Sheryl Sandberg mladim ženama: Nemojte prati njegov veš!

Iako se o tome zasigurno ne govori dovoljno, još uvijek postoje stereotipi i razmišljanje da su svi kućanski poslovi, baš kao i odgoj djece, namijenjeni ženama. Stupanjem u odnos i prvim koracima i načinima ponašanja prema osobi s kojom smo u vezi zapravo gradimo temelje veze i pravila na koja ćemo se brzo naviknuti. Sheryl Sandberg izjavom o ravnopravnosti u kojoj spominje pranje partnerovog veša, upozorava upravo na ovaj problem u sklopu čega je mladim damama uputila nekoliko korisnih savjeta.


Pročitajte više: Vi niste njegova kućna pomoćnica, evo kako se postaviti u podjeli kućanskih poslova!


Sheryl Sandberg o ravnopravnosti: Pranje veša piše pravila!

Ženama se možda čini, obavljaju li prvih mjesec dana veze same sve kućanske poslove, da će to njihov muškarac cijeniti te da će nakon toga podijeliti poslove ili barem obavljati kućanske poslove zajedno. Često su u krivu. Upravo se na početku veze grade temelji odnosa i ravnopravnost spolova koja počinje upravo od kuće.

Sheryl Sandberg, operativna direktorica Facebooka u razgovoru za People podijelila je neka razmišljanja i stavove za zaljubljene mlade žene, koji su posebno bitni za vrijeme pandemije kada s drugim polovicama provode više vremena nego ikada.

Nemojte prati veš svom muškarcu

Sheryl je izjavila kako oduvijek govori o potrebi boljeg balansa i veće ravnopravnosti oko kućanskih poslova.

“Imate li dečka i pripremate se na pranje veša, nemojte to učiniti. Prat ćete mu veš sljedećih pet desetljeća.” Izjava o pranju veša zapravo se odnosila na činjenicu da svako ugađanje muškarcu i pošteda oko kućanskih poslova gradi navike, a i šire od toga. Bilo kakvo ugađanje bez uzvraćene mjere, često će postati “normalno” u vezi.

Ovom izjavom Sheryl je istaknula pitanje održavanja ravnopravnosti u kućanstvu te odnosa s partnerom u emocionalnom smislu, ali i oko podjele kućanskih poslova i odgovornosti. Osvijestila je i stereotipe koji još uvijek postoje. Od malena dječaci smatraju da su djevojčice te koje će im kuhati, čistiti i obavljati sve kućanske poslove dok će se oni vratiti kući s posla i odmarati. Žene ne smiju potiskivati nepravdu i neravnopravnost u bilo kojem smislu – od pranja suđa, veša, pa do potiskivanja argumenata kako bi izbjegle svađu. Na samom početku bilo kakvog odnosa važno je uspostaviti ravnopravnost, a tada su i veće šanse da neće biti odstupanja od dogovora i odnosa.


Pročitajte više: COO Facebooka: Žene trebaju zaprositi muškarce te tako postići ravnopravnost!


Žene pate od sindroma dvostrukog tereta

Nastavljajući govoriti o različitim stresovima koje žene proživljavaju za vrijeme pandemije, Sheryl se dotakla teme kako žene, a posebice one u zdravstvu, trenutno rade puno više od uobičajenog. Kada se vraćaju kući, dočekuje ih isto toliko posla oko djece i kućanstva. Jedna je studija u tom kontekstu pokazala da žene pate od sindroma dvostrukog tereta.


Pročitajte više: Iako su žene nositeljice kućanstva i dalje trpe poslovnu diskriminaciju


“Žene su shrvane opterećenjem na poslu i kod kuće. Nalazimo se u krizi, moramo podići glavu i progledati prije nego uništimo sve ono za što smo se desetljećima borile.”

Pandemija ni za koga nije laka, a posebice ne za žene. Ne uvidimo li situaciju odmah i ne počnemo li se boriti za jednakost kod kuće, zaista se možemo pozdraviti s naporima koje smo desetljećima davale za ravnopravnost. Izjava Sheryl Sandberg o ravnopravnosti jedna je od onih koja bi trebala potaknuti promišljanje kod drugih žena i motivirati ih za zauzimanje stava.

Foto: Flickr/World Economic Forum

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

carski porod menstruacija

Kako carski porod utječe na menstruaciju?

Carski rez je medicinski zahvat tijekom kojeg se beba porađa operativnim putem. Za mnoge žene ovakav način poroda je šokantan jer...
- Advertisment -