Muškarci u sjeni žena: Kako je Sheryl Sandberg proslavila svog uspješnog zaručnika, a George Clooney postao poznat kao suprug Amal Clooney?

Žene kolektivno sve više izlaze iz sjene svojih partnera i izgleda da će taj trend nastaviti ubrzano rasti. Iako je jednakost u dinamici muško – ženskih odnosa još jako daleko od ustoličenja u općoj svijesti čovječanstva, sve je više primjera u kojima se muškarci ne srame činjenice da je žena bogatija, uspješnija, slavnija ili da je njen rad jednostavno više cijenjen u međunarodnoj zajednici, kao u slučaju Amal Clooney.

Povezano:

Pater familias još je uvijek naveliko prisutan u kolektivnoj svijesti

Mnogo je češća situacija u kojoj je partner bogatiji, uspješniji i poznatiji od svoje partnerice. Ovo gotovo da je uobičajen modus operandi muško ženskih odnosa koji se tek u posljednjih nekoliko godina počeo više mijenjati. Koliko smo puta čuli za priču da je poznati glumac ili biznismen oženio ženu iz uslužnog sektora, nezaposlenu starletu ili čak mlađu studenticu?

U ženskom je svijetu priča oduvijek bila drugačija pa su tako glumice svoje bračne partnere nalazile među kolegama glumcima, biznismenke su se obično udavale za uspješne kolege, pjevačice za biznismene i tako dalje. Svaka čast tim ženama na njihovim partnerima, no ovdje se i dalje ocrtava temeljni pejzaž patrijarhata u kojem živimo. Neka su istraživanja čak i pokazala da rastom uspješnosti i bogatstva žena, raste i vjerojatnost da će njen brak završiti rastavom.

Dok su žene obično očarane muškarcima sličnog mentalnog sklopa pa partnere biraju u svom obrazovnom ili socijalnom rangu, muškarcima kao da je i dalje važna samo jedna stvar – da budu alfa mužjaci, pater familias, da su oni ti koji stavljaju kruh na stol. Kao da muški ego i dalje ne može podnijeti ženu koja je uspješnija, bogatija ili poznatija od njega. Svjedočili smo primjerima u kojima je žena u javnosti bila poznatija i moćnija od supruga, koji je zbog toga postao predmet sprdnje. Sjećamo se situacije s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i podsmjehom kojim je njen suprug Jakov bio nazivan ‘prvom damom’.

“Ja sam George Clooney, suprug Amal Clooney”

Hvala Bogu, pa svijetlih primjera ima, danas sve više i više. Zbog nekih od njih više ne moramo čitati samo da je neka žena djevojka i supruga od tog i tog muškarca, već je u nekim člancima navedeno da je, primjerice, George Clooney predstavljen kao suprug Amal Clooney. Kako bi naglasio da su njena postignuća daleko važnija od činjenice da je s njim u braku, George se u nekoliko prilika čak i predstavio kao: ‘George Clooney, suprug Amal Clooney’.

Iako ne možemo podcijeniti uspjeh i bogatstvo poznatog glumca, njegova je supruga zbog karaktera posla koji obavlja često pod reflektorom mnogo važnijeg aspekta društva od svog planetarno popularnog supruga. Ova je odvjetnica poznata po borbi za ljudska prava, ali i po svojim klijentima koji se nalaze u srži društveno-političkih zbivanja. Među njenim klijentima našli su se Julian Assange, Yulia Tymoshenko i laureatkinja za Nobelovu nagradu Nadia Murad koja je bila oteta od strane ISIS-a zbog borbe za ljudska prava. Ova humanitarka zastupala je i državu Armeniju u parnici protiv Turske za priznavanje genocida, a branila je i bivšu premijerku Filipina, Gloriu Macapagal-Arroyo te bivšeg premijera Maldiva, Mohameda Nasheeda, u politički motiviranom procesu.

Supruge koje su proslavile uspješne biznismene

Jedna od onih koje su potpuno uzdrmale tradicionalne uloge i rodno obojano medijsko izvještavanje je Sheryl Sandberg, COO Facebooka, autorica i milijarderka. Zbog nje su se mediji u zadnje vrijeme raspisali o Tomu Bernthalu, direktoru marketinga i bivšem producentu NBC News. Sheryl i Bernthal nedavno su se zaručili, a CEO i osnivač Kelton Globala posvuda je predstavljen zaručnik. Iako je otprije bio donekle poznat javnosti, Bernthal je oživio na medijskoj pozornici isključivo zbog zaruka sa Sheryl, što je očito doživljeno kao velika vijest.

Povezano:

Još jedan značajan primjer su Oprah Winefrey i Stedman Graham. Iako se Graham potpuno posvetio svojoj karijeri i izgradio uspješnu obrazovno – marketinšku korporaciju S. Graham & Associates, uspjehom se nikada nije ni približio svojoj slavnoj partnerici. Unatoč tome što se njegova firma bavi upravo marketingom i medijskom promocijom, njegovo se ime u medijima gotovo uvijek pojavljuje uz ime Oprah Winefrey, a nepotrebno je spomenuti i činjenicu da se njhove zarade uopće ne mogu uspoređivati. Grahamu ovo nikada nije smetalo, a par je zajedno od 1986. godine iako se nikada nisu oženili.

Uživaju u ‘sjeni’ svojih supruga

Ovakvih primjera ima još dosta u estradnom svijetu, iako nisu toliko česti. Još jedan slavni suprug koji se u medijima pojavljuje više zbog braka nego svojih zasluga je i Adam Shulman. Iako je glumio u nekoliko filmova od kojih je jedan i producirao, javnost o njemu ne bi znala puno da se nije oženio za Anne Hathway. Gumica je, usput, od njega ‘teža’ za 34 milijuna dolara, no to ovom muškarcu ne predstavlja problem budući da su u sretnom braku već u godinama.

Jeste li ikada prije čuli za supruga Cameron Diaz? Benji Madden imao je uspješnu karijeru kao gitarist benda Good Charlotte, no njegovo se ime danas u tražilicama ne pojavljuje bez imena slavne glumice. Julia Roberts oženila je snimatelja Daniela Modera koji je naslovnice počeo puniti tek nakon pčetka njihove veze, a par je u sretnom braku od 2002. godine. Jessica Simpson se prije šest godina udala za bivšeg igrača ragbija, Erica Johnsona, koji je danas mnogo poznatiji po braku s glumicom nego svojim sportskim uspjesima. Jessica Alba također ‘vuče’ svog supruga, glumca Casha Warrena čija je karijera jedva primjetna pored slavne glumice. Natalie Portman je od 2012. godine u braku s plesačem Benjaminom Millepiedom.

Ni jednoj od ovih žena nije palo na pamet uzeti prezime supuga i ostale su čvrsto uz svoj osobni brend.

Foto: doughtystreet.co.uk | Instagram/@sherylsandberg

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -