Konzultant i klijent – kako ostvariti kvalitetan partnerski odnos?

Ovo je uspješna priča o poslovnoj suradnji koja je započela 2016. godine između konzultantske tvrtke Key consulting i Obrta za proizvodnju proizvoda od plastike SKLAD, vl. Davor Krizmanić. No, vratimo se korak natrag i postavimo pitanje – kako se stvara kvalitetan dugoročan partnerski odnos i koje su njegove prednosti? Da bi dobili potpun uvid u cijelu priču ispitali smo iskustvo korisnika bespovratnih sredstava i dali profesionalno mišljenje u ulozi poslovnog savjetnika.

Prvi kontakt je ključan u cijelom tom procesu. To je trenutak u kojem konzultant mora uvjeriti potencijalnog klijenta u vlastite sposobnosti, stručnost i znanje te prenijeti svoje osnovne vrijednosti. Osobni kontakt je vrlo bitan da bi se uspostavio odnos međusobnog povjerenja koji će omogućiti razvoj daljnje suradnje.


Pročitajte više: Dobili ste bespovratna sredstva i što sad?


PITANJE KORISNIKU: Koje su bile Vaše sumnje i nesigurnosti prije početka suradnje (vezano uz poslovnu suradnju i vezano uz EU fondove)?

ODGOVOR KORISNIKA:

2S obzirom na dobre preporuke, sumnje vezane uz poslovnu suradnju nisu postojale. Odmah na početku ostavile ste dojam da ste sigurne u to što radite, da detaljno sve provjeravate i da ne ostavljate mjesta pretpostavkama, već se bazirate na znanju i točnim informacijama.

S druge strane, bilo je dosta nepovjerenja prema našim institucijama, cijelom sustavu dobivanja potpora zbog negativne percepcije u društvu. Natječaji su rađeni za nekog velikog, to nitko ne uspije dobiti, nema smisla da se prijavljujete i tako nećete proći…međutim, nakon prvog pozitivnog odgovora, sumnje su nestale i zapravo smo dobili potvrdu da kvalitetni projekti s dobrim timom budu prepoznati te da cijeli sustav dobro funkcionira.

U razdoblju pripreme i provedbe projekta konzultant mora opravdati ukazano povjerenje pružanjem usluge na visokoj razini te stvaranjem fer, otvorenog i iskrenog odnosa s klijentom. Maksimalna posvećenost klijentu i prilagodba njegovim potrebama i načinu rada je vrlo bitna u svim fazama projektnog ciklusa.

Osim internog projektnog tima, konzultant u fazi pripreme i provedbe projekta surađuje i s eksternim timom ljudi (zaposlenici klijenta, projektanti, geodeti, dobavljači/izvođači, nadzorni inženjeri, kreditne institucije i sl.). Zadatak je konzultanta da uspješno koordinira osobe različitih struka i usmjerava ih ka ostvarenju postavljenog projektnog cilja.

Potrebno je naglasiti da su projekti u fazi implementacije često podložni promjenama, a jedna je od ključnih uloga konzultanta pronaći najbolje prihvatljivo rješenje i prilagoditi projekt izmijenjenim potrebama korisnika i trenutnim okolnostima na tržištu i u gospodarstvu. Uspješno realizirani projekti i zadovoljni klijenti najbolji su pokazatelj razine kvalitete usluge jednog konzultanta.

PITANJE KORISNIKU: Što Vam je bitno prilikom suradnje s konzultantom? Što vam se u suradnji najviše svidjelo?

ODGOVOR KORISNIKA:

Pravovremeno dobivanje informacija, stručnost, dostupnost i pristupačnost. Najviše nam se svidio način rada. Konzultantice su pedantne kod pripreme i provedbe projekta i brinu za svaki detalj. Točno smo slijedili upute koje bi dobili te smo bili sigurni da će dokumentacija biti kompletna i napravljena na vrijeme.


Pročitajte više: Kako izbjeći financijske korekcije u postupcima javne nabave u sklopu provedbe EU projekata?


PITANJE KORISNIKU: Koliki je angažman zahtijevan od strane korisnika te je li bilo pokojih poteškoća prilikom prijave projekata, provedbe nabava i aktivnosti, isplate sredstava?

ODGOVOR KORISNIKA:

Ukoliko se projekt priprema kvalitetno, uzima dosta vremena. Međutim, naše konzultantice su jako dobro znale organizirati vrijeme pa ništa od toga nije došlo odjednom, već se unaprijed znalo koje aktivnosti treba planirati u određenom vremenu. Tako smo uz redovne poslovne aktivnosti, bez problema odrađivali sve potrebno oko projekta.

Problem koji je ostao zapamćen je predavanje projekta Level up u poštanskom uredu gdje smo ovisili o brzini poštanskog službenika i sekundi koja je pisala na elektronskom pečatu. Ipak, problem je primijećen i u provedbenim tijelima te se išlo na povećanje dostupnih sredstava tako da smo na kraju ipak dobili sredstva i uspješno realizirali projekt.

Ostale stvari vezane uz nabave, isplate i kontrole na terenu prošle su bez problema te imamo samo lijepa iskustva.

PITANJE KORISNIKU: Smatrate li da je realizacija navedenih projekata doprinijela razvoju vašeg poslovanja?

ODGOVOR KORISNIKA:

Da, ostvarili smo planirano i bez fondova Europske unije navedeno ne bi mogli napraviti u ovakvom obimu.

PITANJE KORISNIKU: Koji su sljedeći planovi i koraci? Mislite li se ponovno javljati na pozive za ostvarenje bespovratnih sredstava?

ODGOVOR KORISNIKA:

Stalno pratimo pozive i procjenjujemo mogućnosti te ćemo se sigurno javiti na još koji poziv ukoliko bude odgovarao našim potrebama.

Zaključujemo da zadovoljan klijent u svaki idući projekt ulazi bez straha i sumnji te se na taj način omogućava iskorištavanje potpunog potencijala kvalitetnog partnerskog odnosa koji počiva na povjerenju, bržoj i kvalitetnijoj usluzi i bržem protoku informacija radi već uhodane suradnje i poznatog okruženja.

U razdoblju od 2016. do 2021. godine prijavili smo i s korisnikom uspješno proveli četiri različita projekta. Iako je riječ o četiri neovisna vremenski izdvojena projekta koji su financirani iz fondova Europske unije, svi su oni predstavljaju nadogradnju jedne priče te su klijentu omogućili proširenje vlastite proizvodnje, povećanje proizvodne efikasnosti, povećanje vidljivosti i širenje na nova tržišta.


Pročitajte više: Što kad potrošite novac iz EU fondova?


Popis realiziranih projekata

1. Povećanje kapaciteta vlastite proizvodnje Obrta SKLAD

RAZDOBLJE PROVEDBE: 10/2016 – 07/2018

VRIJEDNOST PROJEKTA: 557.524,01 kn

OSTVARENA POTPORA: 300.000,00 kn (100% ugovorene potpore)

POZIV: E-impuls

Provedba projekta obuhvaćala je nabavu dijelova postrojenja i opreme koji su omogućili povećanje vlastite proizvodnje Obrta SKLAD i smanjili potrebu za uvozom što je imalo za cilj jačanje pozicije na tržištu, povećanje konkurentnosti i širenje na nove ciljane segmente tržišta.

2. www Superleveller

RAZDOBLJE PROVEDBE: 10/2018 – 11/2019

VRIJEDNOST PROJEKTA: 116.875,00 kn

OSTVARENA POTPORA: 65.450,00 kn (100% ugovorene potpore)

POZIV: WWW vaučeri za MSP-ove

Glavna aktivnost projekta jest izrada nove poslovne web stranice za obrt Sklad putem koje će se prezentirati inovirani proizvod Super leveller koji predstavlja napravu za postavljanje i nivelaciju keramičkih pločica ili drugih pločastih materijala na ravnu površinu. S obzirom na to da se radilo o proizvodu koji se tek lansira na tržište osnovni cilj projekta je bio doprinijeti vidljivosti inoviranog rješenja te je nova interaktivna web stranica postala efikasan alat u poboljšanju tržišne prisutnosti obrta Sklad, omogućila privlačenje pažnje kupaca, omogućila njegovanje odnosa prema njima i time utjecala na jačanje lojalnosti. Sve to doprinijelo je povećanju prihoda koji se ostvaruju prodajom novog proizvoda.

3. Informatizacija poslovanja Obrta SKLAD

RAZDOBLJE PROVEDBE: 05/2019 – 08/2020

VRIJEDNOST PROJEKTA: 377.282,00 kn

OSTVARENA POTPORA: 178.766,27 kn (98% ugovorene potpore – ostvarene uštede prilikom provedbe projekta)

POZIV: Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) – faza II

Rastom fizičkog obujma poslovanja, proširenjem proizvodnog asortimana i povećanjem tržišnog udjela pojavila se potreba za suvremenim IKT rješenjima. Postojeće softversko i hardversko rješenje vođenja poslovanja nisu bili dostatni za suočavanje s trenutnim rastom obujma poslovanja, razvojnim procesima i budućim planovima obrta Sklad. Projektom je implementirano suvremeno softversko rješenje za vođenje cjelokupnog poslovanja obrta i praćenje proizvodnje uz prateću IKT opremu. Kao rezultat projekta došlo je do unaprjeđenja poslovnih procesa, poboljšanja efikasnosti poslovanja i vođenja obrta, bržeg protoka podataka i informacija.

4. Level up – proširenje proizvodnog programa obrta SKLAD

RAZDOBLJE PROVEDBE: 12/2018 – 03/2021

VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.537.108,04 kn

OSTVARENA POTPORA: 555.037,93 kn (99,8% ugovorene potpore – ostvarene uštede prilikom provedbe projekta)

POZIV: Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP

Provedba projekta uključivala je nabavu novog stroja za brizganje proizvoda od plastičnih masa i nabavu grupe novih alata čime se zaokružila dosadašnja paleta vlastitih proizvoda od plastičnih masa koje obrt proizvodi. Navedeno je omogućilo proširenje kapaciteta vlastite proizvodnje i smanjenje neefikasnosti u proizvodnji što je doprinijelo daljnjem širenju na nova tržišta, povećanju prihoda od prodaje robe, jačanje izvoza i povećanje broja zaposlenih.

PITANJE KORISNIKU: Imate li poruku za čitatelje?

ODGOVOR KORISNIKA:

Mi smo s Key consultingom uspjeli ostvarili zacrtane ciljeve. Bili su tu za nas sa savjetima i prijedlozima i nakon prvog odrađenog projekta, bez ustručavanja, smo s njima krenuli u nove izazove. Ukoliko imate projekt koji čeka u ladici, javite se Katarini, Kristini i Robertu i s njima ćete sigurno napraviti uspješnu priču.


Pročitajte više: Kristina Radolović i Katarina Vojnović nakon porodiljnih krenule u zajednički biznis


Autor: mag. oec. Katarina Vojnović, Key consulting d.o.o.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -