Majčin dan – Zašto ga se odrekla žena koja ga je stvorila?

Majčinstvo je nešto što se diljem svijeta slavi. Majčin dan je najizravniji oblik tog slavlja, a kod nas se obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. Prve proslave majčinstva nalazimo još kod starih Grka i Rimljana koji su održavali festivale u čast božica Reje i Kibele. No, oblik u kojemu ga znamo danas Majčin dan dobiva bitno kasnije.

U 19. stoljeću se obilježavala Majčina nedjelja. Bila je to četvrta korizmena nedjelja, dan kad se vjernici vraćaju ‘majci crkvi,’ odnosno glavnoj crkvi u blizini svojeg doma. S vremenom je Majčina nedjelja postala svjetovni praznik na koji je bio običaj darivati majke cvijećem i drugim znakovima pažnje, piše History. Ovaj se običaj 1930-ih i 1940-ih postupno stopio s Majčinim danom koji ima nešto drugačije korijene.

Majke – za život i mir

U 19. stoljeću u SAD-u Ann Jarvis je pomogla pokrenuti Radne klubove za Majčin dan čiji je cilj bio naučiti majke kako brinuti o svojoj djeci, zabrinuta zbog visoke smrtnosti beba. Primarno ih je učila o važnosti zdravlja i higijene.

Ti su klubovi jačali, a u zemlji podijeljenoj zbog građanskog rata, upravo je ujedinjenje bilo potrebno. Tako je 1868. Jarvis organizirala Dan prijateljstva s majkama. Tad su se majke i bivši vojnici okupili kako bi promicali ujedinjenje zaraćenih strana.

Istovremeno, točnije 1870. je sufražetkinja Julie Ward Howe napisala Proglas Majčinog dana. U pitanju je poziv na djelovanje u kojemu je tražila majke da se ujedine u promicanju mira u svijetu. Howe je još od 1873. vodila kampanju za Majčin dan mira koji bi se obilježavao 2. lipnja svake godine.

Njih dvije nipošto nisu bile jedine koje su pomogle oblikovati Majčin dan kakav slavimo danas. Mnoge su žene, ali i neki muškarci, radili na organizaciji proslava majki u lokalnim zajednicama. Mary Towless Sassen i Frank Hering zajednički su godinama organizirali Majčin dan zbog čega Heringa neki nazivaju ‘ocem Majčinog dana.’


Pročitajte više: Majčin dan: Imamo ideje kako ga najbolje provesti i posvetiti se omiljenim aktivnostima


U čast majčinskim žrtvama

Ann Jarvis je inače izgubila devetero djece, te je uz nju na smrtnoj postelji 1905. bilo tek njih četvero preživjelih. Jedno od te djece bila je Anna Jarvis koja je nakon majčine smrti odlučila nastaviti majčinim stopama i doista upostaviti Majčin dan kao nacionalni praznik, piše BBC. Željela je odati počast žrtvama koje majke podnose za svoju djecu i patnjama koje prolaze.

Prvu službenu proslavu organizirala je 1908. u metodističkoj crkvi u Graftonu uz financijsku potporu Johna Wanamakera, vlasnika robne kuće u Philadelphiji. Wanamaker je paralelno održavao proslavu u jednoj od svojih trgovina.

Nakon prvog uspješnog Majčinog dana, ohrabrena Jarvis je odlučila kako će taj dan biti dodan u nacionalni kalendar. Tvrdila je kako su praznici pretjerano posvećeni muškarcima, pri čemu se ženska postignuća zanemaruju. Započela je masovnu kampanju u kojoj je kontaktirala brojne novinare i političare kako bih potaknula na usvajanje dana u čast majčinstva.

Do 1912. mnoge su države, gradovi i crkve usvojile Majčin dan kao godišnji praznik, a Jarvis je osnovala i udrugu kako bi ga promicala. Već 1924. predsjednik Woodrow Wilson dao je potpis kojim drugu nedjelju u svibnju proglašava Majčinim danom.


Pročitajte više: Kako se suočiti sa svakodnevnim odlukama? Odgovor je – razmišljaj kao majka


Majčin dan na udaru trgovačke pohlepe

Nažalost, Majčin dan se nije razvijao kako je Anna Jarvis to željela. Ona je zamislila obiteljsko slavlje, nošenje bijelog karanfila i druženje s majkom. No, ubrzo nakon što je postao državni praznik, trgovci su odlučili iskoristiti njegovu popularnost.

Jarvis je u početku surađivala s cvjećarama kako bi promovirala majčin dan, do 1920. je postala zgrožena komercijalizacijom. Javno je pozivala ljude da prestanu kupovati cvijeće, slatkiše i čestitke. Na kraju je pribjegla otvorenoj kampanji protiv profitera Majčinog dana, a nije se libila prozivati ni dobrotvorne udruge, čak ni kad su pomagale siromašnim majkama.

Pokretala je i brojne tužbe protiv grupa koje su koristile izraz Majčin dan u komercijalne svrhe na što je potrošila značajan dio svojeg osobnog bogatstva.

Bila je bijesna budući da je Majčin dan trebao biti plemenito slavlje, a umjesto toga je gledala kako ga trgovačka pohlepa uništava, što je jasno izrazila u jednom od svojih članaka. Sentiment koji je bio iza uspostavljanja Majčinog dana je nestao – ostali su samo novac i reklame.

Zadnje godine svojeg života provela je u Philadelphiji gdje je živjela sa svojom sestrom. Odlazila je od vrata do vrata skupljajući potpise kako bi se Majčin dan uklonilo iz kalendara. Preminula je 1948. od srčanog udara.


Pročitajte više: Zašto svaka četvrta majka “puca” jednom tjedno i kako to izbjeći?


Majčin dan diljem svijeta

Od 1940-ih do danas način na koji slavimo Majčin dan se promijenio. Razlikuje se i od kulture do kulture, a ne obilježavaju ga svi na isti dan.

U Indiji se Majčin dan ne obilježava u svibnju, već u listopadu, a hinduisti ga slave u čast božice Durge na festivalu zvanom Durga Puja. Ovaj je festival religijska ceremonija, kao i prilika za okupljanje obitelji. Obitelji pripremaju velike količine jela, daruju se i ukrašavaju svoje domove za deset dana dugo slavlje.

U Japanu je Majčin dan postao popularan nakon Drugog svjetskog rata kao utjeha majkama koje su izgubile svoju djecu u ratu. Obilježava se u ožujku, a običaj je darovati majkama bijeli karanfil, piše Scholastic.

U Etiopiji se majke slavi kroz festival Antrosht koji se obilježava na kraju kišne sezone u ranu jesen. Nakon što se razvedri, obitelji se okupljaju uz velike količine hrane i slavlje. Kćeri tradicionalno donose povrće i sir, dok sinovi donose meso. Zajedno pripremaju jela, pjevaju i plešu u čast svojim precima.

Foto: Wikimedia Commons / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -