Financijska pismenost žena – kako stojimo danas?

Uvijek aktualna, financijska pismenost je vrlo zanimljiva tema. Primarno je spominjemo u kontekstu financijske nepismenosti, naročito kod mladih osoba kod kojih postoji potreba za financijskim opismenjavanjem kako bi mogli donositi odluke povoljne za njihov ‘džep.’

Primijetili su to i u RBA, te su 12. travnja izdali Financijsku početnicu: Od plaće do plaće, koja obuhvaća knjižicu u fizičkom obliku ali i digitalnu platformu na kojoj blog pišu Vedrana Pribičević i Andrijana Mušura Gabor. Početnica financijsku pismenost definira kao „kombinaciju znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje ispravnih financijskih odluka za ostvarenje individualne dobrobiti.“ Pojednostavljeno, to je osnovno financijsko znanje koje je svima potrebno kako bi svakodnevno mogli raspolagati novcem.

Odlučile smo se stoga udružiti s njima i kroz tri kratke LinkedIn ankete ispitati neke aspekte financijske pismenosti naših čitateljica i čitatelja. Kakvima ste se pokazali?

Jeste li u minusu?

Prvo pitanje kojim smo se pozabavili je dobro nam poznat dozvoljeni minus. Mnogi će reći kako bez njega ne mogu preživjeti mjesec, a neki ga koriste i za one male luksuze koji život čine ljepšim.

financijska pismenost žena

Na anketu se odazvalo 790 osoba, od čega ih 77% trenutno nije u dozvoljenom minusu, dok ga 23% uredno koristi.

Samim time što u nazivu imamo ‘minus,’ jasno je da u njega ulazimo ako smo potrošili više novca nego što nam je dostupno na računu ili ako smo došli do iznosa dozvoljenog limita na što ćemo onda platiti kamatu. Važno je razlikovati i dozvoljeni i nedozvoljeni minus. Temeljem procjene kreditne sposobnosti klijenta, banka odobrava iznos do kojega možete ići u minus – to je dozvoljeni minus. Ako premašite taj iznos, ulazite u nedozvoljeni minus.

Ako ste u minusu, pazite da ga pokrijete što prije, jer ako prijeđete rok, obračunat će vam se kamate, a mogu vam se naplatiti i dodatne naknade. U tom se slučaju najpametnije javiti svojoj banci i ispitati opcije kojima raspolažete.


Pročitajte više: Splitska ilustratorica humorom objašnjava česte financijske pojmove


Znate li što je bonitet?

Jeste li čuli za bonitet? Od 261 osobe koja se odazvala na našu anketu s ovim pitanjem, njih 64% ne zna što je bonitet fizičke osobe, dok 36% zna ovaj pojam. Bonitet fizičke osobe je njezina kreditna sposobnost, odnosno izračun prema kojemu banka procjenjuje vjerojatnost da će ta osoba otplatiti kredit.

financijska pismenost žena

Na bonitet fizičke osobe utječu visina i stabilnost plaće, zaduženost i urednost otplaćivanja prethodnih dugova, kao i mnogi drugi detalji koji se tiču vašeg raspolaganja novcem. Izračun kreditne sposobnosti uvelike ovisi o internim aktima banke i drugih kreditnih institucija, kao i zakonskim odredbama i odlukama.

Slično je i s bonitetom tvrtke. Ako ste poduzetnica, želite li poslovati s nekom tvrtkom, obavezno provjerite kakav je njezin bonitet. Jedino ćete tako znati hoće li moći ispuniti svoje financijske obveze. Podatak je ovo koji je potrebno provjeravati godišnje jer se kreditna sposobnost pravne osobe mijenja baš kao i kreditna sposobnost fizičke osobe.


Pročitajte više: Financije u braku – moje je moje, a tvoje je naše?


Štedite li ili plaćate na rate?

Vezano uz bonitet, ispitale smo vas i kako postupate s malo većim troškovima poput putovanja ili novog gadgeta. Hoćete li uštediti novac i onda platiti proizvod, odnosno uslugu, ili ćete pak platiti na rate? Odazvala se 441 osoba, a mišljenja su podijeljena – na rate će platiti 48%, dok će 52% uštedjeti novac, pa onda platiti.

financijska pismenost žena

Plaćanje na rate vrši se kreditnim karticama, a razlikujemo dva tipa – charge i revolving kreditne kartice. Ako plaćate charge karticom, na kraju svakog mjeseca morate pokriti kompletan dug, dok kod revolving kartice možete otplatiti dio duga, a ostatak prebaciti na sljedeći mjesec. No, ova fleksibilnost ima i svoju drugu stranu. Naime, ako dug često prebacujete, ukupna kamata može rasti jer se ona obračunava na stari i novi dug.

Važno je stoga svaki mjesec otplatiti što više duga. Tako će vaša banka znati da ste financijski odgovorni, a to će vam puno pomoći ako želite, primjerice, podići kredit. Najbolje je otplatiti kompletan dug, a ako to nije moguće, važno je svaki mjesec platiti barem minimalni iznos ukupnog duga koji je prikazan na izvatku.

Kreditne kartice mogu biti vrlo korisne i pružaju različite mogućnosti prilagođene vašem stilu i načinu života, ali samo ako ih odgovorno koristite.


Pročitajte više: 8 savjeta za financijski wellness – Kako mirno razmišljati o novcu?


Kakva je financijska pismenost žena u Hrvatskoj?

Kad govorimo o financijskoj pismenosti, žene se obično navode kao slabija skupina, a Ana Alajbeg je u svrhu diplomskog rada na Sveučilištu u Splitu istražila jesu li u Hrvatskoj žene uistinu manje financijski pismene od muškaraca. Ustanovila je kako je financijska pismenost Hrvatica danas veća u odnosu na stanje od prije 20 godina. Ovaj je fenomen moguće pripisati većoj zastupljenosti žena na tržištu rada, što sa sobom nosi ekonomsku neovisnost, a time i poboljšanje financijske pismenosti.

Žene su češće te koje štede, manje riskiraju i više sumnjaju u svoje financijske odluke. Zbog toga su često financijski stabilnije.

Odgovornosti unatoč, muškarci su i dalje financijski pismeniji od žena, što je pokazalo nekoliko istraživanja unazad osam godina, a isto je potvrdilo i istraživanje koje je provela Alajbeg, iako razlika nije velika. I muškarci i žene u prosjeku su točno odgovorili na manje od 70% pitanja, što je pokazatelj kako su kampanje za financijsko opismenjavanje uistinu potrebne i dobrodošle.

Tekst je pripremljen u suradnji s RBA Hrvatska, a dio je kampanje financijske pismenosti i informativnog je karaktera. Ilustracije potpisuje umjetnica Tisja Kljaković Braić. Knjižicu sa svim ilustracijama možete besplatno preuzeti na službenoj stranici kampanje nakon što ispunite kviz.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -