Koje su najbolje i najgore države za žene?

Ravnopravnost spolova je uvijek diskutabilna tema, posebno kada se radi o različitostima država. U nekima je biti žena bolje od drugih. Women, Peace and Security Indeks nastoji razumjeti globalne razlike mjereći uključenost žena u društvu, osjećaj sigurnosti i izloženosti diskriminaciji koje uzimaju kao ključne pokazatelje napretka žena u društvu, odnosno državi. Posljednji podaci pokazuju da su neke od najgorih država za žene ostvarile dobitke, iako neke od najboljih zaostaju u ključnim područjima.


Pročitajte više: 10 najgorih zemalja na svijetu za žene


Što čini najbolje države za žene – najboljima?

Mjerenje navode u tri glavne kategorije, koje su uključenost u društvu, sigurnost i pravda, a one su dodatno podijeljene u 11 potkategorija za procjenu osnaživanja žena širom svijeta.

Uključenost u društvu smatraju razinu sudjelovanja žena u ekonomskim, socijalnim i političkim prilikama. Ubrajaju zastupljenost u vladi, korištenje mobitela, zapošljavanje, financijski pristup i obrazovanje. Sigurnosti se smatra osjećaj sigurnosti i izloženosti nasilju, a potkategorije su nasilje intimnog partnera, sigurnost zajednice i organizirano nasilje. Pravda znači iskustvo formalne i neformalne diskriminacije pod koju spadaju diskriminacijske norme, pristranost sina te pravna diskriminacija.

Najbolje države za žene

5 najboljih država za žene:
1. Norveška
2. Švicarska
3. Finska
4. Danska/Island

Najgore države za žene

5 najgorih država za žene:
1. Jemen
2. Afganistan
3. Sirija
4. Pakistan
5. Južni Sudan

Neke od zanimljivosti iz država su svakako u Estoniji gdje žene stječu u prosjeku 14 godina obrazovanja što je dvostruko više od svjetskog standarda. U Afganistanu je rezervirano 27% zakonodavnih mjesta za žene, nadmašujući svjetski prosjek. Na žalost, u Sjevernom Sudanu je najmanje 47% žena iskusilo intimno nasilje partnera u proteklih godinu dana.      


Pročitajte više: Žensko poduzetništvo u svijetu: najbolji uvjeti u Novom Zelandu, Kanadi i SAD-u, najveći udio žena među poduzetnicima u Ugandi


Pišući ovaj tekst, naišli smo na zanimljivu objavu na TikToku od prije 10 dana gdje je u Americi postavljeno pitanje „što biste napravili da 24 sata svijet bude bez muškaraca uopće“. Većina odgovora je kako bi se žene bezbrižno prošetale gradom u bilo koje doba dana ili noći, otišle na vožnju biciklom kroz grad te obukle što god žele bez straha od napada. Tužno, zar ne?

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -