Von Der Leyen i Merkel: žene koje mogu promijeniti Europu

Kako prenosi Der Spiegel, s Ursulom von der Leyen na mjestu predsjednice Europske komisije i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja će preuzeti predsjedništvo u Europskom vijeću, Europskom će unijom upravljati dvije Njemice duge političke povijesti.

Povezano:

Za samo nekoliko dana, 1. srpnja, Njemačka će na pola godine preuzeti rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije. Naime, države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem. Od tog trenutka dvije će Njemice voditi EU, Angela Merkel i Ursula von der Leyen – dvije žene koje imaju dugu zajedničku povijest i vrlo različite povijesne odnose s Europom.

Europska unija nikad nije bila slabija

Ono što je sasvim sigurno – bit će im teško. Njemačko predsjedavanje Vijećem dolazi u vrijeme kada je EU slabija nego što je ikad bila uslijed raznih unutarnjih podjela, Brexita, borbe između Kine i SAD-a koja je marginalizirala Europu i, naravno, krize uzrokovane novim sojem koronavirusa. Potonje je potaknulo države članice da se potpuno usredotoče samo na sebe, što je dodatno oslabilo već slabe odnose unutar Unije.

U počecima korona krize, činilo se kako EU postaje žrtva pandemije. Sada se okolnosti ipak čine malo bolje, ali predsjedanje Vijećem Njemačkoj će i dalje biti “veliki izazov”, tvrdi njemački ministar ekonomije Peter Altmaier iz Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Ulozi su visoki

Za Merkel i von der Leyen osobni su ulozi također visoki. Jedna želi da ljudi zaborave na njezin grubi početak na čelu Komisije, a druga želi osigurati svoju europsku političku ostavštinu. Kada je Merkel 2005. postala kancelarka, na njih su gledali kao na kršćansko-demokratski tim iz snova. Međutim, do malog zahlađenja odnosa došlo je kada von der Leyen nije imenovana kandidatkinjom stranke za njemačke predsjedničke izbore 2010., kao što su očekivale. Ali, situacija se popravila kada je prošlog ljeta francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

Ponovni uspon Angele Merkel

Merkel je Vijećem prvi put predsjedala u prvoj polovici 2007., nakon čega je ubrzo postala de facto liderica Europe. Uslijedila je financijska kriza, praćena krizom eura. Njemačka je u tom razdoblju prošla bolje od većine zemalja EU, a svatko tko je naišao na probleme trebao je njezinu dobru volju da se iz njih izvuče.

Kancelarka je pred sobom imala blistavu budućnost, ali joj je za to bila potrebna veća velikodušnost. Novac je stavljala na raspolaganje samo slabijim zemljama pod strogim uvjetima, uključujući redovite inspekcijske posjete takozvane “trojke” Europske središnje banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske komisije. Ovo je najviše pogodilo Grčku, a mnogi su je, zbog strogih mjera, počeli uspoređivati s Hitlerom.

Odmah nakon što je kriza eura završila, izbjeglice su počele migrirati u Europu. Ne pronalazeći konsenzus s ostalim zemljama, Merkel je pustila migrante nasukane u Mađarskoj da uđu u Njemačku. Ta je odluka dovela do sljedećeg velikog sukoba. Europa se nije mogla složiti s humanitarnom politikom, u Mađarskoj i Poljskoj demokracija je ozbiljno narušena, Velika Britanija je napustila EU i još uvijek ne postoji dogovor o tome kako će se ona i Unija odnositi u budućnosti. Kad su u pitanju vizionarski planovi, Europa je postala žalosno mjesto. Naravno, za to nije kriva samo Merkel iako snosi velik dio krivice.

A zatim je došla korona kriza. Zajedno s Macronom, predložila je plan ekonomskog oporavka za Europu težak čak 500 milijardi eura koji bi se uspostavio u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira, a financirao zaduživanjem Europske komisije u ime EU. Von der Leyen tome je dodala još 250 milijardi eura.

Je li Europa na prekretnici?

Komisija bi, dakle, u sljedećih nekoliko godina mogla raspodijeliti gotovo dvostruko više novca nego ranije, a njezin utjecaj u skladu s tim raste. Teško je zamisliti da bi Merkel to uspjela uz prethodnog predsjednika Junckera. “Bez povjerenja to ne bi bilo moguće”, kaže von der Leyen. “Cijenimo jedna drugu. Ne slažemo se uvijek, ali možemo se 100% osloniti jedna na drugu. Poznajemo se vrlo, vrlo dobro.”

“Merkel sada mora dovršiti što je započela”, dodaje Mario Monti, koji je bio talijanski premijer tijekom krize u Europi 2011. godine. Kaže da ne sumnja da će u tome uspjeti. “Njemačka je upravo s izvrsnim autoritetom pokazala da ima veliku lidersku snagu.” Kaže da je način kojim Berlin osigurava Europi vlastita financijska sredstva “jedinstven”.

Vrijeme će pokazati je li ova kombinacija žena zaista tim iz snova. Države članice zasad su optimistične i slažu se u jednom – Merkel koja mijenja ugovore i više ne gleda na politiku EU iz čisto njemačke perspektive – to je zaista pravo osvježenje.

Foto: Arno Mikkor, Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -