Radni stol namijenjen roditeljima mnoge je taknuo u živac jer ukazuje na sustavni problem nedostupne adekvatne skrbi za djecu

Od podesivih stajaćih stolova u uredima do radnih stolova s ugrađenim prostorom za spavanje, mislili smo da smo vidjeli sve. Barem dok nismo naišli smo na radni stol namijenjen roditeljima s malom djecom. Uz uobičajen drveni stol na kojem mogu obavljati posao, ovaj dizajn uključuje dodatni ograđeni prostor namijenjen za dijete.

“Napokon, stol za roditelje koji rade”, izjavio je direktor firme PinCap uz objavu slike stola. Pritom nije očekivao da će njegova objava izazvati burne reakcije čitatelja.


Pročitaj više: Dizajnerica osmislila radni stol ispod kojeg možete odspavati


Podijeljene reakcije pratitelja

Od tisuće komentara roditelja ispod posta objavljenog na LinkedInu, blagonakloni komentari koji podržavaju inicijativu bili su rijetki.

“Misliš li da je zdravo dijete držati u prostoru od jednog metra tijekom radnog rada od 10 sati”? upitala je pratiteljica Fatima.

Drugi razlog za podijeljene reakcije je slika žene na slici koja koristi stol uz dijete koje se nalazi u ograđenom prostoru za igru. Brojne pratiteljice ispod objave navode veći pritisak na žene koje su majke. Osim obavljanja posla, u ovom bi se slučaju očekivalo da istovremeno obavlja i zahtjevnu dužnost brige za dijete.

Osim zdravlja djeteta i dodatnog pritiska na žene, upitno je bilo i je li koncept takvog tipa zaista realističan.

Briga o djeci tijekom rada dolazi i s drugim zabrinutostima. S obzirom na to da dijete zahtjeva puno pažnje i ne može dugo sjediti u miru dok roditelj radi, to znači da će nakon nekog vremena početi ometati druge zaposlenike. Osim toga, roditeljima djeteta koji također trebaju mir i tišinu za rad. Dakle, takav sistem bi znatno otežao koncentraciju na radnom mjestu i za roditelje i za zaposlenike.

Prava namjena objavljenog radnog stola

Kroz par komentara i jednostavne Google pretrage, saznajemo da je zapravo riječ o radnom stolu koji se nalazi u knjižnici države Virginije. Stol je nastao u suradnji zaposlenika knjižnice i dizajnera unutarnjeg interijera.

Pritom, radni stol nije namijenjen kako bi roditelji čuvali djecu tijekom cijelog radnog vremena kao što je to sugerirala objava na LinkedInu. Stol je namijenjen za kraće korištenje kako bi se roditeljima koji rade olakšalo vrijeme u knjižnici. Stol je kratkotrajna alternativa roditeljima koji bi inače trebali balansirati dijete u rukama dok pretražuju informacije na računalu.

Sličan post objavljen je i na društvenoj mreži Twitter. Ali Faruk koji je objavio post navodi:

“Lokalna knjižnica u mojem području nudi radni prostor za skrbnike male djece. Možda je ovo često u drugim mjestima, ali ja do sada nisam vidio ništa slično”.

Na Twitteru, uz pravi kontekst, objava je dobila više podrške. Ipak, uz oduševljene roditelje koji bi voljeli da slični stolovi postoje u njihovim gradskim knjižnicama, bilo je i zamjerki.

Iza reakcija nazire se sustavni problem

Objava je izazvala žustru raspravu na LinkedInu i Twitteru jer sam stol za mnoge predstavlja pojednostavljeno rješenje većeg problema nedostupne adekvatne dječje skrbi.

Naime, zaposleni roditelji smatraju da je to neuspjeli pokušaj da se roditeljima s malom djecom omogući rad i briga o djetetu u isto vrijeme. Time ova gesta ne može riješiti veće probleme dječje skrbi. Probleme poput nedostatka rodiljnog dopusta i nedostupne povoljne brige za djecu koju bi trebala omogućiti ustanova kojoj bi roditelji mogli povjeriti svoje dijete za vrijeme rada.


Pročitaj više: Hrvatska na dnu Europske unije po broju vrtića!


Zaposleni roditelji u Hrvatskoj mogu se poistovjetiti

Iako se objavljeni postovi odnose na knjižnicu u Virginiji, sličan problem zrcali se i u propustima Hrvatske u sličnom pogledu. Zaposlenim hrvatskim roditeljima s malom djecom ovo je poznat problem. Zbog nedostatka mjesta u krcatim vrtićima, mnogim roditeljima uskraćeno je pravo na adekvatnu dječju skrb za vrijeme radnog vremena. 

Za roditelje koji nemaju djedove i bake na koje se mogu osloniti kako bi im pripazili djecu, to može značiti odustajanje od posla ili zakinutost za poslovne prilike i napredovanja. 

U Hrvatskoj je također veći pritisak na ženama kada je riječ o brizi za djecu. Rodiljni dopust muškaraca je iznimka, a žene su češće prisiljene praviti kompromise kada je riječ o balansiranju karijere i roditeljstva.

Radi se o sustavnom problemu na globalnoj razini s kojim se zaposleni roditelji suočavaju godinama. Potrebno je mnogo više od jednog radnog stola kako bi se riješio problem nedostupnosti adekvatne dječje skrbi za zaposlene roditelje.


Foto: LinkedIn, Amit Pandey

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -