Iako su žene nositeljice kućanstva i dalje trpe poslovnu diskriminaciju

Sve više žena postaje nositeljicom kućnog budžeta te ‘hraniteljicom’ obitelji. Prema statistikama u Sjedinjenim Američkim Državama zaposleno je 49 posto žena, uključujući 42 posto radnih žena s djecom. Upravo većina zaposlenih žena koje imaju djecu rade jer jedine u obitelji zarađuju, odnosno prehranjuju obitelj, navodi se u anketi NBC News-Wall Street Journala. Od 2000. godine to je povećanje od 37 posto. Nažalost, način na koji se žene tretiraju na radnom mjestu nije se mnogo promijenilo, prenosi cnbc.com.

U poslovnom svijetu žene su diskriminirane

Anketa, koja je ispitivala više od tisuću američkih odraslih osoba, otkrila je da 52 posto Amerikanaca kaže da muškarci ne tretiraju žene jednako na radnom mjestu, dok 61 posto žena kaže da ih njihovi muški kolege ne uspijevaju tretirati kao jednake iako rade na istim poslovnim pozicijama. Rezultati ove ankete su praktički nepromijenjeni s obzirom na anketu provedenu 1999. godine s jednakim glavnim pitanjem.

Štoviše, čak 44 posto ispitanih osoba još uvijek kaže da su osobno iskusili diskriminaciju zbog svog roda. Taj se broj nije popravio u posljednjih dvadeset godina.

Većina muškaraca ne vjeruje da su žene manje plaćene za isti posao

Prema provedenim istraživanjima, većina zaposlenih muškaraca ne vjeruje da su žene manje plaćene za isti posao koji obavljaju, da je ženama teže nego muškarcima doći do bolje poslovne pozicije i promaknuća te da ih se manje cijeni na radnom mjestu.

U stvarnosti, žene su prosječno plaćane 20 posto manje od muškaraca. U industriji poput tehnologije, u 63 posto slučajeva ženama se nudi niža početna plaća nego muškim kolegama za isti posao. Prema provedenim istraživanjima diskriminacija na radnom mjestu događa se i u velikim tehnološkim kompanijama poput Googlea.

poslovna diskriminacija

U Americi žene, s navedenih 42 posto na tržištu rada su gotovo polovica radne snage. One su jedine hraniteljice u polovici američkih obitelji s djecom. Također, dobivaju više diploma nego muškarci, odnosno veći broj žena u Americi je visoko obrazovano. Ipak, u prosjeku žene i dalje zarađuju znatno manje od muškaraca što govori podatak da su godine 2016. žene s punim radnim vremenom, tijekom cijele godine, napravile su samo 80,5 centa za svaki dolar kojeg su zaradili muškarci.

Žene na radnom mjestu češće obavljaju dosadne zadatke koje im ne daju prostora za razvitak poslovnih vještina te zbog toga zapinju na jednakim pozicijama po nekoliko godina. Harvard Business Review piše kako žene za razliku od muškaraca na poslu imaju zadatke koje obavljaju i kod kuće izvan radnog vremena te imaju slabiji pristup važnijim zadacima za razliku od njihovih kolega.

Znakovi progresa očituju se u pokretima poput ‘Time’s Up’

Bez obzira na podatke da se žene još uvijek bore za ravnopravnost u poslu u Americi čak 78 posto žena istovremeno rade i odgajaju djecu što pridonosi pozitivnom učinku na cjelokupno društvo. Noviji ženski pokreti poput ‘MeToo’ i ‘Time’s Up’ zalažu se za žrtve spolne nejednakosti, seksualnog zlostavljanja i seksizma na radnom mjestu. Polovica ispitanika tvrdi kako je upravo pokret ‘MeToo’ povećao raspravu i otvorio dijalog o tome što je primjereno na radnom mjestu. 58 ispitanika tvrdi kako se seksualno uznemiravanje na radnom mjestu sada ozbiljnije procesuira i rješava, dok čak 67 posto tvrdi kako su nastale promjene dugoročne te će krajnji rezultat biti pozitivan za prava žena.

Na američkoj nacionalnoj razini osobe poput Sheryl Sandberg, COO Facebooka i senatorica Kalifornije, Kamala Harris, pokušavaju riješiti pitanje nejednakosti spolova, uključujući napore za zatvaranje jaza u plaćama. Statistike pokazuju kako su žene važan čimbenik tržišta rada te je potrebno pokretati otvoren dijalog kako bi se provele mjere za sprječavanje diskriminacije na radnim mjestima diljem svijeta.

Autor: Andrea Tintor

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više