Financijski direktor za iznajmljivanje!

Jeste li znali da postoji “financijski direktor na određeno vrijeme”? Ova je usluga namijenjena poslovnim subjektima kojima zbog nedovoljnog obujma posla ne bi bilo isplativo imati vlastitog financijskog direktora. A činjenica je da će svaka tvrtka u ranim fazama razvoja bolje raditi s iskusnim CFO-om.

Zapošljavanje privremenog ili honorarnog CFO-a pomoći će vam da se odmah usredotočite na ključne financijske elemente, te da se ne izgubite u svakodnevnim operativnim detaljima poslovanja. CFO-i sa skraćenim radnim vremenom su isplativi i nude vanjsku perspektivu i uvid u strateške odluke tvrtke, a uslugu iznajmljivanja direktora financija na određeno vrijeme nudi tvrtka Rhea savjetovanje. Ako razmišljate o outsourcingu CFO-a, očekujte sljedeće.

Povezano: Poslovne kratice koje morate znati: Što su CEO, CFO i SEO?

Morat ćete biti transparentni

Privremeni će direktor financija morati biti svjestan ključnih problema s kojima se tvrtka suočava u financijskom smislu. Morat ćete odgovoriti na osnovna pitanja o vašoj financijskoj situaciji i omogućiti uvid u financijska izvješća. Htjet će se upoznati s uredskim okruženjem i uspostaviti faktor povjerenja kao temelj odnosa s vlasnikom. Na taj će vam način moći pomoći da razumijete ključne financijske pokazatelje za vaš posao. Također će vam pomoći postaviti alate kojima ćete pratiti te pokazatelje i njihovo kretanje što će, naposljetku, pridonijeti uspješnosti poslovanja.

Bolje upravljanje novčanim tokovima

Razumijevanje implikacija profitnih marži u kompanijama je često podcijenjeno. Samo vam iskusna osoba može pomoći da uistinu shvatite značaj brojeva. Na primjer, pretpostavite da imate 10 milijuna kuna godišnje i maržu možete poboljšati za 1 posto. Taj jedan posto vrijedi 100.000 kuna. Tako poboljšavajući maržu od samo 1 posto, možete dodati 100.000 kuna svom prihodu.

Povezano: Financijski izvještaji za poduzetnike

Financijski direktor pomoći će vam povećate svoju profitabilnost fokusirajući se na novac i njegove izvore. Uvođenjem funkcije financijskog direktora tvrtka kreće na put optimizacije svojeg financijskog poslovanja. Budžetiranjem i vrednovanjem budućih novčanih tokova tvrtka može smanjiti neizvjesnost te izbjeći nepotrebne troškove financiranja.

Postizanje praga profitabilnosti

Trenutak u kojemu tvrtka postiže dovoljno prodaje da pokrije svoje fiksne troškove proizvodnje, nakon čega povećanje prodaje pridonosti sve većoj profitabilnosti, naziva se prag ili točka profitabilnosti. Ako neka tvrtka ne pokriva fiksne troškove proizvodnje, ne može dugoročno opstati i ne ostvaruje operativnu dobit. Ovo će biti jedno od prvih stvari na koje će privremeni CFO ciljati. Financijski će vam direktor pojasniti važnost novca i novčanog tijeka za poslovanje i pomoći vam da predvidite i premostite nedostatak novca u određenom trenutku sustavnim planiranjem.

Financijski će direktor nadgledati i upravljati maržama i educirati ostale rukovoditelje o tome što to znači. Višak sredstava tada se može ili iskoristiti za potrebe posla ili uložiti drugdje.

Poduzetnici i tvrtke u nastajanju iznajmljivanjem direktora financija u timu dobivaju stručnu osobu koja će biti potpuno usredotočena na financije. Time se ostatak tima može posvetiti razvoju poslovanja i brizi o svojim kupcima.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -