Angela Merkel deset godina najmoćnija žena na svijetu, a na listu je dospjela i Kamala Harris!

Titulu najmoćnije žene na svijetu već desetu godinu za redom drži njemačka kancelarka Angela Merkel. Ova snažna žena se često naziva de facto čelnicom Europe koja od 2005. vodi najveće gospodarstvo u regiji.

Desetu godinu za redom čelnica Europe najmoćnija žena na svijetu!

Titulu najmoćnije žene na svijetu već desetu godinu za redom drži njemačka kancelarka Angela Merkel, dok je šefica Europske središnje banke Christine Lagarde druga na popisu.


Pročitajte više: Angela Merkel je najmoćnija žena 2019. godine!


Tijekom godina djelovanja Merkel je vodila Njemačku kroz financijsku krizu i povratak u ekonomsku silu. Njemačka je u tom razdoblju prošla bolje od većine zemalja EU, a svatko tko je naišao na probleme trebao je njezinu dobru volju da se iz njih izvuče.

Posljednjih godina vjerojatno je najpoznatija po svom križarskom ratu protiv rastućih protuimigracijskih osjećaja koji se šire Europom. Merkel je otvorila vrata Njemačke za više od milijun sirijskih izbjeglica. Iako je najavila da neće tražiti drugi mandat kancelarke 2021., nesumnjivo to nije kraj ove impresivne karijere njemačke kancelarke.


Pročitajte više: Von Der Leyen i Merkel: dvije žene koje mogu promijeniti Europu


Prema Forbesu, istraživanje iz listopada otkrilo je da 75% odraslih u 14 europskih zemalja vjeruje Merkel – koja je poznata po svojoj rezerviranosti – više nego bilo kojem drugom europskom čelniku.

Žena koja stvara povijest na listi koja broji najmoćnije žene

Novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris pojavila se na trećem mjestu Forbesove liste najmoćnijih žena na svijetu. Prva je žena, prva žena crne rase i prva Azijka koja je izabrana za potpredsjednicu SAD-a, a Forbes je izjavio da ju je nedavan uspon u američkoj politici zapravo uvrstio u popis koji broji najmoćnije žene.

Nakon pobjede na izborima održala je govor u kojem je napomenula da je možda prva, ali neće biti posljednja žena u toj ulozi, a Forbes je ukazao na trenutak u debati s Penceom prije izbora kada je samouvjereno i mirno blokirala Penceove ponovljene upade u rečenicu i prekide govora izjavivši: “Gospodine potpredsjedniče, govorim.”

Isprva kao okružna državna odvjetnica u San Franciscu te državna odvjetnica u Kaliforniji, zatim kao senatorica svoje matične države, a uskoro i novoizabrana potpredsjednica rame uz rame s novim predsjednikom SAD-a, ova moćna žena stvara povijest.


Pročitajte više: 10 moćnih izjava Kamale Harris koje će vas potaknuti da pucate daleko


Popis najmoćnijih žena

Na popisu se nalaze mnoge druge žene s vodećim pozicijama u politici, uključujući Novozelanđanku Jacindu Ardern, koja zauzima 32. mjesto, Tajvanku Tsai Ing-wen na 37. mjestu, finsku Sannu Marin na 85. mjestu i Norvežanku Ernu Solberg na 52. mjestu. Prva škotska ministrica Nicola Sturgeon prepoznata je na 59. mjestu zbog svoje obrane interesa Škotske usred pregovora o Brexitu. Sheikh Hasina Wajed, premijerka u Bangladešu s najdužim stažem, zauzima 39. mjesto.


Pročitajte više: Žene u pandemiji: Što možemo naučiti od uspješnih svjetskih liderica?


Mnogi od ovih političkih vođa dobili su globalne pohvale za svoje vodstvo i učinkovite odgovore na COVID-19. Tsai Ing-wen vodio je Tajvan kroz jedan od najuspješnijih odgovora na pandemiju. Do danas je zemlja zabilježila samo sedam smrtnih slučajeva. Na Novom Zelandu Jacinda Ardern provodila je brze i učinkovite odgovore na dva vala COVID-19 i ponovno je izabrana glasnom pobjedom u listopadu, što je odraz njezina široke podrške.

Foto: Flickr (Prachatai, EU2017EE Estonian Presidency’s photostream)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -