Što je zajedničko zemljama koje se uspješno bore protiv epidemije? Vode ih žene!

Naše oči su svakodnevno uprte u čelnike naše, ali i drugih zemalja koji se bore protiv koronavirusa. No ono što smo uočili je da nisu čelnici uspješni u borbi protiv epidemije nego čelnice. Već nekoliko tjedana novozelandska premijerka, tajvanska predsjednica, njemačka kancelarka, ali i brojne druge političarke pune naslovnice jer rade odličan posao te pobjeđuju koronu u svojim zemljama.

Povezano: Potezi ovih liderica u korona krizi su nas oduševili!

Tko su te žene?

Jacinda Ardern

Novozelanska premijerka, vodi uspješnu bitku u svojoj zemlji, a prema nekim predviđanjima uskoro bi mogao prestati rast broj novozaraženih. Novi Zeland na čelu s Jacindom proglasio je karantenu 26. ožujka kako bi se zaustavilo širenje virusa u cijeloj državi, a čini se da su restrikcije dovele do uspjeha. Isto tako, na dnevnoj razini naprave do nekoliko tisuća testova. Vlada će se sada okrenuti glavnoj odluci – hoće li ublažiti blokadu ili je produžiti. Ono što je istaknulo premijerku je njezina jasnoća i suosjećanje tijekom krize.

Povezano: Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern i u epidemiji oduševljava svoje građane

Tsai Ing-Wen

Prva predsjednica Tajvana i vođa tamošnje Demokratske progresivne partije, svoju državu vodi prema nestanku broja oboljelih. Već početkom 2020. godine država je brzo reagirala te počela proizvoditi čak 10 milijuna maski na dan kako bi svi imali dovoljan broj. Posebice je važno bilo zaštititi se jer Tajvan graniči s Kinom. Dok su proizvodili veliki broj maski, istovremeno su ograničili njihovu prodaju na 3 komada po osobi u tjednu. Predsjednicu građani vole zbog jednostavnog načina govora i smirenosti kada je to najviše potrebno. 

Povezano: Prva predsjednica Tajvana izvrsno vodi korona krizu u svojoj zemlji!

Kandski trio u borbi protiv epidemije

Građani Kanade ne prestaju hvaliti žene za koje smatraju da su na prvoj crti obrane protiv koronavirusa. To su redom doktorica Theresa Tam, kanadska glavna medicinska dužnosnica, ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland te ministrica zdravstva Patty Hajdu.

Povezano: Kanadsku obranu od koronavirusa u prvom redu čine žene

Angela Merkel

Njemačka je jedna od teško pogođenih zemalja, ali ima izuzetno nisku stopu smrtnosti. Brojni čimbenici se uklapaju u nisku stopu smrtnosti u Njemačkoj, kao što su rana i brojna testiranja te veliki broj kreveta na odjelima intenzivne njege. Tu, naravno, opet čelnici igraju glavnu ulogu. Kancelarka Angela Merkel je sama bila u karanteni, a njezin govor u kojem je istaknula da se Njemačka bori s najvećom opasnosti od Drugog svjetskog rata potaknuo je Nijemce na prihvaćanje drastičnih mjera. “Situcija je ozbiljna, shvatite je ozbiljno!”

Povezano: Angela Merkel je najmoćnija žena 2019. godine!

Zašto se žene ističu tijekom krize?

Korelacija očito nije uzročno-posljedična. Žene nisu rođene da bi se bolje nosile s globalnom pandemijom niti su automatski bolji vođe. Međutim, žene općenito moraju biti bolje da bi došle na vodeće pozicije, za žene su postavljeni daleko viši standardi nego muškarcima. U kriznim situacijama kao što je ova lako se uočava visoka kompetentnost ili njezin nedostatak što, po nekim, daje prilikama bolju šansu za vidljivost.

Jesu li žene sklonije biti lideri u krizi?

Tanja Pureta, direktorica uspješne konzultantske tvrtke Ramiro i psihologinja s bogatim iskustvom, otkriva još jedan razlog zašto su žene bolji lideri u krizama.

“Generalno gledano, nakon početnog šoka, žene lideri prije prihvate činjenicu da je kriza i krenu u intenzivniju komunikaciju sa zaposlenicima i pronalaženje rješenja da se kriza prebrodi na što bezbolniji način za sve. To je njihova snaga. Pritom trebaju voditi računa da ostanu smirene i da se ne usmjere samo na ljude, već i na pravovremeno sagledavanje prijetnji i prilika te donošenje odgovarajućih odluka. S druge strane, muškarci će se više usredotočiti na analizu situacije i donošenje odluka, a manje na komunikaciju s ljudima, pa oni trebaju voditi računa da takvim svojim pristupom ne izazovu dodatni stres i demotiviranost ljudi, jer će tako i najbolje njihove odluke ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Dakle, pravi lider će u krizi pokazivati jednaki omjer odgovornosti, komunikativnosti i kreativnog pristupa rješavanju svih aspekta ove zahtjevne situacije.”

Foto: Unsplash, Facebook/Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -