Produžuje se gospodarska mjera od 4000 kuna na neke sektore!

Hrvatski zavod za zapošljavanje je objavio koje djelatnosti će imati pravu nastaviti koristiti gospodarsku mjeru u iznosu od 4000 kuna. Potpora za očuvanje radnih mjesta ići će djelatnostima prijevoza, skladištenja, ugostiteljstva, događanja, umjetnosti i zabave koje imaju pad prihoda u lipnju za više od 60%.

Povezano:

Potpora za očuvanje radnih mjesta

Potpora za očuvanje radnih mjesta namijenjena je poslodavcima kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom narušena gospodarska aktivnost. To su trgovačka društva, obrti, OPG-ovi i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i koji su osigurani po toj osnovi.

  • Prijevoz i skladištenje – prvenstveno prijevoz putnika i to kopnom
  • Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića
  • Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti –putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima
  • Umjetnost, zabava i rekreacija samo kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti, zabavne i rekreacijske djelatnosti i proizvodnja i prikazivanje filmova i video filmova, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa te distribucija istih
  • Organizatori kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, organizatori sajmova i vjenčanja, te prateće djelatnosti poput tvrtki za najam opreme, audio i video snimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana te ostale tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja

Što poslodavci moraju još znati?

Tijekom korištenja ove mjere, poslodavci mogu ugovoriti mirovanje mjere aktivne politike zapošljavanja koja uključuje trošak plaće. Istekom razdoblja korištenja ove mjere nastavljaju u preostalom razdoblju koristiti mjeru APZ-a koju su prvotno stavili u mirovanje, na način koji će biti reguliran Aneksom ugovora.

No, potpora za očuvanje radnih mjesta ne može se koristiti za radnike zaposlene nakon 30. lipnja 2020. bez obzira na razlog zapošljavanja, a može se koristiti za radnike koje je poslodavac naveo u trenutku podnošenja zahtjeva.

Poslodavci koji nisu isplatili plaću za lipanj 2020., također, ne mogu koristiti mjeru kao ni oni kojima je Inspekcijskim nadzorom utvrđeno kršenje Odluke Vlade Republike Hrvatske o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Mjeru ne mogu koristiti privatni iznajmljivači ni OPG-ovi.

Tvrtke u likvidaciji ili stečaju mogu koristiti ovu mjeru ukoliko imaju zaposlene i podmiruju svoje obveze. Svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 29.02.2020. godine mogu koristiti mjeru. Poslodavci koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera, bez obzira na oblik registracije poslovnog subjekta, mogu koristiti potporu uz uvjet da su registrirali djelatnosti i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do dana 29.02.2020.g., te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu.

Poslodavci koji koriste mjere HZZ-a i drugih davatelja, a kojima je opravdani trošak plaće, ne mogu istovremeno koristiti obje mjere. Zabrana kumulacije opravdanog troška iste namjere po različitim mjerama.

Koja je visina potpore i koje su ciljane skupine radnika?

Potpora za očuvanje radnih mjesta odnosi se na radnike zaposlene kod poslodavaca iz ciljane skupine poslodavaca odnosno svi osiguranici kod predmetnog poslodavca te radnici zaposleni u podružnicama predstavništva stranih tvrtki u Republici Hrvatskoj.

Navedeno se ne odnosi na:

  • Poslodavce kod kojih je zaposleno do 10 radnika
  • Vlasnike obrta i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja ili poljoprivrede i šumarstva bez obzira na broj zaposlenih.
  • Umirovljenike
  • Strane radnike iz trećih zemalja kojima je prestala važiti dozvola za boravak i rad

Ukoliko više poslovnih subjekata imaju istog osnivača/vlasnika koji pojedinačno zapošljavaju manje od 10 radnika, a svi poslovni subjekti zajedno imaju više od 10 zaposlenih radnika, potpora se ne odobrava za vlasnike, suvlasnike, osnivače, članove uprave, direktore, prokuriste.

Potpora iznosi do 4000 kuna mjesečno po radniku koji radi puno radno vrijeme, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu. Uz to će država osigurati 250 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem.

Gospodarska mjera se odnosi na srpanj i kolovoz 2020., a svaka 2 mjeseca Upravno vijeće HZZ-a donosit će odluku o produljenju mjere.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Kako je digitalizacija otvorila nova vrata ženama doznale smo na Konferenciji...

Iako žene čine većinu zaposlenih u bankarstvu, manjina ih je na visokim pozicijama. Proizvodi i usluge banaka rijetko su im prilagođeni,...
- Advertisment -