Zanemaruje li Možemo! poduzetnike? Njihova zastupnica, poduzetnica Marijana Sumpor, uvjerila nas je u suprotno!

Od kada se zahuktala kampanja na lokalnim izborima za metropolu, iz suprotstavljenog su se tabora često čule zabrinutosti oko toga da Možemo! u svom programu zanemaruje poduzetništvo. Kako bi saznali čekaju li nas u sljedeće četiri godine poduzetničke inicijative, na koji će se način jačati poduzetnička klima, i je li išta od toga usmjereno izravno na poduzetnice, sugovornica nam je bila zastupnica u gradskoj skupštini s liste Možemo!, Marijana Sumpor. S obzirom na to da je i sama poduzetnica, pitali smo je ponešto i o njezinom političkom i karijernom putu.

Osim što trenutno služi svoj drugi mandat u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Sumpor je prije dvije godine i sama zaplovila poduzetničkim vodama, kada je s kolegicom Irenom Đokić otvorila savjetodavnu tvrtku u području EU fondova, Euro ekspertiza.


Pročitajte više: Tomislav Tomašević: Uspostavom transparentnog i svima otvorenog sustava javnih nabava mogli bismo godišnje uštedjeti najmanje 600 milijuna kuna


Poduzetnica na listi Zeleno-lijeve koalicije za Gradsku skupštinu

“U poduzetništvo sam krenula nakon zaokružene znanstvene karijere u Ekonomskom institutu, Zagreb (EIZ) gdje sam se od 2001. do kraja 2018. godine bavila istraživanjima u području regionalnog razvoja i strateškog planiranja. Prije toga, imala sam priliku steći dragocjeno iskustvo radeći u Ministarstvu financija u području makroekonomske politike, te u bankarstvu. Radila sam na mnogim projektima vezanima uz izgradnju institucionalnih kapaciteta, prilagodbu metodologija planiranja našem razvojnom, političkom i kulturološkom kontekstu. Kako tijekom 2000-tih savjetodavno tržište u Hrvatskoj nije bilo razvijeno, mnogi su se projekti te vrste provodili u suradnji sa znanstveno-istraživačkim institucijama”, objasnila je Marijana Sumpor.


Pročitajte još: Nakon lokalnih izbora Korčula je pod većinskom vlašću žena!


Politikom se aktivno počela baviti 2017. godine kada se priključila listi Sandre Švaljek u kampanji za lokalne izbore. Sljedeće je godine ušla u Gradsku skupštinu Grada Zagreba te je preuzela vođenje stranke Nezavisna lista Zagreb. “Uz značajne napore i podršku obitelji uspjela sam uskladiti sve obveze tako što sam krenula raditi pola radnog vremena i dio vremena sam mogla posvetiti radu u Gradskoj skupštini. Kroz svoj posao radila sam na nizu vrlo zanimljivih projekata kao što je uspostava sustava strateškog planiranja na razini RH, izrada Strategije razvoja državne škole za javnu upravu, vrednovanja niza strateških dokumenata u području urbanog razvoja financiranih iz EU fondova”, kaže.

S obzirom na to da su se za vrijeme kampanje mogle čuti zabrinutosti kako političke opcije okupljene oko stranke Možemo! nisu posvetile dovoljno pažnje zagrebačkim poduzetnicima, Marijana Sumpor učinila nam se najboljim izvorom informacija oko njihovih planova na poduzetničkoj fronti. Što se tiče gospodarstva općenito, u Možemo! su se do sada snažno fokusirali na razvoj zelenog i održivog gospodarstva, a Sumpor kaže da će se i sama zalagati za poduzetničke inicijative koje doprinose razvoju zelenog gospodarstva Grada Zagreba.

Za Zagreb privlačan ulagačima

Kaže kako je u programu Možemo! istaknuto da je gospodarstvo grada Zagreba motor promjena i sastavni dio politike održivog razvoja. Sumpor ovdje ističe potrebu za jačanjem postojeće mreže poduzetničkih potpornih institucija koje se brinu o poduzetnicima, čime bi i zagrebačko gospodarstvo postalo otpornije na šokove i rizike. Poticanje poduzetništva vidi kao jedno od sredstava tehnološkog napretka grada, uz znanstveno-istraživačke ustanove i organizacije tehničke kulture na razvoj inovacija, novih tehnologija, digitalizacije i zelene ekonomije.


Pročitajte još: One su veliko iznenađenje izbora: Tko su nove gradonačelnice na čelu četiri htvatska grada?


“Smatram da je važna međunarodna prepoznatljivost glavnog grada te ćemo se zalagati da bude konkurentan, globalno prepoznat kao dio mreže europskih glavnih gradova i privlačan ulagačima, digitalnim nomadima, sposobnim i vrsnim građanima i studentima iz cijeloga svijeta. Velika tema je bolje upravljanje gradskom imovinom i stavljanje zapuštene imovine u funkciju. Zagreb ima mogućnosti davati gradske prostore u povoljan zakup umjetnicima, poduzetnicima u području kulturnih i kreativnih industrija i tradicijskim obrtima te stvaranje gradskih zona srodnih djelatnosti”, kaže.

Velik značaj pridaju i razvoju zelenog lokalnog gospodarstva Zagreba. Jedan je od ciljeva njihovih politika i provođenje zelene javne nabave kojom bi Grad nabavljao zdrave namirnice za potrebe gradskih ustanova, što bi trebalo utjecati na razvoj kružnog gospodarstva kroz suradnju s lokalnim poduzetnicima, organizacijama civilnog društva i građanima. Sumpor je najavila i kako će naglasak staviti na provođenje javnih natječaja za pametna rješenja komunalnih problema koja će biti usmjerena na pružanje prilika “start-up” tvrtkama.

‘Poticati će se suradnja malih poduzetnika i žensko poduzetništvo’

Sumpor kaže da se u njihovom mandatu mogu očekivati značajniji pomaci u poboljšanju učinkovitosti i djelotvornosti provedbe gradskih politika i mjera, zbog naglaska koji je Možemo! stavio na bolje upravljanje gradom. Dodaje i kako se može očekivati da će to smanjiti administrativne prepreke u poslovanju s gradom s jedne strane te unapređenje kvalitete javnih usluga s druge strane. “Poticat će se suradnja malih poduzetnika, socijalno kao i žensko poduzetništvo, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Poduzetnicima nedostaju jasnije smjernice kako se uključiti i koristiti mogućnosti koje se nude u Gradu. Naglasak buduće politike razvoja gradskog gospodarstva treba biti na osnaživanju, umrežavanju i olakšavanju rada raznovrsnih poduzetničkih inicijativa, kao i suradnji znanstvenog, tehnološkog i kreativnog sektora”, rekla je.


Pročitajte još: Nema više komentiranja izgleda političarki?


Kada smo je pitali imaju li konkretnih planova za jačanje poduzetničke klime u Zagrebu, i je li nešto od toga usmjereno na poduzetnice, kaže kako su ovdje na prvom mjestu prethodno istaknuti ciljevi boljeg upravljanja gradom i priuštivosti javnih usluga. “Antipoduzetnička klima nasljeđe je bivšeg sustava koje je još uvijek uvelike prisutno u javnom sektoru. Poduzetništvo i poduzetnički duh jesu osnova današnjeg gospodarstva koje stvara višu vrijednost u društvu te financijske mogućnosti za razvoj cjelokupnog društva. Jačanje poduzetničke klime ne može biti rezultat neke državne ili gradske mjere, već je rezultat niza inicijativa koje pokreću pozitivan krug uspjeha”, smatra Sumpor.

Ova je poduzetnica rekla kako se određen “zamašnjak” osjetio u godini prije potresa i pandemije, no kako su sada s pandemijom stigle i prilike za drugačije promišljanje o radu, obitelji, zaradi i kvaliteti života. “Grad Zagreb je zakazao i pokazao kako loše uspostavljen sustav gradske vlasti nije sposoban pravodobno reagirati, definirati prioritete u uvjetima krize te pokrenuti procese oporavka”, kaže.

‘Poduzetništvo mi je pomoglo u boljoj organizaciji obiteljskog života’

Vezano uz poticanje ženskog poduzetništva, ističe kako je važno povezivanje pitanja poduzetništva, socijalne politike i rodne jednakosti. Kaže kako se upravo na tim temama mogu očekivati pozitivni pomaci u provedbi odgovarajućih mjera u čije oblikovanje će se moći aktivno uključiti upravo žene poduzetnice kao ključne dionice, te će se njihova provedba redovito pratiti i vrednovati.

“U Zagrebu je po pitanju ženskog poduzetništva s izuzetno skupom mjerom roditelj odgojitelj zapravo pokrenuta antipoduzetnička kampanja. Nasuprot ciljevima te mjere, poduzetništvo mi je upravo pomoglo u boljoj organizaciji obiteljskog života, mogućnostima fleksibilnijeg radnog vremena i pružanju dobrog primjera djeci kroz angažiranost u društvu i poslu”, zaključuje Marijana Sumpor.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -