Fleksibilnost radnog vremena povećava razliku u plaćama!

Fleksibilnost radnog vremena, osmišljena kako bi se smanjila nejednakost plaća između spolova u poslovnom svijetu, zapravo pogoršava situaciju za žene, piše Women’s Agenda.


Pročitajte više: Je li fleksibilnost na radnom mjestu dio rješenja za ravnopravnost spolova?


Fleksibilnost radnog vremena

Već desetljećima postoje politike o fleksibilnom radnom vremenu, a žene su obično zaposlene u nestandardnim radnim odnosima poput skraćenog radnog vremena kako bi udovoljile zahtjevima odgajanja djece, brige o bolesnim roditeljima ili partneru kojem je potrebna skrb.

Fleksibilno radno vrijeme ženama pomaže da održe ravnotežu između poslovnog i privatnog života, ali istovremeno slabi njihov položaj na tržištu rada i dugoročno im smanjuje zaradu zbog olakšavanja prelaska na posao s nepunim radnim vremenom ili uzimanjem dopusta. Na taj se način rodne razlike u plaćama produbljuju, a potreba za jednakom politikom za oba spola se povećava.

Pandemija i tržište rada

Pandemija je promijenila poslovni svijet postavivši fleksibilniji rad kao jednu od rijetkih “novih normalnih” stvari. Istraživanje je pokazalo da su očevi u Australiji tijekom lockdowna više sudjelovali u kućanskim poslovima i brizi o djeci nego ranije.


Pročitajte više: Najbolji poslodavci dodatno poboljšali uvjete rada za vrijeme pandemije


Novo istraživanje Melbourne Instituta sugerira, međutim, da bi fleksibilniji radni uvjeti poput skraćenog radnog vremena, mogli biti odlučujući faktor u odlukama o karijeri žena (ne i muškaraca), ali i ključni razlog tome zašto razlika u plaćama između spolova ne jenjava.

Istraživanjem se pokazalo i da žene ostaju nezaposlene dulje od muškaraca. Kada su pronašle novi posao, žene su imale skraćenije radno vrijeme od muškaraca, što im smanjuje godišnju zaradu.

Čini se da žene teže stavljaju veći naglasak na fleksibilnost posla nego muškarci, što objašnjava zašto se ženama teško vratiti u radnu snagu. Žene su ponekad spremne propustiti priliku za posao u korist fleksibilnih radnih uvjeta na koje se oslanjaju kako bi uravnotežile posao i obiteljski život.


Pročitajte više: Fleksibilno radno vrijeme – ravnoteža ženama danas ispred plaće


U velikoj mjeri su žene i dalje odgovorne za organizaciju i fizički posao oko odgoja djece, oko pripreme ručka za obitelj i tome slično. S obzirom na to da je raspored posla žene rijetko usklađen sa školskim rasporedom djeteta, žena se tome jednostavno mora prilagoditi. Da bi sve u obitelji bilo na mjestu, zadatak je koji često padne na leđa majke koja troši više vremena na kućanske poslove, a manje na posao, nakon rođenja prvog djeteta.

Rad na pola radnog vremena

Problemi oko posla žene osjećaju se i nakon porodiljnog. Uobičajeno je prihvatljivije da se žene na posao s porodiljnog vraćaju na pola radnog vremena, a od njih se često očekuje da se u kulturnom i društvenom smislu koriste fleksibilnim uvjetima kako bi se brinule o, primjerice, bolesnom djetetu kod kuće.

Studija Instituta Melbourne otkrila je da je muškarcima koji su radili skraćeno radno vrijeme na prethodnom radnom mjestu, trebalo dulje da nađu drugi posao, a bila je i veća vjerojatnost da će raditi za manju plaću od onih koji su prije radili puno radno vrijeme.

Muškarci koji su prije radili skraćeno radno vrijeme su, štoviše, zarađivali u prosjeku 10% manje na novom poslu. Prema tome, na neki način poslodavci “kažnjavaju” honorarni rad muškaraca, a jednaka je situacija i kod žena.


Pročitajte više: Muškarcima je fleksibilno radno vrijeme ubojica karijere


Naša se uvjerenja o rodnim normama mijenjaju, ali to se ipak ne odražava na uvjete na radnim mjestima i vladinim politikama. Pregled postojećih politika važan je korak u određivanju koliko politike na radnom mjestu daju podršku svim zaposlenicima.

Imati napisane politike za potporu raznolikosti ili fleksibilnog radnog vremena pozitivno je, ali to nije znak uspjeha. Osobito ako u praksi samo mali broj zaposlenika može iskoristiti pogodnosti – i pod koju cijenu? Uz mnoge izazove, pandemija nam je dala uvid u to kako fleksibilnost na radnom mjestu uistinu utječe na zaposlenike.

Foto: Pexels/Anastasia Shuraeva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -