Može li Facebook Shops spasiti male biznise?

Mark Zuckerberg lansirao je novu aplikaciju unutar Facebooka, Facebook Shops. Temeljna ideja ovog segmenta Facebooka je da male tvrtke mogu jednostavno pokrenuti online trgovinu putem koju mogu izravno prodavati. Ako posjetite nečiju online trgovinu, moći ćete vidjeti priču te male tvrtke, vidjeti njihove istaknute proizvode i kupiti ih putem aplikacije.

Povezano:

“Mislim da je ovo trenutno posebno važno jer se toliko malih tvrtki premješta u online sferu kako bi se nosili s ekonomskim padom uzrokovanim COVID-om 19. Nakon što je ljudima rečeno da ostanu kod kuće, brojne fizičke trgovine nemaju sredstva ostati otvorene i milijuni ljudi gube posao. Osobno sam radio s našim timom na Facebook Shopsu svaki dan zadnjih nekoliko mjeseci, kako bismo mogli ubrzati lansiranje da mali biznisi mogu koristiti alate poput ovog”, napisao je Zuckerberg u objavi.

Poduzetnice su nam otkrila planiraju li one koristiti Facebook Shops i vide li u njemu budućnost online poslovanja.

Facebook Shops bi mogao zamijeniti potrebu za “pravim” webshopom

Inspirativna poduzetnica godine Ksenija Vrbanić smatra da je ovo pozitivan dodatak malim biznisima i planira ga implementirati u svoje poslovanje. “Kako uvijek rado implementiramo inovacije u naš sustav poslovanja, jer taj dio smatramo bitnim, Facebook Shops u svom originalnom obliku imamo već neko vrijeme, no i dalje većina kupovina dolazi direktno s našeg webshopa”, rekla je Ksenija.

Iako imaju webshop, svakako planiraju uvesti i opciju Facebook Shops. “Iako je trenutno većina bitnih funkcija u testiranju za US tržište (kao i checkout kroz samu platformu), tako da čekamo kada će te funkcije biti dostupne i u Hrvatskoj. Ovo je zasigurno odličan, jednostavan i jeftin alat koji bi u potpunosti mogao zamijeniti potrebu za ‘pravim’ webshopom.”

Najviše bi mogao koristiti beauty i modnoj industriji, ono što je vidljivo na društvenim mrežama te se može i direktno kupiti. Isto tako, moguće je i da će zamijeniti ostale webshopove, a vjerojatno im je to cilj.

Nije dobro sve centralizirati na jednoj platformi

Vlasnica webshopa za prodaju iskustvenih i kreativnih poklona, Kata Barišić, smatra da je dobra opcija za male poduzetnike koji nemaju dovoljno sredstava ili znanja da sami pokrenu svoj webshop ili za one koji imaju dobru ideju koju žele isprobati bez ulaganja puno novca.

“Makar mišljenja sam da nije dobro centralizirati sve usluge na jednoj platformi jer samim time postajemo ovisni o njoj, a to nikada nije dobro. Već smo bili svjedoci da Facebook jedan dan promijeni algoritam, ili u ovo korona vrijeme besramno cenzurira bilo kakvo drugačije mišljenje i time se promijeni sve u našem poslovanju, ako nam je to jedini kanal prodaje u ozbiljnom smo problemu. Vidjeli smo što je to značilo i za sve influencere onaj dan kad je Instagram bio nedostupan cijeli dan. 

Dakle, naš je stav da treba pratiti trendove i koristiti njegove prednosti, tako da ćemo to svakako uvesti, ali svakako treba zadržati svoju autonomiju i svoj glavni kanal prodaje. Uostalom nove generacije ionako smatraju da je Facebook za dinosaure tako da i dalje mislim da web neće izumrijeti zbog ove odluke, ali naravno vrijeme će pokazati, promjene su neminovne i tko se prije prilagodi prije će profitirati u budućnosti.” 

Poduzetnica Ljerka Zmaić ima webshop pretafinir.hr već desetak godina u sučelju word press s integriranim e-comercom. No ako će Facebook Shops biti besplatan vjerojatno će ga i koristiti jer ima iskustva s težom formom.

Isto tako, smatra da će ova opcija omogućiti jednu višu razinu za mala poslovanja. “Može se dogoditi da jako utječe na poslovanje malih poduzetnika jer su svi stalno na Facebooku, a mnogi mali poduzetnici nemaju hrabrosti upustiti se u avanturu web shopa.

S obzirom na to da se mnogi ustručavaju otvoriti svoj web shop jer misle da je to skupo i teško, ovo će svakako pridonijeti odluci da oni koji se nisu usudili sada to na Facebooku naprave jer je besplatno i već sve gotovo. Međutim, moje je mišljenje da će to biti jako loše kvalitete što se tiče sadržaja – fotografija i teksta. Promatrajući tekstove na Facebooku mislim da će to biti ružni dodatak već ionako degradiranim objavama na Facebooku.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -