Mađarice moraju slušati otkucaje srca fetusa prije no što pobace?!

Danas na snagu stupa nova odredba u Mađarskoj. U toj zemlji, gdje je pobačaj legalan, vlada je donijela dekret kojim se vjerojatno želi poigrati sa psihom trudnih žena koje se odluče na abortus.

Vitalne funkcije fetusa

Mađarice koje žele pobačaj bit će obvezne ‘poslušati otkucaje srca fetusa’ prije nego što mogu pristupiti zahvatu, nalazi se u novom dekretu koji je izdala vlada desničarskog premijera Mađarske, Viktora Orbana, prenosi the Guardian.

Mjera koju je odobrio ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter, obvezuje trudnice koje traže terminaciju da prvo dobiju izvješće opstetičara-ginekologa u kojem se navodi da su bile suočene „na jasno prepoznatljiv način“ s „vitalnim funkcijama“ fetusa, prenosi euronews.

Legalni pobačaji postali teži

Orban je na vlast došao 2010. i od tad je jedna od njegovih agenda promicanje obiteljskih vrijednosti, kao i pronatalitetna politika. Nedavno je objavljeno i istraživanje kojim vlada izražava zabrinutost zbog takozvanog ‘ružičastog obrazovanja’, kojim je mađarsko obrazovanje okarakterizirano kao suviše ženstveno i može dovesti do demografskog deficita. Ovaj je dekret prvi istup vlade u pitanje pobačaja koji je u Mađarskoj legalan od 1950-ih. Zahvat je moguće izvesti do 12. tjedna trudnoće, dok se u iznimnim slučajevima može produljiti do 24. tjedna.

„Gotovo dvije trećine Mađara početak djetetova života povezuje s prvim otkucajima srca,“ priopćilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova. S druge strane, prema the Guardianu, izjavu je dala Noa Nogradi iz Patenta, mađarske organizacije za prava žena. Zanimljivo, ona tvrdi kako po statistikama, dvije trećine Mađara ne bi htjelo vidjeti daljnja ograničenja pobačaja. Tamo je abortus široko prihvaćen u društvu. „Dakle, vlada ne može zabraniti postupak preko noći. Ali, poduzimanje niza malih koraka može lako proći,“ objasnila je. Nadodala je kako su legalni pobačaji postali teži zbog sve agresivnijih obaveznih savjetovanja koja su i teža za zakazati, a nužni su prije zahvata.


Pročitajte više: Ružičasto obrazovanje – Mađari ‘upozoravaju’ da ono postaje preženstveno i može stvoriti demografski deficit


Pasivno-agresivno izazivanje grižnje savjesti?

Izgleda da je Mađarska pasivno-agresivnim putem krenula ka smanjenju broja pobačaja u svojoj kršćansko-desničarskoj politici. Cilj je pritom vratiti žene u njihovu ‘primarnu ulogu’ majke i odgajateljice. Vidi se to i iz izvješća o ružičastom obrazovanju gdje je problem prevelik broj visoko obrazovanih žena.

Krajnje desna mađarska zastupnica vlade Dora Duro, koja se zalagala za izmjene zakona, ovu je odluku pozdravila u objavi na Facebooku. „Vlada je poduzela korak prema zaštiti svih fetusa od začeća, jer će postojati barem nekoliko sekundi kad će fetus moći komunicirati sa svojom majkom slušajući otkucaje njezina srca nego nego što se pobačaj odradi“, napisala je.


Pročitajte više: Budućnost pobačaja u Hrvatskoj – imamo li razloga za brigu?


Zašto idemo unazad?

Orbanu je trn u oku pad nataliteta u njegovoj zemlji, pa je prethodnih godina uveo više privilegija za rodilje i majke. Ovaj je dekret zabrinjavajući jer je izgleda tek prvi korak ka promjeni zakona o ovom pitanju u Mađarskoj. Dolazi nedugo nakon što je SAD pitanje pobačaja spustio na zakonodavstvo svake od saveznih država, od kojih su neke već ograničile prava žena. Idemo unatrag, ne naprijed.

Ženama koje se nalaze pred ovom teškom odlukom nameće se mukotrpan proces i niz odobrenja i potpisanih izvješća kako bi uopće mogle doći na zahvat terminacije trudnoće. Mnoge će zbog dugotrajnosti procesa odustati. One koje se nađu pored ultrazvuka, morat će čuti otkucaje srca koji bi u njima trebali izazvati grižnju savjesti, priziv svijesti i natjerati ih da se predomisle. Koliko je to izgledno?

Hrvatska je, čini se, po ovom pitanju ipak progresivnija od sjevernih susjeda o čemu svjedoči i izjava gradonačelnika grada Zagreba, Tomislava Tomaševića, kojom je najavio otvaranje klinike za pobačaje u Kliničkoj bolnici Sveti Duh.

Foto: Canva/Victor Orban/Dora Duro Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -