Ne propustite uzeti potpore za usavršavanje ove godine!

Jedan od najvećih problema hrvatskog tržišta već dugo je nedostatak kvalificirane radne snage. Isto tako nedostatak znanja i vještina zaposlenih osoba koje često postaju nekonkurentne na tržištu rada. Kako bi spriječili gubitak radnih mjesta i zaustavili ulazak sve većeg broja osoba u evidenciju nezaposlenih, HZZ je 2018. godine uveo program državnih potpora za usavršavanje, a najavljeno je da će program trajati do kraja ove godine. Glavni cilj ove mjere je poticanje daljnjeg obrazovanja zaposlenika sufinanciranjem troška usavršavanja radnika kod poznatog poslodavca.

Povezano:

Tko može koristiti potpore za usavršavanje?

Potpore za usavršavanje dodjeljuju se kako bi se potaknulo daljnje obrazovanje novozaposlenih ili zaposlenih osoba s ciljem očuvanja radnih mjesta zbog uvođenja novih tehnologija i proizvodnih programa te podizanja konkurentnosti. Mjere potpore dostupne su poduzetnicima čije je poslovanje profitno, ali isključuju poduzetnike čije se poslovanje nalazi u teškoćama.

Potpore za usavršavanje namijenjene su usavršavanju novozaposlenih radnika ili radnika kojima prijeti gubitak radnog mjesta zbog nedostatka stručnih znanja i vještina. Također su usmjerene na radnike koji će biti uključeni u programe usavršavanja s ciljem podizanja konkurentnosti poput usavršavanja za rad na više radnih mjesta ili radnih operacija. Ove se potpore mogu koristiti i u svrhu prilagodbe radnika u provedbi reorganizacije poslovanja i organizacijskih promjena te promjena strukture rada.

Ciljane skupine su sve novozaposlene osobe iz evidencije nezaposlenih, bez obzira na radni staž, zanimanje i kvalifikaciju, osobe zaposlene kod poslodavca najmanje 12 mjeseci ili na neodređeno te hrvatski povratnici, to jest useljenici iz hrvatskog iseljeništva.

Potpore za usavršavanje

Povezano:

Kriteriji odabira

Potporu za usavršavanje moguće je dodijeliti poslodavcima s ciljem poticanja konkurentnosti, te poslodavcima čiji radnici u trenutku reorganizacije, organizacijskih promjena i promjena strukture rada nemaju potrebna znanja i vještine. Isto tako mjeru je moguće dodijeliti ako zaposlenicima prijeti gubitak radnog mjesta zbog promjene proizvodnog programa, uvođenja novih tehnologija i viših standarda.

Troškovi usavršavanja zaposlenika sufinanciraju se do 70% prihvatljivih troškova, a najveći iznos potpore za usavršavanje po zaposleniku iznosi 18.000,00 kn. Maksimalno propisano trajanje mjere je 6 mjeseci uz obvezu zadržavanja osobe u radnom odnosu u jednakom razdoblju koliko je trajalo usavršavanje (npr. 3 + 3 mjeseca). Programi usavršavanja moraju trajati minimalno 30 dana.

Više informacija o kriterijima odabira i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći ovdje.

Foto: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -