Žene su u multitaskingu jednako loše kao muškarci

Multitasking se, skoro pa tradicionalno, smatra ženskom domenom. Bez obzira temeljilo se ono na anegdotama ili na rodnoj stereotipizaciji, u javnosti prevladava mišljenje da su žene bolje u obavljanju više istovremenih zadataka. Istraživanja pokazuju da ipak nisu.

Žene, po popularnom uvjerenju, tradicionalno moraju “žonglirati” brigom o djeci, kućanstvu i karijeri, dok se glavni zadaci muškaraca smatraju nešto jednoličnijima. No, istraživanja o stereotipizaciji su u posljednjih nekoliko desetljeća dokazala da ne postoji korelacija između uspješnosti u multitaskingu i spolova. Studija objavljena na stranicama PLOS One najnovija je koja se pridružila ovom popisu.

multitasking

Istraživači su testirali jesu li žene bolje u prelascima s jednog zadatka na drugi i istovremenom obavljanju nekoliko zadataka. Rezultati su pokazali da ženski mozak nije učinkovitiji od muškog ni u jednoj od tih aktivnosti.

Što je zapravo multitasking?

Multitasking je čin obavljanja nekoliko neovisnih zadataka u kratkom periodu. Zahtijeva brzo i često prebacivanje pozornosti s jednog zadatka na drugi, povećavajući pritom kognitivnu aktivnost do većih razina nego što to čini izvršavanje pojedinačnih zadataka uzastopno.

Povezano: Multitasking – spas ili prokletstvo?

Postojeća istraživanja pokazuju da ljudski mozak ne može upravljati s nekoliko aktivnosti odjednom. Ovo je najočitije kada su dva zadatka slična, jer se tom prilikom oni “natječu” za korištenje istog dijela mozga. Takve situacije multitasking čine gotovo nemogućim.

multitasking

Međutim, ono u čemu su ljudski mozgovi dobri je brzo prebacivanje između aktivnosti. Zbog toga se ponekad osjećamo kao da obavljamo više zadataka istovremeno, ali u realnosti zapravo radimo samo na jednom projektu.

Povezano: Tajnica i direktorica

Izazovi ove zablude

Ako su žene podjednako opterećene multitaskingom, zašto uvijek očekujemo od njih da to rade? I, što je najvažnije, koje su posljedice tih očekivanja? Dokazano je da su majke češće pod stresom i sklonije lošem mentalnom zdravlju od očeva. Rođenje djeteta povećava osjećaj žurbe ili pritiska kod oba roditelja, ali učinak je dvostruko veći kod žena nego kod muškaraca.

multitasking

Povezano: Kako protiv sagorijevanja na radnom mjestu? Inozemni stručnjaci predlažu smanjenje multitaskinga i uvođenje digitalne detoksikacije

Unutar obitelji trebala bi postojati ravnomjerna raspodjela poslova. Sve je više muškaraca koji zagovaraju ravnopravnost spolova i jednako dijeljenje kućanskih obaveza. Kao i kod kuće, ti se mitovi moraju razriješiti i na radnom mjestu. Pretpostavka da su žene bolji multitaskeri može utjecati na raspodjelu administrativnih zadataka. Zadaci koji će “oduzeti samo par minuta vašeg vremena” ne bi se trebali raspoređivati ​​na temelju spola.

Povezano: Zašto samo muškarci dobivaju glamurozne zadatke i što možete učiniti po tom pitanju?

I naposlijetku, vlade bi trebale ukloniti ove mitove u okviru svojih politika. Djeca dodaju, bez obzira na to koliko ih voljeli, posao koji nije lako obavljati, zbog čega je potrebna pristupačna, kvalitetna i široko dostupna dječja skrb. Razbijanje je ovog mita odličan početak, ali ako zaista želimo nešto promijeniti, moramo ići dalje i stvarati političko okruženje u kojem ravnopravnost spolova može napredovati.

Foto: Pixabay, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -