COO Facebooka: Žene trebaju zaprositi muškarce te tako postići ravnopravnost!

Operativna direktorica Facebooka i milijarderka, Sheryl Sandberg, poznata je po svom ‘life coaching-u’ u kojem često ohrabruje žene da preuzmu kontrolu i postanu liderice na radnom mjestu, ali i u privatnom životu. Ovoga je puta njena tema prosidba: tko bi trebao poduzeti prvi korak?

Povezano:

Naučili ste kako biti asertivni na radnom mjestu? Čestitamo! Sada je vrijeme da iste principe primijenite i na svoj privatni život. Barem tako kaže Sheryl Sandberg. Ova operativna direktorica Facebook-a koja je ujedno i najplaćenija osoba u toj kompaniji, za Valentinovo je napisala poduži status na spomenutoj društvenoj mreži u kojem objašnjava zašto bi žene trebale ‘povući’ razgovor kada je u pitanju prosidba. Njen status prenosimo u cijelosti:

Jedina dimenzija života u kojoj žene ne preuzimaju kontrolu – prosidba

“Ima jedan razgovor koji često vodim. Ide ovako. Upoznam fantastičnu, dinamičnu mladu ženu. Razgovaramo o njenoj karijeri – napredovala je i naučila mnogo. Pričamo o njenim ciljevima – puna je planova i ideja. Prepuna je energije. Nezaustavljiva je.

Tada počnemo razgovarati o njenoj vezi i cijela se atmosfera promjeni.

“Čekam da me zaprosi već šest mjeseci.” “Spremna sam za drugi korak, ali ne znam je li i on.” “Ne želim mu stvarati pritisak pa pokušavam biti opuštena oko toga.” “Nadam se da ću se uskoro zaručiti, držim fige.”

Naravno, ne osjeća se svaka mlada žena tako – no vodila sam ovaj razgovor puno puta. On otkriva čudnu i zabrinjavajuću dinamiku: previše žena ima kontrolu nad svojim životom u svakoj dimenziji osim veza i braka.

Kada je riječ o heteroseksualnoj vezi, neke žene u ozbiljnim vezama žele se udati, no nelagodno im je to reći. Boje se da će to uplašiti njihove dečke i da će izgledati agresivno ili očajno. Ili, kada to i spomenu, jednostavno navode dečka da ih zaprosi što i dalje stavlja ovu odluku u ruke muškarca. Neće dati uzde svog obrazovanja ili karijere u tuđe ruke – no na ovoj ogromnoj odluci puštaju da prođu mjeseci ili godine, u nadi da će se njihovi partneri odlučiti da se žele vjenčati.

Bajka o princu na bijelom konju se pokvarila

Kao da još uvijek vjerujemo u fantaziju o princu na bijelom konju. I kako ne bismo? Od malih nogu žene i muškarci primaju poruke koje pojačavaju rodne stereotipe. Muškarci bi nas trebali oboriti s nogu i odvesti u sretnu budućnost. Žene uče da su manje poželjne kada se zauzmu za sebe. A mnogo stvari za koje kažu da su romantične su ustvari ukorijenjene u stare tradicije.

Budimo realni. Princ nema bijelog konja. Trebamo ušetati u našu budućnost na svojim vlastitim nogama.

Trenutno razmišljam o ovom jer sam se nedavno zaručila – i priznajem da je postojao dio mene koji je htio fantaziju iz bajke. Ali mislim da možete imati romansu bez da se izuzmete ove važne odluke. U našem slučaju, Tom Bernthal i ja smo pričali o braku (i ti su razgovori bili nevjerojatno romantični). Zajedno smo odabrali vikend kada ćemo se zaručiti – i on je preuzeo odavde. Isplanirao je putovanje, šetnju i piknik. Da, spustio se na jedno koljeno, i kada me zaprosio imao je pismo za mene – i ja sam imala pismo za njega, jer me cijeli čin nije mogao ostaviti zatečenu. Učinili smo ovaj korak zajedno.

Jednakost na poslu počinje s jednakošću u vezama

Trebate pronaći ono što vam odgovara. I ako želite da ta prosidba bude iznenađenje, nadam se da ćete ju dobiti. Tradicija može biti prekrasna. Ali iz mog gledišta, ako želimo postići jednakost trebamo ponovo promisliti o društvenim normama kada je u pitanju prosidba. Ako osjećate da ne možete pričati sa svojim dečkom o braku ili ste u vezi s pogrešnom osobom ili mu ne dajete dovoljno zasluga za to što je prava osoba. Ti nam razgovori moraju postati normalni – i moramo ih voditi zajedno kao ravnopravne odrasle osobe.

prosidba
Foto: Instagram / @sherylsandberg

Prije gotovo sedam godina, pisala sam na Lean In-u da bi u istinski ravnopravnom svijetu žene trebale voditi pola države i kompanija, a muškarci pola naših domaćinstava. Jednakost na poslu ovisi o jednakosti kod kuće, a to počinje s jednakošću u vezama. Imam novu želju za Valentinovo: da polovicu svih večera sa svijećama pripreme muškarci, a da polovicu svih prosidbi obave žene. I želim da svi prinčevi svoje bijele konje pošalju nazad u štale.

Hajdemo se odmaknuti od pokvarene bajke u kojoj je brak iznenađenje muškarca i u najvećem dijelu njegova odluka. Jednakost je romantična. A romansa lako može nestati ako je veza neravnopravna. Najbolje veze su jednake od samog početka – i ostaju takve do samog kraja.”

Općenito, žene bi trebale početi prilaziti muškarcima

Sheryl nije usamljena u svom stavu. Poticaji za ravnopravnost u odlukama o vezi i braku dolaze sa svih strana. Savjetnica za parove Annie White objasnila je u predavanju za TEDx da bi, ako žele pronaći onog pravog, žene trebale početi prilaziti muškarcima.

„Muškarci danas prilaze ženama u mnogo manjoj mjeri nego prije deset godina. Zašto? Zato što su danas žene mnogo nepristupačnije. Kao nezavisna žena, vi ste prezaposleni. Trčite s jednog mjesta na drugo, zakopani ste u mobitel i rijetko kada uzimate vremena da se osvrnete na okolinu. I u tim rijetkim trenutcima kada ulovite pogled nekog slatkog dečka, vjerojatno ste previše nervozni i odvratite pogled“, objasnila je.

Oni muškarci koji će vam i prići bez da uspostavite kontakt očima ili bez apsolutno bilo kojeg drugog poticaja koji dolazi s vaše strane su najvjerojatnije jadnici. Annie kaže da takvi obično prilaze apsolutno svim ženama. Oni su uglavnom proračunati pa misle da, ako priđu svim ženama koje vide, jedna će od njih valjda pristati spavati s njim do sljedećeg vikenda. I takvu proračunatost uglavnom zadrže u vezama.

„Tako da jako puno žena na kraju završava u vezi s jadnikom koji nikada nije iskren prema njoj i uvijek kalkulira. I to sve zato što nisu dovoljno hrabre prve započeti razgovor s muškarcem. Jer misle da bi on njima prvi prišao da je zainteresiran“, rekla je. Dobri muškarci ne prilaze jer ne traže očajnički pažnju ili nisu toliko samodopadni da misle da sve žene žele njih. Oni su skromni i vrijednija im je kvaliteta od kvantitete. S takvim bi muškarcem trebali razgovarati.

„Kada razvijete samopouzdanje da prve počnete flertovati, počet ćete upoznavati prave muškarce“, zaključuje Anne.

Foto: Instagram/@sherylsandberg | Facebook/Sheryl Sandberg

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

carski porod menstruacija

Kako carski porod utječe na menstruaciju?

Carski rez je medicinski zahvat tijekom kojeg se beba porađa operativnim putem. Za mnoge žene ovakav način poroda je šokantan jer...
- Advertisment -