Vi niste njegova kućna pomoćnica, evo kako se postaviti u podjeli kućanskih poslova!

U današnjem svijetu rastave su češće nego ikada, a statistike pokazuju da prosječan brak u Hrvatskoj traje 14,9 godina. Sve veća emancipacija žena dovela je do toga da je brak danas slobodan izbor pristanka, ali i rastanka. I dok su česti razlozi rastava želja za razbijanjem monotonije, neprihvaćanje tuđih mana i nada da postoji osoba koja će nam više odgovarati, ponekad je u pitanju ponašanje kao što je nepostojeća podjela kućanskih poslova, što je teško promijeniti kad postane navika.

Zašto ne postoji podjela kućanskih poslova

Jedna od situacija u kojoj se često nađu žene je i osjećaj zarobljenosti u ulozi muževe kućne pomoćnice. Ponekad je problem u tome što je vaš muž jednostavno zarobljen u prošlosti i stereotipima i ne vidi u kuhinji nikoga osim žene. Ako vam to ne odgovara – teško da će se promijeniti pa dobro razmislite kako želite provesti ostatak života. A ponekad je i problem u ranim fazama veze kada ste kao novopečeni par udovoljavali jedno drugome na razne načine i tako stvorili navike koje se teško mijenjaju.


Pročitajte više: 4 savjeta za brak u kojem kućanski poslovi nisu samo vaša obaveza


Primjerice, na početku veze bili ste zaljubljeni i htjeli ste kuhati za svog dečka, prati suđe i on vas je jednostavno tako prihvatio – kao osobu kojoj odgovara taj način funkcioniranja i iako su u pitanju stereotipi, ostavili ste dojam osobe koja se ne protivi istima. Međutim, odjednom prođe 14 godina i vi shvatite da ste čitavo vrijeme gurali pod tepih ili čak bezuspješno pokušavali riješiti problem koji je i dalje prisutan – osjećate se kao kućna pomoćnica.

S druge strane, volite svog muškarca i sigurni ste da se ne želite rastati, ali vaš razum i frustracije govore vam da biste možda trebali. Niste jedina. Upravo na ovaj problem psiholog Guy Winch dao je nekoliko savjeta koji mogu pomoći spasiti vaš brak i riješiti problem koji vas muči.

Priznajte si da mijenjate vrlo staru naviku u čijem građenju ste sami sudjelovali

Vaš suprug već se 14 godina oslanja na jednostranu podjelu rada i promjena koju tražite od njega zapravo je ogromna. Najbolje je stoga da započnete razgovor tako da priznate da ste i vi sudjelovali u stvaranju te navike i da priznate da će to biti velika promjena. Razgovarajte mirno objašnjavajući detaljno kako se osjećate i budite pritom što objektivniji.

Ne tražite od njega pomoć

Tijekom razgovora ne koristite riječ “pomoć”. Pitate li ga hoće li vam pomoći, i dalje ćete odgovornost držati na svojim leđima i on će očekivati da vam pomoć treba tek ponekad. Vjerojatno se i znalo događati da zatražite pomoć od njega i nakon dan, dva, jednostavno prestane. Tražite dugoročnu i veliku promjenu, a ne tek sitnu pomoć.


Pročitajte više: Kakav su emocionalni teret kućanski poslovi?


Iznesite popis svih kućanskih poslova ili zadataka koje obavljate. Predložite da svatko od vas preuzme odgovornost za određene zadatke u određeno vrijeme i zamolite ga da odabere zadatke koje će preuzeti i to će biti prvi korak. Dalje pratite drži li se dogovora.

Reagirajte svaki put čim prekrši dogovor

Da, svaki put. Kako god željeli izbjeći svađe, ponekad je potrebno biti uporan i dosadan da bi druga strana shvatila da postoji stvaran problem i da se neće staviti pod tepih. Nemojte ni na koji način dopustiti da pomisli da ste zaboravili na dogovor.

Održavajte i izražavajte očekivanja malim podsjetnicima

Pacijentima Guya Wincha često se događa da s drugom polovicom obave “veliki razgovor”, druga osoba uloži malo truda, a pacijent osjeti olakšanje. Najčešće se dogodi da se problem ipak ponovi, a osoba koju je to mučilo nastavlja šutjeti jer smatra da je prerano za još jedan razgovor. Osim toga, traže opravdanja u tom malom trudu koji je pokazala druga strana.

Šutnja nikada nije dobra i ona je često recept za propast u vezi, no ne znači i da trebate obaviti još jedan veliki razgovor. Krenite s malim mirnim podsjetnicima u smislu: “Dušo, stvarno si se potrudio oko kućanskih poslova i to cijenim. Ali vidim da nisi prao suđe pa te molim da se opet vratimo na dogovor. Znam da ti nije omiljeno, ali mi to puno znači.”

Zanemari li podsjetnike ili odbije izvršiti neki zadatak, vrijeme je za još jedan veliki razgovor kako biste mu dali do znanja koliko ozbiljno mislite o potrebi za promjenom.

Činjenica da pristaje i radi kratkotrajne izmjene nakon što popričate znači da mu je stalo do vas i da vas ne želi izgubiti. Postavljajući jasna očekivanja, podsjećanjem i, kad je potrebno, povremenim velikim razgovorom – vidjet ćete koliko se on može promijeniti i koliko mu je stalo do vašeg odnosa što će vam olakšati daljnji odnos ili odluke. Podjela kućanskih poslova nije problem ako je vašem partneru stalo do vas.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -