Znanstvenica na pragu otkrića tehnologije koja bi mogla odgoditi menopauzu?

Žene se u mnogočemu razlikuju od muškaraca, ali većina ljudi najveću razliku pravi u reproduktivnom sustavu. Činjenica je da ženama za razliku od muškaraca biološki sat otkucava, odnosno djecu mogu imati do određenog razdoblja života, menopauze. No, znanstvenica Piraye Beim želi to promijeniti svojim otkrićem zbog kojeg će biti moguća odgoda menopauze.


Pročitajte više: Plaćeni dopust za vrijeme menstruacije ili menopauze novost je za Australke!


Kako bi odgoda menopauze mogla poboljšati život žena?

Piraye ističe da jajnici kod žena utječu na sve, od imunoloških funkcija preko metabolizma do zdravlja srca, odnosno svrha jajnika je puna veća od same reprodukcije.

“Jajnici ne služe samo za stvaranje djece”, rekla je osnivačica i izvršna direktorica biotehnološkog startupa Celmatix. Ona smatra da je zapravo moć jajnika u potencijalnoj kontroli menopauze, a to znači proučavati jajnike izvan okvira plodnosti te tako riješiti brojna bolna stanja za žene kao što su endometrioza i sindrom policističnih jajnika.

Uz to, odgoda menopauze dodatnih 10 do 15 godina može utjecati na sve bolesti povezane s ulaskom u menopauzu, poput bolesti srca i Alzheimerove bolesti.

“Ako bismo ženama mogli kupiti dodatnih 10 do 15 godina prirodne endokrine funkcije, govorimo o velikom povećanju njihove vitalnosti i njihove dobrobiti u kritičnoj fazi njihova života”, kaže Beim. “U osnovi ćemo se više uskladiti s muškarcima.”


Pročitajte više: Simptomi koje uzrokuje menopauza i kako se nositi s njima!


Kako odgoditi menopauzu?

Ovaj startup stvara lijekove koji bi učinkovito usporili iscrpljivanje rezervi jajnika, odnosno cilj mu je smanjiti broj folikula koji se gubi svaki mjesec. Naime, svaka žena ima određeni broj folikula koji ima potencijal pretvoriti se u jajašce, kod nekih žena se troše brže, a kod nekih sporije. Na trošenje folikula utječe genetika i izloženost okolišu, na primjer, žene koje puše brže iscrpljuju rezervu jajnika.

“Mislim da stvarnu dob menopauze možemo pomaknuti s 50 na 60 ili 70 godina.”

Cilj nije samo produžiti plodnost žena nego i ometati zdravstvene probleme koji se podudaraju s početkom menopauze. Baš kao što je kontracepcija razdvojila seks i reprodukciju.

Lijek djeluje oponašajući antimulerov hormon, koji je ključan u regulaciji jajnika. Tvrtka planira raditi klinička ispitivanja 2023. godina dajući svoj lijek ženama koje su na kemoterapiji – jednom od najčešćih uzroka prerane menopauze.

Nažalost, praznine u financiranju dovele su do praznina u istraživanju. Beim je započela proučavati zdravstvenu zaštitu radeći u onkologiji gdje je sposobnost mapiranja ljudskog genoma transformirala to područje. Vidjela je priliku da ta znanja primijeni na žensko zdravlje.

Zbog toga je 2019. godine osnovala Celmatix kako bi iskoristila genomiku, baze podataka i umjetnu inteligenciju kako bi mogla razumjeti tko je u opasnosti zbog različitih zdravstvenih stanja. Na primjer, ispitivanjem na molekularnoj i genetskoj razini profile žena koje su imale ponavljane pobačaje, žele utvrditi imaju li te žene biomarker za različita stanja.


Pročitajte više: 5 promjena koje donosi menopauza i kako se nositi s njima


Bill i Melinda Gates su podržali rad startupa!

2016. tvrtka se udružila s 23andMe kako bi koristila svoju genetsku bazu podataka za proučavanje reproduktivnog zdravlja žena i pokrenula zajednicu za istraživanje plodnosti – prateći 4.500 žena tijekom 18 mjeseci. No, 2019. godine Celmatix je tužio 23andMe, tvrdeći da je tvrtka prekršila ugovor s Celmatixom i ometala njegov krug prikupljanja sredstava.

Iako im je to učinilo mali korak unazad, do danas je Celmatix dobio podršku Zaklade Bill i Melinda Gates za rad na nehormonskoj kontracepciji jer zbog nekih nuspojava žene ne žele koristiti hormonsku kontracepciju.

U siječnju 2020. tvrtka je također najavila partnerstvo s farmaceutskim divom Bayerom i tvrtkom za otkrivanje i razvoj lijekova Evotec, usmjereno na razvoj prvih lijekova za sindrom policističnih jajnika. Sindrom policističnih jajnika je jedan od vodećih uzroka neplodnosti, ali i jedan od najčešćih endokrinih poremećaja u žena. Beim ističe da, iako ovo stanje utječe na oko 15% žena na globalnoj razini, do danas za njega nije razvijen lijek.

Foto: LinkedIn, Unsplash/National Cancer Institute

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -