Hoće li se poslovna putovanja zauvijek promijeniti?

Karantena i rad od kuće koje je uzrokovao novi soj koronavirusa dotukli su turističku industriju. Čini se da se ni poslovna putovanja, kao ni većina drugih aspekata, neće uskoro vratiti u normalu.

Povezano:

Poslovna putovanja su zbog virusa praktički isparila, a ako je suditi po navodima New York Timesa možda će trebati dvije do tri godine da se vrate na staro – što je mnogo duže nego što su mnogi stručnjaci predviđali u početku.

Poslovni putnici čine oko 10% svih putnika u glavnim zrakoplovnim kompanijama – American Airlinesu, Delta Airlinesu, Unitedu, Lufthansi i Singapur Airlinesu. Štoviše, zrakoplovni analitičar Michael Derchin tvrdi da kompanije upravo na poslovnim putnicima ostvaruju gotovo pola prihoda. Henry Harteveldt, predsjednik i istraživač u grupi Atmosphere Research, procijenio je pak da su poslovni putnici odgovorni za 55 do 75% profita glavnih zrakoplovnih kompanija širom svijeta. Oni ne samo da odabiru skuplje i profitabilnije karte, već često posjeduju i kreditne kartice zrakoplovnih kompanija te kupuju brojne dodatne usluge.

Kad će se poslovna putovanja vratiti na staro?

Osim zrakoplovne industrije, izrazito je pogođeno i hotelijerstvo. Poslovni putnici generiraju oko 70% globalnih prihoda lanca hotela Marriott i Hilton, rekla je Robin Farley, analitičarka u najvećoj švicarskoj banci UBS. Ona tvrdi da se mjera financijskog zdravlja hotela, prihod po dostupnoj sobi, neće vratiti na razinu na kakvoj je bio 2019. do 2023. ili 2024. godine.

Udruženje Global Business Travel, koje broji preko 9000 članova od kojih su većina hoteli, aviokompanije, usluge rent-a-car i slično, procjenjuje da je putna industrija od ožujka izgubila oko 518 milijardi američkih dolara. “Ne vjerujemo da ćemo doći do potpunog oporavka sve dok ne vidimo značajan napredak u liječenju virusa COVID-19 i dok ne vidimo cjepivo protiv njega”, dodali su iz United Airlinesa.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -