Je li potreban povratak u školu i vrtić te hoće li roditelji slati svoju djecu?

Ako se nastavi pad broja oboljelih, Hrvatska bi u ponedjeljak trebala smanjiti restrikacije. Što znači povratak u školu i vrtić, no ne vraćaju se svi školarci nego oni od prvog do četvrtog razreda. No, zaposleni roditelji su u dvojbama slati djecu u školu i vrtić ili ne, s jedne strane je strah od koronavirusa, a s druge poslovne obveze.

Povezano:

Našim članicama koje su poduzetnice ili zaposlenice, dakle ambicizne i vrijedne žene, cijela ova karantena bila je veliki izazov jer su paralelno imale poslovne i privatne obveze. Dakle, susrele su se tim da moraju istovremeno zabavljati dijete ili mu pomagati oko zadaće i obavljati svoj posao.

Prilagodila sam se situaciji i prihvatila ju!

Iva Tominović Matas, garden dizajnerica, odlučila je da će njezino dijete ostati kod kuće. “Neću dati dijete u školu. Ostaje kod kuće.”

Nije joj prvi put da se rad od kuće i briga o dijetetu ‘ne poklapaju’, pa je već naučila na to. “Ovu situaciju treniram otkad imam firmu i dijete pa mi i škola nije problem, koji put uz povišene tonove, ali dobro je.”

Kako kaže ovo je za nju jedan novi način života na koji se potrebno naviknuti. “Prilagodila sam se situaciji i prihvatila ju. Doživjela sam toliko različitih izazova po tom pitanju, ovo je još samo jedna prepreka za preskočiti. Bit će što bude.”

Ovo je još jedan dokaz da je podrška roditeljima samo načelna

Osnivačica Women in Adria Ivana Matić vidi povratak u školu kao teorijsko davanje podrške zaposlenim roditeljima koje u praksi nedostaje. “Povratak u kućni ured i rad s djecom oko sebe me vratio u početke Women in Adria. Na početku su djeca bila manja, sad su samostalne, ali je užasno teško spašavati firmu, kuhati ručak i pratiti 3 zadaće. I onda se stvari počnu koliko-toliko vraćati u normalu i poveselite se, ali ostanete jedina “nemajka” koja bi htjela poslati djecu u školu. Još jedan dokaz da je podrška roditeljima koji rade samo načelna.”

Nisam zadovoljna jer sam rastrgana između obveza

Poduzetnica Ana Milas bavi se retail marketingom i kroz korona krizu ima puno obveza pa će slati djecu u vrtić. “Moja djeca ne idu u školu, ali idu u vrtić od 11.5.”

Ana se naučila nositi s radom od kuće uz djecu, ali ipak je to previše obveza. “Uspjela sam, ali nisam zadovoljna jer vidim da sam rastrgana između svih obaveza, muž mi također radi i nemamo nikoga da nam pomogne s bilo čim.”

U cijeloj ovoj situaciji najsretnija je što može i dalje raditi. “Sve se može izdržati, sretna sam što uopće mogu raditi obzirom na cjelokupnu situaciju i krizu, no bilo bi iznimno stresno i naporno.”

Serijska poduzetnica Kristina Ercegović ima sina koji je peti razred pa neće ići u školu, ali bez problema funkcioniraju, svatko u svojoj sobi, a tijekom dana imaju zajednički doručak, ručak, večeru i šetnju.

Foto: Privatna arhiva, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -