Mađarska predsjednica stavila veto na Orbanov LGBTQ zakon

Mađarska predsjednica Katalin Novák odbacila je Orbanov novi zakon koji ograničava prava homoseksualnih i transrodnih osoba. Zakon, na koji je Orbanova stranačka kolegica stavila veto, među ostalim propisuje da građani mogu anonimno prijaviti istospolne parove koji zajedno odgajaju djecu.

Ovaj kontroverzni zakon odobren je u parlamentu ranije ovog mjeseca glasovima vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana, piše Hina

Veto je stavljen, a što dalje?

Zakon je složen u odredbe za zaštitu građana koji žele prijaviti nedostatke i kršenja u institucijama i tvrtkama, a sadrži dio koji omogućuje ljudima da osuđuju sugrađane iz ideoloških razloga. To se može učiniti, primjerice, ako netko dovede u pitanje tradicionalne rodne uloge i obiteljske ideale upisane u ustav ili pravo djeteta na “identitet prema spolu određenom rođenjem”. 

Zakonski tekst nije u skladu s direktivama Europske unije koje bi trebale zaštititi zviždače u institucijama i tvrtkama, napisala je Novak u pismu parlamentu.

Slučaj da se čelnica države suprotstavi zakonu koji pokušava provesti desničarski populist Orban presedan je u povijesti Orbanova vodstva. Novak je, naime, također članica vladajuće stranke.

Veto znači da parlament sada mora ponovno pregovarati o zakonu. Međutim, može ga ponovno donijeti u nepromijenjenoj verziji, a predsjednica ne može ponovo staviti veto.


Pročitajte više: Mađarice moraju slušati otkucaje srca fetusa prije no što pobace?!


Tko je Katalin Novák?

Prije nešto više od godine dana mađarski parlament izabrao je zastupnicu vladajuće stranke Fidesz Katalin Novák za prvu ženu predsjednicu zemlje. Time je data podrška nacionalističkom programu premijera Viktora Orbána.

Novák je do tada bila potpredsjednica Fidesza i ministrica za obiteljska pitanja u prethodnoj vladi. Bila je zadužena za agendu ekonomske potpore za srednju klasu, uključujući subvencije za stanovanje, stambene kredite uz državnu potporu i smanjenje poreza, prenosi Guardian.

Ipak, iako je usko vezana uz Orbana, još je u prosincu 2021., prije nego je zasjela na mjesto predsjednice Mađarske, Novák u intervjuu za novinsku web stranicu index.hu odbacila tvrdnje da će ona biti instrument korišten za proširenje Orbánove moći.

“Oni koji govore da bih na ovom mjestu bila samo marioneta, degradiraju ne mene osobno, nego žene općenito. Ne mogu pretpostaviti da žena može biti suverena državna službenica sposobna samostalno donositi odluke”, rekla je Novak za mađarski Index, prenosi Guardian.


Pročitajte više: Ružičasto obrazovanje – Mađari ‘upozoravaju’ da ono postaje preženstveno i može stvoriti demografski deficit


Iskren ili promišljen potez?

Je li stavljanje veta na Orbanov zakon zaista nož u leđa Orbanu i okretanje leđa njegovoj homofobnoj vladavini ili je mađarska predsjednica povukla potez da bi se dodvorila Europi? Naime, države članice Europske unije digle su se na noge radi mađarskog kršenja prava LGBTQ osoba.

Europska komisija tužila je Mađarsku, a uz Europski parlament tužbu je podržalo još desetak država članica čime poručuju da se protive diskriminaciji osoba na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Tužbu su podržale Francuska, Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Finska, Grčka, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska, piše Politico.eu.

Podsjećamo, pod Orbanovom vladavinom parlament je već usvojio nekoliko zakona koji ograničavaju prava homoseksualaca i transrodnih osoba. U amandmanu na ustav, primjerice, sada stoji da je “otac muškarac, a majka žena”.

Foto: Canva / Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -