Kako se maloprodaja promijenila zbog tehnologije?

U zadnjem desetljeću zaista možemo govoriti o pravoj maloj renesansi maloprodaje. Pod utjecajem različitih faktora kao što su tehnologija, zasićenje potrošača dosadnim trgovinama i ljudske štedljivosti, maloprodaja je dobila prijeko potrebne smjernice za poboljšanje.

Što je zapravo dovelo do ove masivne transformacije? Najveći je utjecaj zapravo odigrala tehnologija koja je zauvijek promijenila način na koji su ljudi kupovali.

Moć je u rukama potrošača

Umjesto vožnje od trgovine do trgovine ili telefoniranja s prodavačima, kupci danas mogu pretražiti Google kako bi saznali sve potrebne informacijame o cijenama i proizvodima. Jednom kada pronađu savršen proizvod koji se uklapa u njihov proračun, mogu ga naručiti putem telefona ili računala, trajno mijenjajući dinamiku između prodavača i kupca.

maloprodaja

“Postalo je mnogo lakše uspoređivati cijene i usluge”, tvrdi Joel Bines, direktor konzultantske tvrtke za maloprodajnu praksu AlixPartners. “U osnovi je moć, koju prije nisu imali, prenesena u ruke potrošača.” Taj novi raspored moći kompromitirao je maržu mnogih trgovaca na malo, navodeći ih da igraju na sigurno i pogoršavajući njihove probleme kasnije.

Povezano: Pokrećete web shop? Uložite u tečajeve koji će vas naučiti što je sve potrebno za uspješno online poslovanje

Taj tehnološki boom je, zajedno s usponom Amazona, produbio već postojeće pukotine u maloprodajnoj praksi. Potrošačima je dosadilo previše iste robe predstavljene na isti način, dosadile su im sporije reakcije na nove trendove, dosadile su im bezbrojne trgovine. Kupci su odjednom imali više izbora i postali su toga svjesni.

Brendovi su prisiljeni savladati strah od prezentacija

Kako bi se izdvojili iz mase, brendovi su prisiljeni savladati strah od prezentacija. Dosadne, neatraktivne prodavaonice u robnim kućama (i sve manja potrošačka tolerancija) natjerale su mnoge vrhunske marke, i mlade i nove, da preuzmu stvari u svoje ruke.

maloprodaja

Neodgovarajuće održavanje i pregršt prodajnih znakova odaje dojam “neurednog okruženja”, ističe Steve Barr, voditelj potrošačke politike u PwC-u. Nike, Ralph Lauren i Levi Strauss velik su dio svojih napora preusmjerili u vlastite trgovine i web stranice. Mnogi novi brendovi, uključujući Allbirds, Untuckit i Warby Parker, usmjerili su se izravno k svojim potencijalnim kupcima, potpuno izbjegavajući veleprodaju, i to je rezultiralo velikim uspjehom.

Čemu nas je naučilo proteklo desetljeće?

Čak i uz sav uspjeh online brendova, jedna je lekcija iz proteklog desetljeća ključna za maloprodaju: proizvodi i prodavaonice su i dalje važni. Ako su prodavaonice vizualno primamljive, ako u njima radi osoblje koje je spremno pomoći i ako su zabavne, one će uvijek privući kupce. To uključuje i milenijalce koji danas najčešće kupuju putem interneta.

Povezano: Kako sigurno kupovati online?

Iako se na trenutke činilo da bi internetska kupovina mogla “izbaciti” trgovačke centre, to se u zadnje vrijeme mijenja. Brendovi danas sve češće pretvaraju prodavaonice u odredišta u kojima potrošači žele provesti vrijeme. “Trgovina više nije samo mjesto za nešto kupiti, već je i mjesto za razvijanje osjećaja povezanosti i angažiranosti”, dodaje Barr. I to će tako ostati bez obzira na to koji će ju novi faktori oblikovati u narednom desetljeću.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

carski porod menstruacija

Kako carski porod utječe na menstruaciju?

Carski rez je medicinski zahvat tijekom kojeg se beba porađa operativnim putem. Za mnoge žene ovakav način poroda je šokantan jer...
- Advertisment -