Zašto svaka četvrta majka “puca” jednom tjedno i kako to izbjeći?

Istraživanje provedeno od strane portala Care.com otkrilo je pomalo poražavajuće podatke. Naime, jedna od četiri zaposlene majke plače svaki tjedan jer je na rubu iscrpljenosti. Povrh toga, 80 posto ih osjeća da su pod pritiskom kako moraju stići obaviti sve što su isplanirale i “zacrtale” za određeni period, a njih 79 posto ima dojam kako gube „bitku s vremenom“ i zaostaju u obavljanju svojih dužnosti.

Govorite li i vi često da vam je kuća u neredu i da izgleda kao da je u nju “pala bomba”, da nemate vremena za ništa te kako vam je lista zaduženja i obaveza prešla na treću stranicu rokovnika? Niste usamljene!

Možemo li se spasiti od burnouta preslagivanjem prioriteta?

Konačni rezultat ovog „burnouta“ je da majke zanemaruju same sebe, svoje društvene aktivnosti, planove i općenito privatni život izvan posla i kuće. Istraživanje pokazuje da najmanje jednom tjedno svaka od ovih majki otkaže neku svoju isplaniranu aktivnost, kako bi stigla obaviti svoje kućne i obiteljske poslove.

„Moji nokti mogu pričekati, ne izgledaju baš tako strašno“, „Ići ću na fitness idući tjedan…ako stignem“… samo je niz isprika koje majke smišljaju same za sebe kako bi se pomirile s tim da još jednu večer koju su trebale posvetiti sebi, provode kod kuće.

Što je najgore, živimo u uvjerenju da svi drugi obavljaju svoj posao bolje od nas, kako oni sve stignu i puno bolje rasporede svoje vrijeme. No, ne opterećujte se time jer to jednostavno nije istina. Svi se borimo s obavezama, rokovima i burnoutom, samo što nastojimo vanjskom svijetu sakriti košmar koji nam se odvija u glavi.

Zbog brojnih obaveza i posvemašnjeg nedostatka današnjice, čini se da je glavna misija žena 21. stoljeća potraga za odgovorom na jedno jedino pitanje: “Kako ću povećati svoju produktivnost?”

Uvedite promjene u svakodnevni život

No, je li to u konačnici rješenje svih problema? Možda i nije. Ako ste i vi zaposlena mama, prvo trebate obratiti pažnju na ove stvari:

1. Naspavajte se (napokon)

Zvuči tako jednostavno, ali vi si mislite: „Pa tko još ima vremena za spavanje?“ Možda ne biste tako razmišljali da znate da niste baš tako produktivni, brzi i sposobni ako radite sa samo „pola akumulatora“. Čini vam se da ste nezaustavljivi stroj, ali malo obratite pažnju – umorni i neispavani radite s pola svog kapaciteta. Jeste li ikada razmišljali da ste zapravo neproduktivni zato što radite 12-14 sati dnevno? Da, točno je kada kažu da je manje ponekad u stvari više.

Ako vas još nismo uvjerili, napravite pokus u trajanju od tjedan dana. Jedan tjedan priuštite si fini, osmosatni san. Obratite pažnju na vašu produktivnost tijekom tog tjedna, možda ćete se iznenaditi kada shvatite koliko ste „budni i orni“. Zbog toga i nije teško prihvatiti ovu zdravu naviku.

2. Odlučite što želite

Dakle, neka to ne bude ono što mislite da biste trebali željeti, ono što ste nekada željeli ili ono što želite u budućnosti. Što je ono što želite upravo sada?

Ako svakodnevno jurite na posao, pa potom na sastanke s klijentima, onda opet na posao, možda je vrijeme da sjednete i zapitate se, što je ono što zaista želite i trebate od života? Hoće li vam to mjesto gdje svakodnevno jurite i zbog kojeg zapravo osjećate manjak produktivnosti, pružiti ono što trebate?

Dakle, razmislite što želite ovog trenutka u svom životu. Je li to zajednički obrok s vašom obitelji svaku večer? Iako je ponekad primamljivo raditi navečer i „dovršiti nekoliko zaostalih obaveza“, jednostavno nemojte ako su večere s vašim mužem i djecom ono što vas čini ispunjenom i sretnom.

3. Oblikujte si raspored

Vlastiti život ne možete ugurati u nečiji tuđi raspored, ali umjesto toga možete oblikovati svoj i to tako da odgovara vašem životu.

Istina, ponekad je teško kontrolirati vlastiti raspored i na neke stvari ne možemo utjecati. No, što je s onima na koje možemo? Kao na primjer, vrijeme kada ustajemo, vrijeme kada krećemo na posao, u koliko sati odlazimo s posla? Hoćemo li nekad negdje otputovati? Koliko vremena provodimo na Facebooku ili Twitteru?

Napravite mali pokus (opet) i zaštitite svoj raspored, određeno vrijeme u njemu i nemojte se nikome opravdavati zašto to činite. Jednom kad spoznate da ne morate obavljati dvostruko posla, dolaziti sat vremena ranije i odlaziti sat vremena kasnije te biti na tri mjesta istodobno, osjećat ćete se puno lakše i zadovoljnije.

4. Razmislite koliko su vaše liste obaveza realne

Jeste li se ikada uhvatili kako govorite da će nešto biti gotovo za 10 minuta, ali niti nakon pola sata niste uspjeli završiti? Tu u stvari nastaje problem zašto stalno imamo osjećaj da zaostajemo i ništa ne stižemo. Jednostavno smo nerealni oko trošenja vremena i smatramo da ćemo stvari napraviti znatno brže nego što to činimo. Uništavaju nas vlastita nerealna očekivanja. Naučite prilagoditi svoje obaveze svojim očekivanjima i dajte si vremena da ih završite, što će vas činiti puno zadovoljnijom osobom.

5. Smislite novu definiciju produktivnosti

Svi smo mi pod stalnim pritiskom da trebamo raditi, zaraditi, zabljesnuti, obaviti, nadoknaditi… ali nađite vremena i napravite prostora u svom životu za one stvari koje vas istinski vesele. Nemojte trošiti svoj život na stvari koje morate i trebate obaviti, nego učinite ponekad nešto i zbog samog, čistog zadovoljstva! Redefinirajte svoju produktivnost i ne uspoređujte se s drugima i izbjegavajte nerealne ciljeve. Uspješni ste već s onim što sami svakodnevno obavite.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -