Što uspješni izvršni direktori rade drugačije?

Uloga izvršnog direktora nije nimalo jednostavna. Prema podacima Fortune 500, otprilike četvrtina odlazaka s tog mjesta u razdoblju od 2000. do 2013. nije bila dobrovoljna. Zašto se ovo događa?

Povezano:

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg na mjesto izvršnog direktora često dolaze nedorasli pojedinci, krije se u nerealnom, a opet prožimajućem stereotipu, za koji je velikim dijelom “zaslužan” upravo Fortune 500. Riječ je o predodžbi izvršnog direktora kao karizmatičnog, visokog bijelca s diplomom prestižnog sveučilišta, strateškog vizionara sa sposobnošću donošenja odluka pod pritiskom.

Upravo je taj stereotip nagnao nekolicinu istraživača na longitudinalno istraživanje CEO Genome Project, u kojem su nastojali definirati odlike koje čine uspješne izvršne direktore.

Analiza je otkrila da iako uprave često gravitiraju prema karizmatičnim ekstrovertima, intoverti češće nadmašaju očekivanja. Isto tako, gotovo svi izvršni direktori su radili značajne pogreške u prošlosti, a 45% njih je napravilo veliku karijernu grešku zbog koje su dobili otkaz.

Osim toga, otkrili su da obrazovni pedigre (ili njegov nedostatak) ni na koji način nije povezan s radnim učinkom: Samo 7% uspješnih izvršnih direktora završili su prestižni fakultet, a čak 8% njih nije završilo nikakav fakultet. Drugim riječima, ono što čini kandidate privlačnima odboru, ne čini ih nužno uspješnima.

Upravo ovakva istraživanja mogu utjecati na mijenjanje stereotipa, a time i povećanje prilika za žene.

U istraživanju koje je trajalo 10 godina, CEO Genome Project je došao do sljedećih zaključaka.

Brzo i samouvjereno donošenje odluka

Istraživači su otkrili da uspješni direktori ne donose uvijek potpuno ispravne odluke, ali ističu se po tome što ih donose s većom odlučnošću. Odluke donose ranije, brže i s većim uvjerenjem u njihov pozitivan ishod. Također, dosljedni su tome čak i u situacijama s nepotpunim informacijama i u nepoznatim domenama. Ljudi koji su opisani kao odlučni imaju čak 12 puta veću vjerojatnost da će biti izvrsni rukovoditelji.

Zanimljivo je da se rukovoditelji s najvećim kvocijentima inteligencije ponekad najviše bore s odlučnošću. Iako je kvaliteta njihovih odluka često dobra, potraga za savršenim odgovorom može predugo trajati te zbog toga plaćaju visoku cijenu.

Angažirani su i fokusirani na postizanje poslovnih rezultata

Jednom kada izvršni direktori odrede tijek posla, moraju to uskladiti sa svojim zaposlenicima i ostalim dionicima. Moraju biti pronicljivi u razumijevanju potreba i motivacije svojih zaposlenika, a zatim uskladiti ostale kako bi došli do zajedničkog, željenog cilja. Prema rezultatima, izvršni direktori koji su vješto angažirali dionike, orijentirajući ih na rezultate, bili su 75% uspješniji u svojoj ulozi.

U interakciji s dionicima, uspješni izvršni direktori svjesni su važnosti raspoloženja i govora tijela. Iako je mnogo toga rečeno o ovoj temi, novi izvršni direktori često su iznova iznenađeni nenamjernom štetom prouzročenom pogrešnom riječju ili gestom. “Svaki vaš komentar i izraz lica će organizacija prepoznati i preuveličati”, tvrdi Stephen Kaufman, bivši izvršni direktor Arrow Electronics-a.

Proaktivno prilagođavanje

Ova desetogodišnja analiza pokazala je da izvršni direktori koji se brzo prilagođavaju promjenama imaju 6,7 puta veću šansu za uspjehom. Čak su i sami direktori koji su sudjelovali u istraživanju isticali sposobnost prilagodbe kao ključnu vještinu. Na pitanje što razlikuje učinkovite izvršne direktore, Dominic Barton, globalni menadžerski partner McKinsey & Companyja, odmah je rekao: “Bave se situacijama kojih nema u knjizi. Kao izvršni direktor stalno ste suočeni sa situacijama koje jednostavno ne postoje u playbook-u. Budite spremni prilagoditi se”.

Sposobnost pouzdanog stvaranja rezultata

Sposobnost pouzdanog davanja rezultata bila je u istraživanju možda najsnažnija stavka od četiriju osnovnih karakteristika uspješnog izvršnog direktora. Izvršni direktori koji su ocijenjeni kao pouzdani imali su dvostruko veće šanse da će zadržati poziciju i 15 puta veću šansu da na njoj biti uspješni. Uprave i investitori vole “čvrstu ruku”, a zaposlenici vjeruju pouzdanim vođama.

Kako bi vas drugi smatrali pouzdanima, ključno je u početku postaviti realna očekivanja. U svojim prvim tjednima na poziciji pouzdani se direktori odupiru iskušenju da odmah počnu donositi nagle odluke. Umjesto toga kopaju po proračunima i planovima i razgovaraju s članovima odbora, zaposlenicima i kupcima kako bi razumjeli kakva su njihova očekivanja. Istovremeno procjenjuju posao i razvijaju svoje vlastito gledište o onome što je realno i rade na tome da to usklade s očekivanjima.

Naposljetku, uspjeh u liderstvu ipak se ne može naučiti štrebetanjem ovakvih obrazaca ponašanja. Ne postoji garancija da će odlučnost, sposobnost angažiranja dionika, prilagodljivost i pouzdanost od vas napraviti odličnog izvršnog direktora. Međutim, fokusiranje na ta osnovna ponašanja poboljšat će vjerojatnost odbora da odabere pravog izvršnog direktora – kao i šanse tog pojedinca da uspije u ulozi.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -