3 poduzetnice koje su svoj hobi pretvorile u posao

Maštanje o tome da ste sam svoj šef za mnoge je motivacija da se okušaju u poduzetništvu. Ali pomisao na to da osmislite održiv posao i pokrenete ga iz “nule” može djelovati zastrašujuće. Međutim, nema veće radosti od one kada živite svoje snove i taj je osjećaj, naposljetku, vrijedan čitave borbe. Ovo su tri poduzetnice koje su svoj hobi pretvorile u posao.

Od korporacije do čokoladarnice

13 je godina Jelena Đuranec Pribetić radila kao komercijalist u svojoj struci – ekonomiji. Nakon dugogodišnjeg se rada, tvrdi, pojavilo zasićenje i želja da se okuša u nečemu drugome. U to se doba iz hobija kod kuće bavila čokoladarstvom i iz toga je proizašla ideja da se time počne baviti i poslovno.

poduzetnice

Naravno, za to je bilo potrebno puno dodatnih edukacija i strpljenja. Nije bilo lako, pogotovo u početcima, ali trud je urodio plodom i nastala je čokoladarnica Bagolo. Jelenina čokoladarnica ručno izrađuje čokolade i praline u malim serijama, a u svojoj proizvodnji koriste vrhunsku čokoladu, karamelu koju sami rade, ali i lokalne sastojke poput maslaca, meda i voća.

Povezano:

Njezine su bombonijere postale sinonim originalnog i ukusnog poklona, a ono što ih čini drugačijima nije samo okus već i izgled. U Bagolu, naime, izrađuju personalizirane čokoladne proizvode, a sve je krenulo kada je jedan klijent htio voljenoj osobi ispisati poruku na čokoladi.

„Radimo personalizirane proizvode, u smislu ambalaže, ali i samih pralina. Na bombonijere i praline ispisujemo poruke, stihove i što god netko želi nekome poručiti, i po tome smo postali prepoznatljivi.”

Ljubav prema cvjetnom dizajnu bila je jača od nekretnina

Stvaranje sklada umjetnosti i prirode glavne su okosnice Floressa designa, tvrtke koju je prije svega par godina pokrenula Svjetlana Duić Legčević. Iako je kao agentica za nekretnine radila u dalekom Miamiju, gradu o kojemu mnogi samo sanjaju, život u inozemstvu nije ju spriječio da zaboravi svoju ljubav prema prirodi.

poduzetnice

Kruna njezinog hobija bio je certifikat za cvjetnog dizajnera s Instituta za umjetnost i dizajn u New Yorku, a nakon toga je uslijedio povratak u domovinu. Kada se vratila u Hrvatsku, osnovala je Floressu, tvrtku za uređenje interijera i eksterijera, poslovnih i privatnih prostora te raznih evenata. No tu se nije zaustavila. Uz titulu cvjetne dizajnerice Svjetlana je, nakon dvogodišnjeg studija, stekla i titulu feng shui savjetnice.

“Cijelu priču povezala sam s energijama prostora i tada je koncept dobio smisao. Određene boje ili materijali instalacija utječu na nas na različite načine. Ako je prostor taman i zakrčen može nas iscrpljivati, a kada se unesu biljke i aranžmani odmah je drugačija atmosfera jer prostor odiše energijom koja na nas djeluje pozitivno. Zato je potrebno uvesti prirodu u prostore u kojima boravimo.”

Otkaz ju potaknuo na pokretanje webshopa

Mnogi bi, nakon otkaza, uzeli kanticu sladoleda i u njoj liječili tugu i depresiju. Ovo, srećom, nije jedna takva priča. Željku Lukanec otkaz nije iznenadio jer ga je, zbog promjena u tvrtki, očekivala. Međutim, taj ju posao i tako nije ispunjavao, a nije imala hrabrosti sama ga prekinuti. Još je 2012. otvorila obrt Poklon dobra ideja, a prekid radnog odnosa omogućio joj je da se više posveti onome što je do tad smatrala samo hobijem – izradi suvenira i poklona.

poduzetnice

Nakon dodatnih edukacija, ponajviše iz područja marketinga, pokrenula je veleprodaju preko sakralnih knjižara, te se fokusirala na prodaju putem Facebooka. S obzirom na veliku konkurenciju u okolici, svoju priliku vidjela je i u pokretanju webshopa. Iako ju je u početku bilo strah da online prodaja neće zaživjeti, njega su uskoro zamijenile brojne narudžbe i komentari zadovoljnih kupaca. U budućnosti joj je želja ojačati maloprodaju putem webshopa i ulagati u daljnje edukacije.

Nadamo se da će vas ove tri uspješne i odvažne hrvatske poduzetnice navesti da razmislite o vašim snovima. Možete li i vi pretvoriti svoj hobi u posao?

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -