Otvorena molba za posao

Otvorena molba za posao je molba za posao koju šaljete poslodavcu koji u tom trenutku nema službeno otvoreno radno mjesto.

Tvrtke ne zapošljavaju samo oglašavanjem otvorenih radnih mjesta. Dapače, svega 20% otvorenih radnih mjesta se popunjava oglašavanjem jer tvrtke na taj način dobivaju stotine ili tisuće prijava. Kako bi si olakšale posao, mnoge tvrtke kontinuirano prikupljaju prijave kvalitetnih kandidata u svoju bazu.

Kome i kako se piše otvorena molba za posao

Vaša potraga za poslom bit će uspješnija kroz networking. Imate li kontakte u kompaniji koji vas mogu preporučiti managerima ili odjelu ljudskih resursa, velika je vjerojatnost da ćete biti visoko na listi potencijalnih kandidata. Ako kontinuirano održavate kontakte unutar svoje poslovne mreže, neće vam biti teško javiti im se i pitati za otvorena radna mjesta i eventualnu preporuku.

Nemate li kontakata u kompaniji u kojoj želite raditi, jedna opcija je poslati otvorenu molbu za posao i životopis na generičke mail adrese navedene na korporativnoj web stranici. To je ujedno i najgora opcija jer ćete rijetko dobiti povratnu informaciju da je vaša prijava uopće zaprimljena ili će to biti automatski odgovor.

U traženju odgovarajućih kontakata puno vam može pomoći LinkedIn i upravo je zbog toga jako važno imati veliku mrežu kontakata na LinkedIn-u.  Preko LinkedIn kontakata koje osobno poznajete možete doći do onih koji su vam potrebni jer kad na LinkedIn-u gledate profil osobe s kojom niste povezani, LinkedIn vam pomaže i govori vam preko koga iz vaše mreže možete doći do te osobe.

Ako ni vaša mreža nije od velike pomoći, probajte doći do direktora ili voditelja ljudskih resursa. Dosta njih danas ima plaćeni LinkedIn profil i može im se napisati direktna poruka. Na taj način će on najvjerojatnije pogledati vaš LinkedIn profil i svakako nastojte se s njim/njom povezati kako bi im konstantno bili u vidu kroz statuse koje dijelite na LinkedIn-u.

Otvorenu molbu za posao možete poslati LinkedIn porukom ili mailom sa životopisom u prilogu. Puno je jednostavnije otvorenu molbu za posao napisati odmah direktno u mail nego u dodatku je će mail sigurno biti pročitan. Životopis naravno ide kao dodatak u mailu.

Što mora sadržavati otvorena molba za posao?

Otvorena molba za posao vas jednostavno mora prodati!

U uvodnom paragrafu bi trebali navesti zašto vas zanima upravo ta kompanija i industrija. Možete spomenuti nedavne informacije iz medija koje su pobudile vaš interes.

U sljedećem paragrafu navedite nekoliko svojih ključnih vještina/ključna iskustva zbog kojih ste vi savršen kandidat za kompaniju.

Paragrafi nakon toga moraju podržati vaše vještine i iskustva kroz postignuća te nekoliko dodatnih vještina/iskustava. Nikako nemojte ponavljati sve podatke iz životopisa, već samo najvažnije. Molba za posao je predjelo glavnom jelu- životopisu i ne smije biti duža od njega.

U posljednjem paragrafu izrazite želju za informativnim razgovorom na kojem možete detaljnije popričati o navedenim vještinama, iskustvima i postignućima, čak ako trenutno i ne postoji otvoreno radno mjesto za osobu vašeg profila.

Svakako na kraju maila navedite svoje kontakt podatke.

Foto: Dreamstime

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -