Iva Tominović: Vaš mali vrt nudi nevidljive prilike!

Mnogi koji posjeduju male vrtove nemaju predodžbu koliki potencijal u njima postoji i u što se mali prostor može transformirati. Ne vide odmah kako se i mali vrt može pretvoriti u nešto lijepo, estetski i potpuno funkcionalno. Međutim kao i na mnoge stvari u životu, tako i kroz posao pokušavam gledati van okvira, naći nešto naizgled nevidljivo i koristim upravo nametnuta ograničenja da ostvarim svoje viđenje cjeline. Upravo takav pristup primijenjen je na ovom malenom prostoru.


Ovaj prostor nalazi se urbanom ambijentu , u gradskom kvartu sa nižim zgradama. Vlasnik živi u inozemstvu i ima stan koji želi iznajmljivati. Svakom stanaru zgrade pripada određeni djelić zelenila iza zgrade. Kada sam prvi put obišla teren, vlasnik je bio i više nego razočaran prostorom koji je dobio sa stanom. Bio je uvjeren da je dobio najlošiju poziciju vrta od koje se ne može puno napraviti.


Pročitajte više: Zašto svoje dvorište ne biste pretvorili u teretanu? Garden dizajnerica otkriva kako!


Od sivih zidova do zelenog ugođaja

Sa obje strane okružen je susjednim garažama čiji nedorađeni stražnji i bočni zidovi nisu nimalo estetski privlačni i visokim zgradama koje gledaju direktno na taj prostor. Na neki način kao da me želio odgovoriti da se uopće pozabavim prostorom jer sve što je klijent vidio bilo je malo živice i jedno stablo te malo travnjaka. Tek toliko da izgleda „zeleno“ i da se gosti osjećaju ugodno.

A što sam ja vidjela? Izazov i prekrasno mjesto druženja


Kao uvijek, izazov i mjesto vrijedno truda, mašte, kreativnosti, malo umjetnosti i velike želje da svima koji budu koristili ovaj prostor stvorim mali komadić raja. Mjesto za prve jutarnje kave sa zvukom ptica koje ublažuju zvukove grada. Mjesto u kojem ujutro sam sa sobom sabereš misli, možda zatvoriš oči i uživaš u mogućnosti novoga dana. Mjesto za čitanje, druženje. Mjesto za bezbrižno čavrljanje u dvoje. Mjesto koje živi i mijenja se. Jednog je izgleda po danu a sasvim drugačijeg po mraku. Mjesto gdje će obitelj stvoriti divne fotke sa ljetovanja. Mjesto gdje će dvije prijateljice koje putuju po svijetu kovati planove novih putopisnih ruta. Mjesto gdje će dvoje koji su po prvi puta na zajedničkom putovanju doživjeti bezbroj romantičnih trenutaka.


S tom vizijom u glavi prostor sam podijelila u dva dijela.

Na prvom dijelu je popločena i natkrivena terasa sa ljetnom kuhinjom. U njoj ima dovoljno mjesta za roštilj, sudoper i mjesto za odlaganje – sve što je potrebno za praktično kuhanje na otvorenom i dovoljan komforan stol sa stolicama. Terasa je predviđena da bude natkrivena kako bi ujedno štitila od vrućine užarenog sunca ili uživanju na otvorenom čak i kad kiša rominja. Taj je prostor i popločen radi lakšeg
održavanja. Za konstrukciju nadstrešnice predložen je prirodni materijal – drvo. Taj izgled i odabir materijala odgovara stilu zgrade i svemu što se nalazi u susjedstvu.

Zelenilom se unosi dinamika i prostor izgleda veći

Drugi dio prostora osmišljen je da bude poveznica s prvim dijelom – prostorom ljetne kuhinje ali i da stvori jednu drugačiju priču. Zelenilom se želi dobiti na osjećaju privatnosti od pogleda susjednih zgrada i skrivanju zidova koji nisu estetski prihvatljivi. Izborom zelenila, veličinom i oblikom bilja te strukturom lišća unijeli smo dinamiku pa se na nesvjesnoj razini prostor doima puno većim. Uza zid jedne od susjednih garaža postavljena je dugačka i višlja žardinjera.


Pročitajte više: Nakon 9 godina uredskog posla Iva Tominović Matas je dala otkaz, otišla na školovanje u London i pokrenula svoj posao


Njome smo omogućili biljkama da iz jedne višlje dimenzije strateški odmah sakriju pogled sa nižih dijelova susjednih zgrada (višlje biljke) ali i pogled sa prvog dijela- ljetne kuhinje na nešto mekano i lijepo (niži grmovi) a ne na zid – susjedne garaže.

Klupa je bolje rješenje od stolica i stolova jer štedi prostor

Žardinjera je ujedno i mjesto na kojoj se predvidjela klupa cijelom njenom dužinom čime se dobio dodatan prostor za uživanje u čitanju, sunčanju, meditiranju, kao i dodatan prostor za druženje većeg broja ljudi (proslave rođendana, razna slavlja…). Time smo riješili probleme dovlačenja dodatnih stolova i stolica za koje ne postoji mjesto za odlaganje kada nema potrebe za njima.

Tim promišljenim slaganjem elemenata riješili smo nekoliko funkcionalnih i estetskih problema kao i problema stvaranja osjećaja privatnosti.


Na jednoj trećini žardinjere ili prostora za sjedenje osmislila sam drvene nosače u L-obliku za svjetlo. Odabirali smo drvene nosače kako bi pratili stil i izgled nadstrešnice. Danju ti nosači izgledaju kao statue čime smo ubacili malo umjetničkih elemenata, dok po noći imaju svoju funkciju – osvijetliti prostor i naglasiti svjetlom pojedine biljke i stvoriti ugođaj.

Svaki prostor treba imati svoju ulogu

Taj drugi dio prostora vizualno smo podijelili na tri manje površine i koristili u stvaranju nepravilne linije. Svaki od ta tri prostora ima i svoju ulogu. S jedne strane funkcionalnu a s druge strane estetsku. Svaka biljka cvjeta u različito vrijeme. Listopadne mijenjaju boje pa imamo četiri različita izgleda vrta. Stablo će
jednom svojom krošnjom ublažiti vrućinu u tom dijelu a jednom će u potpunosti sakriti susjedove poglede na taj vrt. A najvažnije zimi kad bude bez lišća omogućit će suncu da ugrije taj prostor, pogotovo manje biljke koje vape za suncem. A kada će dolaziti toplije vrijeme tako će se stablo zazeleniti najsvjetlijom zelenom bojom da bi u ljetnim mjesecima pooštrio tu zelenu boju lišća braneći biljke od prejakog sunca. A u jesen kada krenu tmurniji dani pomiješat će žutu i crvenu i tako upaliti svjetlo i vrt će poprimiti veseli ton.


Pročitajte više: Želite imati vrt, ali živite u zgradi? Garden dizajnerica otkrila kako stvoriti zelenu oazu na balkonu!


Određeni izazovi poput nedozvoljavanja susjeda da se ičim držimo za zid garaže, riješili smo samostojećom konstrukcijom ne bi li mirišljavim puzavicama sa predivnim cvijećem omogući bujanje i rast i time sakrili ružnu pozadinu iste te garaže

Svaki dio osmišljen je sa razlogom. Sve je strateški pozicionirano i svaki dio mora doprinijeti balansu između tvrdih (arhitektonskih dijelova – klupa, zidovi, popločenje, namještaj…) i mekih (biljni elementi) elemenata.

Stvorili smo prijelaz: Iz izgubljenosti u pronalazak sebe, iz stresa u mir

Ulazeći u ovaj dio vrta dobiva se osjećaj da se sa urbanog asfalta ulazi u đunglu. Kao da se nesvjesno može osjetiti taj prijelaz, pa tako i od malog prostora stvoriti prijelaz, iz stresa u mir, iz uznemirenosti u spokoj, iz užurbanosti u relax, iz izgubljenosti u pronalazak sebe. A čemu služe vrtovi nego tome?! Budžet kojim klijent raspolaže nije mogao potpuno pratiti predloženo idejno rješenje pa se krenulo u realizaciju po fazama gdje smo klijentu pomagali prilikom odlučivanja o prioritetima.

Tako klijent nije odustao od potpune izvedbe rješenja već je ono prilagođeno budžetu i mogućnostima. Veličina vrta, veliki ili mali može biti poseban izazov. Ali svaki prostor sa svojim izazovima i ograničenjima, promišljenim dizajnom može se pretvoriti u priliku nevidljivu oku samo na početku.


Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Predivne ideje, naročito mi se dopada onaj deo sa pergolom i stolom ispod. Mogla bih na proleće da napravim nešto slično, mada je to za mene malo previše komplikovano, pa ću verovatno samo da kupim jedan beli Luna letnjikovac, biće dovoljno.
    Ali zaista, na sve to treba gledati kao na izazov, onda ide lakše.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -