Žene u vojsci – u borbu, ali bez priznanja

Žene u vojsci mogu ići u borbu, ali često za to neće dobiti priznanje kao muškarci.

Žene u vojsci pod  “brass ceiling”-om

Stakleni strop u vojsci toliko je neprobojan da je već dobio i svoj poseban naziv – “brass ceiling”. Žene sudjeluju u ratovima od kad ih ima, ne samo kao pomoćno osoblje već i u borbi na terenu.

Ali, čini se da što je vojna sila jača, “brass ceiling” je također jači.  U većini zemalja svijeta, žene mogu služiti u vojsci, ali im se zabranjuje sudjelovanje u borbi. Budući da je sudjelovanje u sukobima ono na čemu se gradi vojna karijera, žene automatski ne ulaze u izbor za promaknuća u vojsci.

Američki Pentagon je početkom ove godine odlučio maknuti zabranu ženama za sudjelovanje u direktnim sukobima. Plan je da se do 2016. napravi analiza fizičkih zahtjeva potrebnih za svaki borbeni posao s ciljem utvrđivanja najboljeg načina za mjerenje potrebne tjelesne spremnosti što bi omogućilo i ženama da ih obavljaju. Žene koje su bile u ratovima u Afganistanu i Iraku kažu da su ratne prilike ionako takve da one na kraju sudjeluju u direktnim sukobima, ali im se to ne priznaje.

Novreška i Izrael su jedine zemlje na svijetu gdje žene također moraju služiti obavezan vojni rok te također sudjeluju u sukobima, iako u Norveškoj i muškarci i žene mogu izbjeći služenje vojnog roka ako to žele.  Skandinavske zemlje, Italija, Njemačka, Švicarska, Tajvan, Kanada i Novi Zeland također dopuštaju ženama sudjelovanje u direktnim sukobima.

Žene u Domovinskom ratu

U Domovinskom ratu nije bilo vremena za formalnosti. Žene koje su se htjele pridružiti borbi za neovisnost su se  pridružile i sudjelovale su ne samo kao bolničarke, pri prikupljanju donacija za vojsku nego i u direktnoj borbi.

U Domovinskom ratu je aktivno sudjelovalo 23.080 žena, što je oko 5% od ukupnog broja hrvatskih branitelja. Poginulo ih je 127, a 1.113 su postale trajni invalidi. Samo u obrani Vukovara sudjelovalo je 400 žena.

Dovoljno je pročitati  njihova svjedočanstva i nisu potrebni dodatni dokazi da je ženama i te kako mjesto i na bojnom polju. Nakon što je prva generalica u Hrvatskoj probila “brass ceiling”, nadajmo se da će one koje to žele, također moći ostvariti uspješnu vojnu karijeru.

Foto: Dreamstime/Nejron

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -