Na odmoru u inozemstvu Hrvati koriste mobilni novčanik. Evo i koliko troše

Na odmoru u inozemstvu gotovo 70 posto Hrvata plaćat će karticom, mobitelom ili pametnim satom, a tijekom odmora gotovo 40 posto ih planira potrošiti između 200 i 600 eura po osobi. Hrvati koji planiraju putovanje u inozemstvo, njih 78 posto, platili su svoje putovanje putem turističke agencije i to putem online kanala, odnosno interneta. Ovo su rezultati Istraživanja o namjerama putovanja i plaćanja 2023. koju je objavila Visa, a koja je provedena na osam tržišta srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku.

Visa neprestano uvodi inovacije kako bi nove metode i kanale plaćanja učinila boljim i pristupačnijim. Osim tradicionalnim karticama, Visa omogućuje sigurno plaćanje digitalnim uređajima kao što su pametni telefoni i pametni satovi. Digitalna plaćanja najpopularnija su metoda plaćanja među turistima iz svih ispitanih zemalja srednje i istočne Europe, a više od tri četvrtine njih namjerava na ovaj način plaćati tijekom odmora u inozemstvu. Hrvatska je dio tog trenda, pa 69 posto Hrvata koji odlaze u inozemstvo tijekom odmora namjerava plaćati karticom, pametnim telefonom ili pametnim satom.

Novi trendovi plaćanja: mobilni novčanik

Plaćanja u inozemstvu korištenjem fizičke Visa kartice, pametnog telefona ili pametnog sata jednako su brza, praktična i sigurna kao kod kuće – stav je ispitanika u zemljama obuhvaćenim istraživanjem. Jednostavnost plaćanja kao razlog navelo je 58 posto ispitanika, sigurnost, odnosno nepostojanje rizika od gubitka gotovine prednost je za 53 posto ispitanika, a brzinu plaćanja je kao prednost navelo 52 posto ispitanika uključenih u istraživanje.

U inozemstvu želi plaćati pametnim telefonom ili pametnim satom, odnosno koristiti mobilni novčanik, 17 posto ispitanika iz Hrvatske. Što se tiče drugih zemalja uključenih u ispitivanje, plaćanja mobilnim uređajima popularna su i kod ispitanika iz Rumunjske (22 posto) i Mađarske (21 posto).

„Istraživanje je pokazalo da je sve popularniji način plaćanja, uključujući i tijekom odmora u inozemstvu, plaćanje putem mobilnih novčanika koji su potpomognuti Visinim sustavima i tehnologijama“, objašnjava Renata Vujasinović, generalna direktorica Vise u Hrvatskoj.

Kad korisnik unese podatke o svojoj kartici u digitalni novčanik na pametnom telefonu, Visa zamjenjuje podatke jedinstvenim skupom brojeva. Ova tehnologija, nazvana tokenizacija, pruža dodatni sloj sigurnosti.


Pročitajte više: 5 aplikacija za praćenje financija uz koje je lako uštedjeti


U inozemstvu koriste drugu karticu

Visa vjerodajnice mogu se koristiti za plaćanje u više od 150 valuta na milijunima mjesta diljem svijeta i turisti rado koriste tu mogućnost. Hrvati najčešće plaćaju karticom ili pametnim telefonom u restoranima, trgovinama, u muzejima, suvenirnicama i javnom prijevozu.

Gotovo polovica turista iz Hrvatske (45 posto) planira koristiti istu platnu karticu u inozemstvu koju koriste i kod kuće, dok će 17 posto ispitanika iz Hrvatske u inozemstvu koristiti drugu karticu.

Korištenje druge kartice prilikom boravka u inozemstvu bilježi se kod ispitanika iz Rumunjske (25 posto), Poljske (24 posto) i Mađarske (23 posto).

Zanimljiv je podatak da tri četvrtine stanovnika srednje i istočne Europe koji putuju u inozemstvo odlučuju o načinu plaćanja odmora u inozemstvu prije odlaska na putovanje.

E-commerce i godišnji odmor   

S rastom e-trgovine, sve smo spremniji kupovati razne proizvode i usluge putem interneta. Stoga ne čudi da ljetovanja plaćamo i putem interneta. Većina, odnosno 79 posto Hrvata koji planiraju samostalan odmor u inozemstvu platit će jednu od usluga vezanu uz putovanje putem online kanala. Smještaj će na taj način platiti 52 posto ispitanika, 40 posto ispitanika će rezervirati prijevoz, a njih 28 posto će putem online kanala platiti ulaznice i kupiti dodatne izlete.

Prilikom plaćanja prijevoza, smještaja ili dodatnih sadržaja – 88 posto, 81 posto, odnosno 71 posto ispitanika iz Hrvatske dodatne sadržaje platit će karticom ili digitalnim novčanikom.

Visa istraživanje pokazuje da će 78 posto Hrvata koji kupuju paket aranžmane za putovanje u inozemstvo to učiniti putem online kanala prodaje – putem internetskih stranica putničkih agencija ili platformi koje prikupljaju ponude turoperatora. Gotovo dvije trećine turista (74 posto) će platiti svoje putovanje karticom ili digitalnim novčanikom.


Pročitajte više: Financijska pismenost žena – kako stojimo danas?


Hrvati će potrošiti između 200 i 600 eura po osobi

U inozemstvo ove godine planira putovati 20 posto ispitanika iz Hrvatske. Gotovo 40 posto Hrvata planira potrošiti između 200 i 600 eura po osobi, a prosječno trajanje putovanja je sedam dana.

Hrvatski ispitanici, njih 38 posto ne namjerava otkazati planove čak i ako inflacija ostane visoka, a životni troškovi nastave rasti. No, 61 posto Hrvata koji odlaze u inozemstvo u tom bi slučaju mogli potražiti povoljniji smještaj, a 54 posto će ih razmisliti o manjem broju dana provedenih na putovanju.

Za gotovo polovicu ispitanika iz Hrvatske (49 posto) napeta geopolitička situacija ne utječe na njihove planove za odmor u inozemstvu, dok 39 posto izjavljuje da će ove godine napokon otići na putovanje koje je prethodno odgođeno zbog pandemije Covida-19, što posebno vrijedi za mlađe ispitanike.

“U Visi vjerujemo da su putovanja i turizam važni faktori gospodarskog razvoja i stvaranja radnih mjesta, a istovremeno nam omogućuju razumijevanje i uvažavanje kulturnog bogatstva svijeta oko nas”, dodaje Renata Vujasinović.


Pročitajte više: HUP predlaže dodatno oporezivanje iznajmljivača – “Kažnjavaju malog čovjeka”


Žele u Italiju, a odmor provode aktivno

Destinacije koje Hrvati najčešće navode su Italija (24 posto), BiH (17 posto), Austrija (13 posto), Španjolska (11 posto) i Grčka (10 posto). Hrvati tijekom putovanja namjeravaju razgledavati znamenitosti i odmarati se uz opuštanje.

Aktivno, kroz sport i duge šetnje prirodom svoj odmor u inozemstvu planira provesti 12 posto hrvatskih ispitanika.

“Povratak putovanju – bilo da je riječ o dužem putovanju na odmor ili city break odmoru vikendom – sugerira da se potrošačima u Hrvatskoj vraća osjećaj povjerenja. To je pozitivan poticaj za lokalna gospodarstva i velik broj industrija, uključujući i sektor turizma”, smatra Renata Vujasinović.

Oko 79 posto Hrvata koji planiraju putovanje želi putovati u inozemstvo barem dva puta ove godine, no ovo drugo putovanje obično će trajati 1-2 dana. To su uglavnom city break vikend odmori, posebno popularni među milenijalcima i ispitanicima iz generacije „Z“. Tu se plaćanje karticom, pametnim telefonom ili pametnim satom može pokazati posebno korisnim. U Londonu se karte javnog prijevoza mogu platiti samo digitalno, a u Švedskoj, koja se smatra zemljom s najviše bezgotovinskog plaćanja na svijetu, digitalno plaćanje može biti jedina opcija u mnogim kinima, restoranima i trgovinama.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -