Ariana Huffington na dodjeli Oskara ponovo pozvala na ponavljanje odjeće

Žene na vrhu polako počinu ustajati protiv besmislene i ekološki neodržive stigme o neponavljanju odjeće. Mnogo smo toga o ovoj temi čuli od Arianne Huffington, a ove su joj se godine na dodjeli Oskara pridružili i drugi glumci. Iako zvuči banalno, Arianna tvrdi da ova stigma ima dalekosežnije posljedice na jednakost spolova u poslovnom svijetu.

Povezano:

Čudnovata stigma ženske mode

Uobičajena stigma u svijetu ženske mode nalaže ženama da se ne pojavljuju dva puta u istoj odjeći. Stigma poprima drugačiji sadržaj ovisno o prilici i društvenom statusu. Tako za ‘obične’ žene nepisano pravilo glasi da je bolje ne dolaziti na posao dva dana za redom u istoj odjeći, dok je za žene na estradi ono još rigoroznije i ne dopušta im da se dva puta pojave na crvenom tepihu (ili bilo kojem javnom događaju), u istoj haljini. Dok uzmemo u obzir koliko puta neka zvijezda mora prošetati crvenim tepihom za vrijeme svoje karijere, dolazimo do količine ‘uzalud’ kupljene odjeće koja je potpuno neodrživa. Jer, haljina koja je nošena samo jednom, definitivno se ne može nazvati dobro iskorištenom i daleko je izvan opsega ekološki prihvatljivog ponašanja.

Kladimo se da nitko ne zna pravi razlog ovog nepisanog pravila, iako ga se velika većina žena slijepo pridržava. Drago nam je zbog svih neznanih junakinja koje su tome odlučile stati na kraj i ne srame se dva puta za redom ponoviti istu kombinaciju. Ovo zahtjeva mrvicu više hrabrosti kada su sve oči javnosti uprte u tebe i objektivi medija spremno čekaju da prvi zabilježe u čemu se neka žena pojavila na crvenom tepihu. Zato nam je posebno drago da su na ovogodišnjoj dodjeli Oskara neke poznate dame ponovo pokazale neopravdanost ove stigne i ponovile svoje kombinacije.

‘Ponavljanje iste odjeće za žene je potez moći’

Osnivačica svjetski popularnog portala Huffington Post i CEO Thrive Globala i članica nadzornog odbora Ubera, Ariana Huffington, dugi se niz godina bori protiv ovog besmislenog pravila, a na svom Instagram profilu čak i slavi poznate žene koje više puta obuku isti outfit. Ona se sama na dodjeli Oskara ove godine pojavila u haljini koju je za istu prigodu obukla 2013. godine. “Velika sam ljubiteljica ponovljene odjeće. Kada posjedujete nešto što volite, nosite to ponovo i ponovo. Sačuvat će vam vrijeme, novac, misli i okoliš”, napisala je na svom Instagram profilu pokraj fotografije oba outfita.

Arianna ne staje samo na argumentu štedljivosti, već besmislenoj stigmi o neponavljanju odjeće daje i širu društvenu i psihološku konotaciju. “Ovo se može činiti trivijalnim, ali nije. Kako kaže izreka, vrijeme je novac, a isto je i misaoni prostor. U današnjem je svijetu kompetitivna prednost kada imaš malo više vremena i malo više slobodnog prostora za razmišljanje”, napisala je u svojoj kolumni za Thrive Global, objašnjavajući kako muškarci stoga danas imaju više vremena i prostora za važnije misli od žena. Arianna tvrdi da se kroz duži vremenski period ovo polako zbraja u veliku kompetitivnu prednost muškaraca.

Kako bi izjednačila muškarce i žene na tom polju, Arianna često savjetuje ženama da obuku istu odjeću više puta pa i više dana za redom. Prema njoj, ponavljanje iste odjeće na posao, za žene je potez moći. „Prema anketama, oko tri četvrtine žena kaže da im je teško odlučiti što će nositi na posao, za razliku od 88% muškaraca koji se time nikada nisu zamarali“, kaže.

Povezano:

Ponavljanje odjeće kao pozitivni trend

Čini se da je na ovogodišnjoj dodjeli Oskara ponavljanje odjeće bio svojevrsni trend, što je veliki korak prema naprijed. Kombinaciju je ponovila i Elizabeth Banks koja je odjenula istu fantastičnu crvenu haljinu kao i na partiju nakon dodjele prije 16 godina. “Prekrasna je i pristaje mi… stoga zašto ju ne bih odjenula ponovo?”, napisala je na svom Instagram profilu.

U ponovljenoj se haljini pojavila i Jane Fonda koja je u istom izdanju posjetila filmski festival u Cannesu 2014. godine. Glumica je inače zadnje vrijeme postala poznata po svom aktivizmu, a najangažiranija je u borbi protiv klimatskih promjena. Jane je posljednjih nekoliko mjeseci organizirala i prosvjede po Washington D.C.-u, a nedavno je na jednom od njih uhićen i ovogodišnji dobitnik Oskara, Joaquin Phoenix. Glumac je također bio među onima koji su ponovili svoj oskarovski outfit, a njemu je ovo bio treći put.

Jane je na jednom od svojih prosvjeda u studenome prošle godine najavila da je crveni kaput koji je kupila netom prije zadnji odjevni predmet koji će kupiti za vrijeme svog života. Na dodjeli Oskara je također nosila i ekološki prihvatljivi nakit marke Pomellato, za koju je istakla da koristi samo odgovorno i etički prikupljeno zlato te održive dijamante.

Nisu jedine

Arianna Huffington na svom Instagram profilu već duže vrijeme objavljuje žene koje se ponose ponavljanjem svojih odjevnih kombinacija. Među njima je istakla Kate Middleton i objavila kolaž fotografija na kojem je vojvotkinja prikazana u istoj haljini na četiri različite manifestacije. Zadnja od njih pokazuje Kate u bijeloj haljini na vjenčanju Harry-a i Meghan, što je ujedno predstavlja posljednje od ta četiri izdanja.

Među kolekcijom ‘ponavljačica’ na Arianninom profilu našla se i Gale King, koja se također hvali ponavljanjem odjeće. Tako je u jednom američkom showu čak napravila kolaž svojih fotografija na kojima nosi istu haljinu na televiziji, i to u periodu od 2012. do 2018. godine.

Nadamo se da će više žena prigrliti ovaj trend ponavljanja, probiti led i pojaviti se na poslu u istoj kombinaciji više dana za redom. Ako mogu vaši muški kolege, zašto si i vi ne bi priuštile takav ‘luksuz’ i priskrbile više vremena za razmišljanje o važnijim stvarima.

Foto: Instagram/@ariannahuff

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -