Kako pandemija utječe na razlike u plaćama među spolovima?

“Mancession” je pojam koji je osmislio ekonomist Mark Perry tijekom Velike recesije, a odnosi se na utjecaj recesije na razlike u plaćama među spolovima.

Perry je za vrijeme Velike recesije koja je svijet zahvatila 2008. godine primijetio kako je ona negativnije utjecala na muškarce nego na žene. Mnoge su se žene tijekom te recesije zapošljavale u ‘tipično ženskim’ zanimanjima, poput školstva i zdravstvene zaštite, a radile su i prekovremeno kako bi pomogle svojim obiteljima. No, ovog puta, pandemijska je kriza utjecala na recesiju u drugom smjeru, objasnio je novinar i reporter Greg Rosalsky za npr.org.


Pročitajte više: Princ na bijelom konju ne postoji, ne treba nam spasitelj, vrijeme je da same prevladamo razlike u plaćama!


Nezaposlenost za vrijeme koronakrize više zahvaća žene nego muškarce

Prema novom istraživanju ekonomista Titana Alona, ​​Matthiasa Doepkea, Jane Olmstead-Rumsey i Michèle Tertilt, ova se recesija odvijala drugačijom putanjom. Otkrili su da tijekom aktualne pandemije nezaposlenost više zahvaća žene nego muškarce. Između veljače i travnja 2020. godine, nezaposlenost muškaraca porasla je za 9.9%, a žena za 12.8%. Pandemija je uvelike utjecala na uslužne djelatnosti poput restorana, hotela, pilates studija i mnogih drugih radnih mjesta gdje većinom rade žene. Za muškarce je postojala veća vjerojatnost da će na svojim zanimanjima raditi od kuće, a i građevina i proizvodnja gdje dominiraju muškarci su se pokazale relativno otpornima na pandemiju.

Zatvaranje škola i vrtića prisililo je djecu da ostanu kod kuće, a to je u većoj mjeri pogodilo žene. Čak i u obiteljima gdje oba roditelja rade puno radno vrijeme, prosječna majka zadužena je za 60% brige o djetetu, što je otprilike tri sata više od oca. Pandemija je povećala ovaj teret jer je zbog zatvaranja odgojno-obrazovnih ustanova dijete primorano ostati kod kuće mnogo više, a to znači da je potrebno puno više vremena za brigu o njemu.


Pročitajte više: Fleksibilnost radnog vremena povećava razliku u plaćama!


Žene će zaraditi samo 76 centi na 1 dolar koji zaradi muškarac

Mary Childs i Stacey Vanek Smith, vlasnice Planet Money-a, nedavno su se pojavile u emisiji “Prošla je minuta” kako bi razgovarale o ovim problemima. Prije pandemije, prosječna zaposlena Amerikanka zarađivala je samo 81 cent za dolar koji je zaradio zaposlen muškarac. U recesijama poput prošlih, statistika je govorila u korist žena, a tada bi zarađivale 83 centa za svaki dolar koji zaradi muškarac. No, s obzirom na činjenicu da su uslužne djelatnosti u rasulu i da su djeca kod kuće, mnoge žene jednostavno nisu u mogućnosti povećati radno vrijeme ili dobiti novi posao, objašnjava ekonomistica Michèle Tertilt. Žene će vjerojatno ili smanjiti radno vrijeme ili dati otkaz, što je vrlo štetno za budućnost njihovog poslovanja. Iz tog razloga, ekonomisti predviđaju da će se plaće povećati u korist muškaraca, pa će žene zarađivati samo 76 centi na jedan dolar muškarca. “Predviđamo da će trebati više od 10 godina da se razlika u plaćama među spolovima približi onoj kakva je bila prije pandemije”, kaže Olmstead-Rusmey.


Pročitajte više: Hoće li direktiva EU o transparentnosti plaća konačno smanjiti razliku u plaćama?


Fleksibilnost u radnom vremenu mogla bi smanjiti razlike u plaćama među spolovima

Claudia Goldin u svojem je istraživanju utvrdila da je primarni pokretač spolne razlike u plaćama “ženska potražnja za fleksibilnošću vremena” te da žene, opterećene obiteljskim odgovornostima, često biraju poslove koji nude fleksibilnije radno vrijeme, a oni su obično plaćeni manje. Na primjer, odvjetnica bi u toj situaciji mogla odabrati posao u neprofitnoj odvjetničkoj tvrtki s fleksibilnim radnim vremenom, umjesto tvrtke koja ima ogromnu plaću, ali striktno radno vrijeme.

“Jedna od posljednjih barijera za uklanjanje razlike u plaćama među spolovima jest pružanje veće fleksibilnosti na visoko plaćenim poslovima”, rekla je Olmstead-Rumsey.

Jedini način da pandemija pomogne ovoj situaciji je pokretanje nove ere rada na daljinu koja ljudima s djecom nudi mnogo veću fleksibilnost. “Dakle, ako uspijemo zadržati situaciju u kojoj mnogi rade od kuće, to zaista može pomoći roditeljima – posebno majkama male djece – da nastave raditi”, kaže Olmstead-Rumsey. “Rad od kuće u osnovi omogućava roditeljima da bolje kombiniraju rad s brigom o djeci.” Problem je sada što i djeca rade od kuće, to jest, nastava im se odvija online. Ako se djeca vrate u školu, a roditelji ostanu raditi od kuće, to bi moglo smanjiti razliku u plaći među spolovima.

FOTO: Pexels/Anastasia Shuraeva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -