Miroslav Škoro: Poduzetnici su uspjeli, ne zahvaljujući, nego usprkos gradskoj upravi!

Nekoliko tjedana nas dijeli od lokalnih izbora, a nekoliko kandidata za gradonačelnika Zagreba nam je predstavilo svoj plan za poduzetnike. Jedan od njih je i Miroslav Škoro, kandidat stranke Domovinski pokret, koji ističe da Zagreb mora promijeniti svoj odnos prema poduzetnicima.


Pročitajte više: Davor Nađi želi ukinuti prirez u Zagrebu i tako dati zraka poduzetnicima i građanima, a ima i poseban plan za poduzetnice!


Gradski ured za gospodarstvo, poduzetništvo i EU fondove

Škoro je svjestan da su poduzetnici u Zagrebu dio globalnog gospodarstva u kojem vlada jaka konkurencija, a zahtjevi tržišta se neprestano mijenjaju. No, mnogi poduzetnici su pokazali da se itekako mogu nositi s globalnom konkurencijom.

“Međutim, rekao bih da su oni uspjeli, ne zahvaljujući, nego usprkos ovakvoj gradskoj upravi i njenom utjecaju na poduzetništvo. Poduzetništvo svoj puni potencijal neće moći dosegnuti bez reorganizacije gradske administracije i promjene načina funkcioniranja te prilagodbi iste strateškim prioritetima razvoja grada, a to je uvijek i u svakom slučaju razvoj gospodarstva tj. poduzetništvo.”

U Gradu Zagrebu postoji preko deset gradskih ureda koji direktno i indirektno utječu na gospodarstvo. No, gradska administracija je nepotrebno kompleksna i izrazito birokratizirana. Miroslav Škoro predlaže da se svi uredi integriraju u novi Gradski ured za gospodarstvo, poduzetništvo i EU fondove, u kojem će educirani djelatnici s iskustvom i osjećajem za realnu ekonomiju biti služba poduzetnicima i gospodarstvu, a ne sami sebi svrha.

Kako bi se poduzetništvo u Zagrebu razvijalo potrebno je prvo napraviti reformu gradske administracije u smjeru usluge građanima i poduzetnicima.

“Zagreb ima odličan geografski položaj da bude ne samo hrvatski, nego i regionalni centar za određene industrije. Ali za to nam je potreba i mentalna i digitalna transformacija, partnerski odnos s poduzetnicima, zelena energetska obnova, arhitektonska i građevinska obnova, a u velikom dijelu toga imamo mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova i modela javno-privatnog partnerstva. Kroz partnerski odnos sa svim pravnim osobama i građanima, digitalizaciju gradske uprave i olakšavanje procedura pokretanja posla, pristup financiranju i ukidanje administrativnih barijera ojačat ćemo ukupnu poduzetničku klimu.”


Pročitajte više: Vesna Škare-Ožbolt smatra da poduzetnice trebaju biti zaštitni znak Zagreba!


Miroslav Škoro

Ključne točke za suradnju za razvoj gospodarstva u Zagrebu

  • Reforma i digitalizacija gradske administracije u brz i učinkovit servis građanima i poduzetnicima.
  • Projektno savjetodavna platforma po principu „osobnog bankara“ će koncentrirati na jednom mjestu sve informacije koje poduzetnici trebaju („one stop shop“) od ekonomsko financijsko pravnih upita gradske razine do savjetovanja na razini projektno tehničke dokumentacije (dozvole gradskih i državnih tijela, mogućnosti dobivanja gradskih subvencija, prijava za sredstva iz EU fondova, planirane gradske investicije, urbanistički planovi i projekti, javni natječaj i dr.).
  • Transparentna aktivacija gradske imovine u gospodarske svrhe i revizija postojećih ugovora.
  • Specijalistička savjetodavna usluga u provođenju projekata za pristup EU fondovima, „klasterizacija“ poslovnih subjekata na gradskoj razini za lakše zajedničko pristupanje EU fondovima.
  • Razvoj poticajnog poduzetničkog okružja kroz promociju Zagreba u turistički, zdravstveni, informacijski, financijski i ICT centar, te proizvodni inkubator za nove tehnologije ovog dijela EU.
  • Unaprijediti promociju Zagreba kao turističkog brenda centralne EU i svjetske destinacije (u zajedništvu s promocijom cijele države) koja je nezaobilazna turistička cestovna i zračna destinacija kroz cijelu godinu, ne samo kao „city-break“ već kao lječilišna, kongresna, etno, gastro i sportska destinacija. Suradnja javnog i privatnog partnerstva u izgradnji prateće infrastrukture. Pri tom ne treba zanemariti niti širi Zagrebački prsten (Zagrebačku županiju, Banovinu, Zagorje), a takav razvoj turizma bio bi glavni zamašnjak obiteljskim poljoprivrednim domaćinstvima, proizvodnji domaće hrane i razvoju svih drugih popratnih lokalnih obrta i djelatnosti.
  • Jačanje poduzetničke infrastrukture: Potrebno je uvrstiti u GUP izgradnju istraživačko poslovno industrijskih zona („porezne oaze“) šireg zagrebačkog područja u kojima bi Grad Zagreb pripremio svu potrebnu dokumentaciju i infrastrukturu (komunalne priključke, ceste, internet, pripadajuće uslužne djelatnosti) te ponudio poduzetnicima na korištenje po povoljnim uvjetima za izgradnju proizvodnih pogona (koncesija). Dostupnost i blizina obrazovane radne snage bila bi ključna prednost. Industrije koje se može privući su inovacijsko tehnološko istraživački centri, industrija softwarea, dijelovi automobilske industrije. Za ovu svrhu potrebno je reorganizirati gradske službe koje će davati maksimalnu podršku poduzetnicima i koje će moći organizirati zajedničku platformu za prijavu za EU sredstva kao i podršku platformi na principu klastera unutar istih industrija za izlazak na međunarodna tržišta.
  • Osnivanje financijske institucije Grada Zagreba: Takva financijska institucija (fond, banka i dr.) u vlasništvu Grada Zagreba i drugih zainteresiranih investitora bi osigurala gospodarski poticajno financiranje projekata gradskih poduzetnika i projekata Grada Zagreba, dostupnost kreditnih linija za strateške gospodarske grane za Grad Zagreb, smanjenje troškova financijskog poslovanja Grada Zagreba, koncentraciju i pojeftinjenje platnog prometa, povoljne uvjete bankarskog poslovanja za sve druge fizičke i prave osobe, privukla bi hrvatsku dijasporu za investiranje u domovini, te ojačala ukupnu poduzetničku klimu kroz institucionalnu brigu za lokalno gospodarstvo.

Pročitajte više: Joško Klisović, SDP-ov kandidat za Zagreb, otkrio nam je planove za poduzetništvo!


Neophodna je posebna strategija za žensko poduzetništvo

Kandidat za gradonačelnika ne pravi razliku između muškog i ženskog poduzetništva. Međutim, svjestan je činjenica da u Hrvatskoj postoje velike razlike u učešću žena u poduzetništvu s obzirom na njihov udio u ukupnom stanovništvu, manjinski je status žena u upravljačkim pozicijama, kao i razlike u primanjima žena i muškaraca.

“Neophodna je posebna Strategija razvoja ženskog poduzetništva i potpore ženskom poduzetništvu kroz povoljne kreditne linije i potpore samozapošljavanju. Pitanje ženskog poduzetništva i općenito učešća žena u poslovnom svijetu vezano je i uz tradicionalno ostajanje majki uz djecu u periodima dok su djeca još mala. I u mojoj obitelji je bilo tako. Zbog toga je osiguranje jasličke, vrtićke i predškolske skrbi za svu djecu Zagreba nužno, ali i moguće.”

Osim toga, organizirane aktivnosti za djecu tijekom školskih praznika bi, s jedne strane, roditeljima pomogle u organizaciji, a s druge strane otvorila i sezonska radna mjesta u Gradu.

“Htio sam samo reći da je dominacija muškaraca u poduzetništvu rezultat niza vidljivih i nevidljivih prepreka, ne samo financijskih, na kojima je potrebno sustavno raditi. Women in Adria je jedan od odličnih primjera platforme koja kroz umreženost i razmjenu znanja te zajedničke inicijative može biti sjajna podrška u razvoju ženskog poduzetništva!” zaključio je Miroslav Škoro.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -