Potpore za proširenje poslovanja – tko ih može koristiti?

Potpore za samozapošljavanje HZZ-a pokazale su se kao uspješan potez za povećanje zaposlenosti i rast malih i srednjih obrta. Prošle je godine broj aktivnih korisnika porastao na gotovo 10 tisuća, a procjenjuje se da 80% ukupnih poslovanja potaknutih mjerom uspijeva opstati nakon prvih godinu dana poslovanja u istom ili proširenom opsegu. Kako bi se pomoglo daljnjem razvoju takvih poslovanja, HZZ je prošle godine uveo novu mjeru u sklopu potpora za samozapošljavanje, potpore za proširenje poslovanja.

Cilj mjere je financijska podrška korisnicima potpore za samozapošljavanje koji proširuju postojeće poslovanje.

Povezano:

Tko sve može koristiti potporu za proširenje poslovanja?

Potpore za proširenje poslovanja su potpore koje se dodjeljuju poslovnim subjektima koji su već ostvarili potporu za samozapošljavanje i čije su ugovorne obveze istekle te su dokazali da su ispunili sve obveze prema zavodu, a planiraju proširenje svog poslovanja.

Ova potpora dodjeljuje se samo u slučaju novog zapošljavanja unutar postojećeg obrta, a korisnik potpore obavezan je priložiti troškove doprinosa za nove zaposlenike. Osim toga, novi zaposlenici moraju biti osobe iz evidencije nezaposlenih u HZZ-u, a korisnik je obvezan prije isplate sredstava po ugovoru o dodjeli potpore dostaviti dokaz o njihovom zaposlenju.

Povezano:

Na što se točno odnosi proširenje poslovanja?

Proširenje poslovanja može značiti otvaranje nove poslovne jedinice ili pogona, razvoj novih proizvoda ili usluga, pokretanje nove djelatnosti, te razvoj poslovanja u inozemstvu i slično. Važno je samo da nova zaposlena osoba nije zaposlena na isto radno mjesto za koje je korisnik već dobio poticaj za sapozapošljavanje. Uz zahtjev je potrebno dostaviti poslovni plan za proširenje poslovanja. Također, poslovni subjekti koji su registrirani za više djelatnosti dužni su dostaviti dokaz o vrsti djelatnosti koju su dosad pretežito obavljali (računi, izvodi, ugovori i sl).

Ako podnositelj zahtjeva poslovni plan potkrijepi ugovorima, predugovorima/izjavama o poslovnoj suradnji, pismima namjere, odobrenim projektima i sl., ostvarit će prednost u postupku bodovanja. Najveći iznos na koji korisnici mogu ostvariti pravo ovom mjerom je 55.000 kuna. Više informacija o ovoj mjeri možete naći u online priručniku HZZ-a.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Poštovani, mogu li koristiti mjeru proširenje poslovanja ako sam kao vlasnik firme prijavljen u drugom poduzeću?
    Hvala na odgovoru

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -