Više od 300 djevojaka oteto u Nigeriji!

U petak su neidentificirani napadači okupirali školu u državi Zamfari na sjeverozapadu Nigerije i oteli više od 300 djevojaka. Snage sigurnosti tragaju za djevojkama koje su odvedene iz srednje škole za djevojke u gradu Jangebe. Nažalost, ovo nije prva otmica djevojaka.


Pročitajte više: Jeste li primijetili izazov s crno-bijelom fotografijom? To je znak podrške ubijenoj ženi!


Škole postale mjesto straha

Organizacija Save the Children pozvao je na trenutno puštanje školarki i na odgovornost za počinitelje.

“Neprihvatljivo je da su napadi na škole i učenike postali ponavljajući scenarij na sjeveru Nigerije”, rekla je Mercy Gichuchi, direktorica organizacije Save the Children u Nigeriji, dodajući: „Škole bi trebale biti sigurne zone za učenje, igranje i ostvarivanje punog potencijala. Umjesto toga, pretvaraju se u mjesta straha. Pozivamo sve strane da se suzdrže od ciljanja školske djece i osiguraju da otete djevojke u državi Zamfara budu odmah puštene i vraćene svojim obiteljima.”

Gichuchi je istaknula kako otmica djevojaka može potaknuti djevojčice da se više ne vrate u škole. “Ovi napadi i otmice mogu djeci nanijeti ozbiljnu psihološku traumu i dovode ih u rizik da se više nikada ne vrate u školu, jer oni ili njihovi roditelji misle da je to previše opasno.”


Pročitajte više: Koje su najbolje i najgore države za žene?


Glavni tajnik UN-a tražio hitno puštanje djevojaka

Otmicu je komentirao i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je rekao da djevojke moraju odmah biti puštene.

“Zgrožen sam otmicom više od 300 djevojaka tijekom današnjeg napada u srednjoj školi u Nigeriji. Napadi na škole grozno su kršenje ljudskih prava. Djevojke moraju odmah biti puštene obiteljima, i to bezuvjetno”, stoji u objavi glavnog tajnika UN-a na Twitteru.


Pročitajte više: Glavni tajnik UN upozorava: Žene će tijekom epidemije doživjeti više nasilja


Nešto više od tjedan dana prije nego što su otete učenice, 27 školaraca i više članova osoblja oteto je iz škole u okrugu Kagar u državi Niger. Jedan dječak ubijen je tijekom racije. Dječaci su pušteni u subotu, dan nakon što su naoružani otmičari oteli više od 300 školarki.

Mnogi roditelji na sjeveru Nigerije zabrinuti su zbog slanja svoje djece u školu, strahujući od sve veće pojave otmica.

„Ovo je grubo kršenje dječjih prava i užasno iskustvo koje djeca mogu proći – ono koje bi moglo imati dugotrajne učinke na njihovo mentalno zdravlje i dobrobit. Potpuno osuđujemo napad i pozivamo odgovorne da odmah puste djevojčice i da vlada poduzme korake kako bi osigurala njihovo sigurno puštanje i sigurnost svih ostalih školaraca u Nigeriji”, rekao je Peter Hawkins, predstavnik UNICEF-a u Nigeriji.

“Djeca bi se uvijek trebala osjećati sigurno kod kuće i u školi – a roditelji se ne bi trebali brinuti za sigurnost svoje djece kad ih ujutro pošalju u školu.”

Otmice školaraca već su izvele džihadističke skupine Boko Haram i ISIS, a taktiku koriste brojne druge militantne skupine.

Do danas se najpoznatija otmica škola u Nigeriji dogodila 2014. godine, kada je Boko Haram oteo 270 školarki. Mnoge od tih djevojaka su na popisu nestalih.

Foto: Pexels/ Christopher Boyd

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -