3 pokazatelja da morate promijeniti poslovni plan!

Uvođenje promjena u poslovni plan kako biste odgovorili zahtjevima tržišta može biti dugotrajno i skupo. Međutim, provedba tih promjena je ponekad točno ono što vam treba da biste vašem malom poduzeću osigurali operativni preokret. Ovo su tri ključna pokazatelja da je vrijeme da promijenite poslovni plan.

Vaš startup stagnira

Svaki poduzetnik želi mogućnost rasta. Rast startupa osigurava resurse za daljnje širenje, pobjeđivanje konkurencije, poboljšanje kvalitete i povećanje učinkovitosti. Nažalost, većina si malih poduzeća ne može priuštiti ulaganje dodatnih sredstava u oglašavanje. Mogli biste razmotriti prebacivanje zaposlenika na nove pozicije kao što je prodaja, korisnička podrška itd. Rezultat prebacivanja na nova radna mjesta mogao bi biti izuzetno pozitivan: zaposlenicima će biti pružena mogućnost da nauče nove vještine, pokažu nove talente i nauče o drugim područjima rada.

poslovni plan

Povezano:

Rast također može zahtijevati uvođenje novih proizvoda ili usluga, posebno ako nadopunjuju postojeću ponudu. Ovo je izvrstan način za ponovno privlačenje prijašnjih, ali i novih kupaca. Stoga, ako je vaš rast zastao, možda ono što nudite neće biti dovoljno. A ako niste sigurni što biste trebali promijeniti, poslušajte feedback svojih kupaca. Reći će vam.

Potrebe kupaca su se promijenile

Svaki poslovni plan uključuje informacije o ciljanom tržištu: demografske podatke, interese, potrebe. Međutim, ti se interesi, zajedno s potrebama tržišta, mogu promijeniti. Ako ste IT tvrtka, gotovo je sigurno da će razvoj tehnologije promijeniti način na koji kupci komuniciraju s vašim uslugama. Ako se bavite ugostiteljstvom, ono što je danas hit na sceni već sutra može biti zastarjeli hir.

poslovni plan

Ostanite u toku s povratima robe, pozivima korisnika i sličnim. To će vam najbolje pokazati postoje li promjene u potrebama kupaca. Razgovarajte sa svojim kupcima kako biste im osigurali da zaista dobiju ono što žele.

Nemate stalno zaposlene ljude

U početcima rada možda vam neće trebati – ili si možda nećete moći priuštiti – zapošljavanje osoba na puno radno vrijeme za obavljanje određenih funkcija. Mnogi se u toj situaciji okreću tzv. freelancerima. Oni su jednostavno sjajni za ispunjavanje određenih zadataka, pogotovo ako je za njih potrebna stručnost ili neko specifično znanje.

Ali problem je s freelancerima u tome što oni mogu obavljati samo te određene zadatke. Oni ne mogu preuzeti neku drugu ulogu. Budući da nisu dio vaše tvrtke, oni ne mogu učiti i razvijati se s vašom tvrtkom. U nekom biste trenutku, stoga, trebali zaposliti nekoga za stalno, na puno radno vrijeme. Iako oni možda u početku neće posjedovati sve potrebne vještine, uz malo truda i uloženog vremena i to će se promijeniti. Pogotovo ako zaposlite osobu željnu učenja.

Kada odlučite implementirati ove male promjene u vaš poslovni plan, stvorit ćete izvanredni temelj na kojemu će vaša tvrtka moći rasti.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -