Osnivač start upa otkriva 5 znakova da trebate odstupiti s mjesta izvršnog direktora!

Ideju ste pretvorili u start up? Posao vam ide, zaposlenici su zadovoljni, ali vas više ne drži strast za tim poslom. Postavljate si pitanje trebate li otići iz start upa ili je možda vrijeme za novu ulogu. Možda će vam primjer Levija Kinga pomoći u donošenju odluke, kao i pet znakova koje on smatra da simboliziraju trenutak odlaska.

Povezano:

U veljači ove godine Levi je putem LinkedIna obznanio da podnosi ostavku na mjestu izvršnog direktora tvrke Nav koju je ujedno osnovao. Preuzeo je ulogu novog predsjednika Uprave. “Bila je to jedna od najtežih odluka koje sam ikad donio, ali i jedna od od najnagrađivanijih”, otkrio je.

Koji su to znakovi da trebate otići iz svog start upa?

Brinete više o onome što je hitno nego o onome što je važno

Jedan od simptoma gubitka uzdi svog poslovanja je korištenje vremena, ako imate vremena samo za hitne zadatke i nikad se ne možete usredotočiti na ono što je važno. To se obično događa jer nemate učinkovit sustav i nedostaju vam pravi ljudi koji bi mogli smisliti kako ga poboljšati. Zbog toga nemate vremena koncentrirati se na širu sliku, brinete o internim dramama, bilo od strane kupaca, zaposlenika ili dobavljača. Takve stvari vas sprječavaju da radite na onome što je doista važno za uspjeh start upa.

Primjeri vaših hitnih obaveza uključuju isporuku proizvodu na vrijeme, rješavanje financija za tvrtku te pronalaženje pravog kandidata za novu rukovoditeljsku ulogu. Svi ti ciljevi su važni i hitni, međutim morate pronaći prioritete. Ako je rješavanje interne drame i rješavanje financija za tvrtku jednako važno na vašoj listi obaveza – kraj vaše tvrtke je blizu.

Izgubili ste strast prema svojoj ulozi

Možda će doći dan kada ćete prestati uživati u ulozi izvršnog direktora, kad jednostavno izgubite strast prema neprestanim zahtjevima koja uloga CEO-a donosi. Ovo vas može dovesti do gubitka strasti prema samom poslu. Naime, ako predugo identificirate svoje poslovanje s dužnostima izvršnog direktora, prijeti vam opasnost da mrzite ono što ste nekoć obožavali. Sad je trenutak da preuzmete drugu ulogu.

“Promjena pozicije može održati vašu izvornu strast živom. Govorim iz iskustva. Ne odlazim s mjesta CEO-a jer sam izgubio ljubav prema Nav-u. Naprotiv, odlazim upravo zato što jako volim Nav”, objasnio je Levi.

Vaš start up je nadmašilo vaše sposobnosti

Ako ste toliko dobri u svom poslu da ste došli do situacije u kojoj trebate dati sebi otkaz, to je odlična stvar. Ako je vaš posao na neki način prerastao vas, to je ogroman kompliment. To ne znači da se trebate maknuti iz tvrtke nego trebate pronaći novu ulogu za sebe. Kao osnivač, uvijek ćete imati važnu ulogu, a sada joj možete pronaći nove odgovornosti.

Anksiozni ste

Stres može spriječiti vaše sposobnosti izvršnog direktora. Ako je anksioznost nešto od čega ne možete pobjeći, bit ćete suzdržani u svojim pokušajima da date sve od sebe.

Ako se ne liječite, anksioznost će vas istrošiti. To će ugroziti vašu prosudbu i staviti opterećenje u vaše odnose i unutar i izvan posla. Nije sramota priznati da su vas godine vodstva umorile i da je vrijeme da napunite baterije.

Gubite kontrolu nad tvrtkom zbog loših odluka

Travis Kalanick, osnivač Ubera, sjajan je primjer ovog tužnog scenarija. Sjećate se kada ga je netko snimio kako psuje na zaposlenika zbog toga što je zaposlenik imao hrabrosti suočiti se s njim zbog smanjenja plaće? To nikako nije dobro za vaš start up.

Nije zapravo jedan trenutak zapečatio Kalanicku sudbinu, to je niz upitnih trenutaka koji su kulminirali onim koji se dogodio te tako završio na svim društvenim mrežama. U konačnici, detalji nisu bili važni. Kalanick je izgubio kontrolu i tako izgubio povjerenje svojih kolega.

Kako se to ne bi dogodilo vašem poslovanju, trebate otići iz svog start upa, odnosno s mjesta izvršnog urednika. Za vaše poslovanje potrebno je novo lice i novi skup mogućnosti ako će preživjeti. Koji god bio razlog, prigrlite nove izazove i mogućnosti. Već ste dokazali da imate ono što je potrebno za vođenje; sada je vaša prilika da pokažete da su vaši talenti prenosivi.

Foto: LinkedIn, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -