Država ponovno daje potpore za samozapošljavanje!

Nakon pauze s isplatom mjera za samozapošljavanje zbog epidemije koronavirusa, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike samozapošljavanja u 2020. godini. Drugim riječima, ponovno su aktivne potpore za samozapošljavanje.

Povezano:

Koje izmjene su donijele nove potpore za samozapošljavanje?

Najvažnija izmjena kod potpore za samozapošljavanje odnosi se na trajanje mjera pa tako prema novim uvjetima ugovorno razdoblje traje 24 mjeseca u odnosu na dosadašnjih 12. Korisnici potpore su obavezni u prvih 12 mjeseci mjere opravdati potporu, a drugih 12 mjeseci održavati poslovnu aktivnost uz samostalno podmirivanje obveza doprinosa.

Potpora se može dodijeliti u iznosu od 75 do 100 tisuća kuna, s tim da je moguće odobriti dodatnih 10 tisuća kuna za jedan poslovni subjekt ako se potpora kombinira s osposobljavanjem na radnom mjestu.

Potpora za samozapošljavanje ne mogu dobiti djelatnosti kao što su: poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala, financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, poslovanje nekretninama, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te umjetnost, zabava i rekreacija. Isto tako, potpore za samozapošljavanje ne mogu dobiti djelatnosti sezonskog karaktera te djelatnosti vezane isključivo za turističku sezonu.

Povezano:

Što je važno znati ako uzimate potpore za samozapošljavanje?

Ako razmišljate o pokretanju vlastitog poslovanja uz potpore, važno je znati da se zahtjevi zaprimaju najkasnije do 31.10.2020., odnosno do iskorištenja sredstava. Iznosi potpora za udruživanje u poslovne subjekte variraju od 130.000,00 – 320.000,00 kn, a iznos se u ovom slučaju može povećati za 10 tisuća kuna u slučaju korištenja osposobljavanja na radnom mjestu.

Kako bi vaš zahtjev dobio pozitivnu ocjenu, nužno je da je tražena dokumentacija je potpuna i troškovnik u skladu s popisom prihvatljivih troškova. U suprotnom, od podnositelja zahtjeva se traži dopuna dokumentacije.

Svaki zahtjev se ocjenjuje po principu bodovanja na način da su različitim elementima pridruženi unaprijed određeni rasponi bodova. Najveći broj bodova koje je moguće ostvariti je 26, dok je bodovni prag za pozitivnu ocjenu zahtjeva 16 odnosno 18 bodova (ovisno o mjestu prebivališta korisnika/budućeg sjedišta poslovnog subjekta). O konačnoj ocjeni podnositelji zahtjeva se obavještavaju pisanim putem.

Osobe koje namjeravaju preuzeti poslovni subjekt/postojeće poslovanje kroz novi subjekt od člana obitelji ne mogu ostvariti potporu kao ni osobe koje traže potporu i namjeravaju registrirati trgovačko društvo, a imaju ovrhu po privatnim računima čiji iznos prelazi 20% iznosa tražene potpore.

Na stranicama HZZ-a navodi se kako su izmijenjeni kriteriji kako bi se odabrali kvalitetni korisnici potpore koji zaista žele ići u poduzetništvo te zbog boljeg iskorištavanja sredstava potpore.

Foto: Unspash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -