Hrvatska na dnu Europske unije po broju vrtića!

Postotak djece koja imaju prilike pohađati dječji vrtić daleko je ispod razine Europske Unije i stavlja nas na samo dno država članica u nekoliko faktora. Dječji vrtići u Hrvatskoj nedostupi su širokim skupinama ljudi, a ovaj problem najviše pogađa majke koje zbog brige o maloj djeci nisu u mogućnosti vratiti se na posao nakon porodiljnog niti početi tražiti nove poslove. Osim njih, najviše trpe i, naravno, njihova djeca kojoj su automatski smanjene šanse za jednaki napredak u obrazovanju.

Povezano:

Kako vrtići u Hrvatskoj utječu na zapošljavanje?

Čak trećina mladih žena s djecom ne može tražiti posao

Žene u Hrvatskoj uglavnom same moraju skrbiti za svoju djecu, a manjak mjesta u vrtićima često im predstavlja barijeru kada se nakon porodiljnog žele vratiti na posao. U usporedbi s EU, Hrvatska ima vrlo mali broj dječjih vrtića. Prema postotku djece mlađe od 3 godine koja pohađaju vrtić, Hrvatska je među sedam najgorih zemalja.

Čak 32% žena u Hrvatskoj nezaposlene su i ne traže posao upravo zbog toga što trebaju skrbiti o svojoj djeci (ili starijim i nemoćnim osobama), u usporedbi sa 6% muškaraca u istoj situaciji.

Što se tiče djece predškolske dobi, od treće do šeste godine života, samo 51% posto ih pohađa dječje vrtiće zbog njihove velike potkapacitiranosti. Ovaj postotak Hrvatsku stavlja na zadnje mjesto država članica EU, u kojoj je postotak djece koja pohađaju dječje vrtiće inače 86%.

To znači da skoro svaki treći grad i općina u Hrvatskoj nema nikakvu opciju vrtića, jaslica, ili predškolskog odgoja, koji bi inače trebao biti obavezan za svu djecu prije nego što krenu u školu.

Dječji vrtići u cijeloj su Hrvatskoj u deficitu, no posebno su pogođeni njeni ruralni dijelovi. Ovaj bi problem bi predstavljao mnogo veći teret za žene koje žele raditi da nije raširen običaj da bake i djedovi čuvaju djecu dok im roditelji rade. Ipak, taj oblik čuvanja djece nije dostupan uvijek i svima, a i kada je, ne pruža iste razvojne prilike kao socijalizacija u dječjim vrtićima.

“Vrtići imaju prije svega odgojno-obrazovnu funkciju. Radi se sustavu koji je iznimno bitan sa stajališta izjednačavanja životnih izgleda djece te ublažavanja negativnih posljedica koje sa sobom nosi odrastanje u siromaštvu – rekla je dr. Ivana Dobrotić s Katedre za socijalnu politiku zagrebačkog Pravnog fakulteta za Jutarnji list.

Problem dječjih vrtića s vremenom postaje i socijalni prolem

Dostupnost predškolskog odgoja jedan od temeljnih principa socijalnih prava EU. Ona omogućuje roditeljima da osiguraju financijsku sigurnost i stabilnost svoje obitelji, ali još je važnije osiguravanje preduvjet za daljnju socijalizaciju i sposobnost učenja. Predškolski odgoj igra važnu ulogu u izjednačavanju izgleda u obrazovanju na sljedećim stupnjevima.

Hrvatska ima najniže razine vertikalne socijalne mobilnosti u EU. Ovo znači da djeca uglavnom odrastu u istu socijalnu poziciju svojih roditelja. Tako će ona siromašnijih roditelja uglavnom i sama biti slabijeg imovinskog statusa, ili primati socijalnu pomoć ako je primaju i roditelji. Obrazovanje je jedan od najvažnijih faktora koji omogućuje socijalnu mobilnost, a istraživanja su pokazala da vrtići imaju određujuću ulogu.

Dobrotić je za Jutarnji list dala primjer situacije iz prvog razreda i jednoj ruralnoj školi u Hrvatskoj. U istom su se razredu našla dva prvašića od kojih je jedan znao da postoje i negativni brojevi, da oni idu i s jedne i druge strane u beskonačnost, te da može imati manje od ništa (ako je nekome dužan, dok njegovom školskom drugu koji nije pohađao predškolski odgoj uopće nije bio jasan pojam broja, i znao je brojati do deset isključivo recitirajući pjesmicu.

Problem vrtića pobudio je dosta polemika u Hrvatskoj kroz godine, no u središte rasprave na žalost nije došao izrazito negativan utjecaj na majke koji bi htjele raditi. Problemu dječjih vrtića u Hrvatskoj još uvijek se ne nazire rješenje, a njih možemo dodati u niz faktora koji utječu na lošiji položaj žena, pogotovo majki.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

razgovor za posao

Ovo su najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao

Čarobna formula za uspješan razgovor za posao ne postoji, međutim neki vam savjeti itekako mogu pomoći da od svih potencijalnih kandidata...
- Advertisment -