Pregovori o plaći: Najčešće greške koje biste trebali izbjegavati!

Pregovori o plaći su neizbježne situacije koje se povremeno ponavljaju tijekom cijele vaše karijere. Dolazite na novu poziciju, razgovarate o ponudi za posao, tražite povišicu ili nove mogućnosti i započinjete tu temu i pregovaranje iznova. Iako ste možda navedeni proces prošli već nekoliko puta, uvijek je važno doći pripremljen i ne činiti sljedeće učestale greške.

Povezano:

Na Instagram profilu Career Contesse pronašli smo tri najčešće greške koje kandidati za posao rade na pregovorima za plaću. Riječ je o stranici s karijernim savjetima isključivo za žene, koju je u 2013. pokrenula američka poduzetnica Lauren McGoodwin.

Ovo su najčešće greške u pregovaranju za plaću

“Koliku plaću očekujete?”, nije ničije omiljeno pitanje. Ali pravilnom pripremom i izbjegavanjem ovih najčešćih grešaka možete znatno unaprijediti svoje pregovaračke vještine i osigurati si plaću koju smatrate prikladnom.

1. Ne informirate se o prosječnim plaćama u industriji ili na poziciji na koju se prijavljujete

Jedna od najgorih pogrešaka koju možete učiniti je preskakanje prethodnog istraživanja. Kad ne znate koliko vrijedite, nećete moći znati je li plaća koju poslodavac nudi potplaćivanje ili premašuje vašu tržišnu vrijednost. Važno je znati što točno donosite “za stol” istražujući prosječne plaće u vašem polju.

2. Dijelite detalje o prethodnoj plaći

Neki izvori tvrde da dijeljenje informacija o prijašnjoj plaći može zapečatiti ishod pregovora. Jedini razlog zbog kojeg poslodavci postavljaju ovo pitanje je taj da saznaju koliko ste “vrijedili” na prethodnoj poziciji i da ponude plaću malo veću ili jednaku onoj koju ste imali, dodaju brojni karijerni savjetnici.

3. Izbjegavanje pregovaranja iz straha

“Mnogi misle da pregovori o plaći iziskuju određenu vrstu samopouzdanja te glasan, smjeli ili hrabri pristup kako bi bili uspješni. Drugi pak misle da je za kvalitetno pregovaranje potrebno puno iskustva. Istina je da je u većini slučajeva samo potrebno malo upornosti ili tvrdoglavosti i dobre stare pripreme”, rekla je Eldonna Lewis-Fernandez, izvršna direktorica konzultantske i coaching tvrtke Dynamic Vision International i autorica knjige “Misli kao pregovarač”.

Jeste li ikada učinili neku od ovih grešaka?

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

skijanje u Bosni i Hercegovini

Savršena zimska destinacija nam je u susjedstvu: ove zime odite na...

Ako ste u potrazi za uzbudljivim snježnim vikendom ili jednostavno tražite bijeg iz grada, ljepote bosanskohercegovačkih planina i skijanje u Bosni...
- Advertisment -