Princ na bijelom konju ne postoji, ne treba nam spasitelj, vrijeme je da same prevladamo razlike u plaćama!

Da žene zarađuju manje od muškaraca nije tajna već godinama, a novi podaci pokazuju da se razlika u plaćama nažalost ne smanjuje. Pokazali su to podaci prezentirani na Finance Festivalu, virtualnom eventu čiji je cilj osnažiti žene i omogućiti im da budućnost uzmu u svoje ruke, prenosi The Balance. Uzroci razlike u plaćama su brojni, a odražavaju širu društvenu sliku i poziciju žena.

Poražavajuća statistika

“Ovo će biti depresivno”, najavila je Claire Wasserman, osnivačica ženske platforme za financijsko osnaživanje Ladies Get Paid. Podaci su pokazali da se razlika u plaćama o kojoj se priča već godinama nimalo ne smanjuje. Kroz različite dobne skupine, bez obzira na vrstu zaposlenja, jasan je isti trend: žene zarađuju manje.

Podaci Europske unije za 2020. godinu pokazuju da je razlika u plaćama najveća u Estoniji (25,6%), Češkoj (21,1%), Njemačkoj (21%) i Ujedinjenom Kraljevstvu (20,8%). Najmanja je u Sloveniji (8%), Poljskoj (7,2%), Belgiji (6%), Italiji (5%) i Rumunjskoj (3,5%). Hrvatska se nalazi otprilike na sredini ljestvice s razlikom u plaćama od 11,6%.

Jednaka plaća regulirana je Direktivom Europske unije, no Europski parlament u više navrata je tražio njezinu reviziju i uvođenje novih mjera. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen obećala je da će njezina Komisija raditi na novoj europskoj rodnoj strategiji i obvezujućim mjerama vezanim uz transparentne plaće.


Pročitajte više: Veća razlika u plaćama za žene na vodećim pozicijama


Uzroci razlike u plaćama

Manja razlika u plaćama u pojedinim zemljama ne znači nužno veću jednakost. Ponekad je manja razlika uzrokovana manjim brojem žena na tržištu rada. Razlike su prisutne ovisno i o zanimanju, a treba uzeti u obzir da velik broj žena ne radi puno radno vrijeme. Također, velik dio ženskog rada ostaje neplaćen kroz brigu o djeci i obavljanje kućanskih poslova. Podaci Europske unije pokazuju da svega 8% muškaraca radi skraćeno, u usporedbi s 31% žena.

Velik dio razlike u plaćama objašnjiv je većom zastupljenosti žena u sektorima s nižim plaćama, kao što su poslovi vezani za njegu ili obrazovanje. S druge strane, poslovi u znanosti i tehnologiji još uvijek pokazuju znatno veću zastupljenost muškaraca, čak i do 80%.

Manjak žena osobito je vidljiv na najvišim pozicijama: manje od 6,9% glavnih izvršnih direktorskih pozicija drže žene. Razlika u plaćama osobito pogađa menadžerice, koje po satu zarađuju 23 posto manje nego muškarci na istim pozicijama.

Razlika u plaćama ovisi i o dobi. S rastom godina razlika se sve više produbljuje. Razlika u plaćama najmanja je u dobi od 20 do 24 godine, a povećava se i doseže svoj vrhunac u dobnoj skupini od 55 do 64 godine. Tu je razliku moguće objasniti društvenim ulogama koje od žena češće zahtijevaju da ostanu kod kuće i brinu o djeci, što dovodi do češćih pauza u karijeri i povećanja jaza u plaćama. S obzirom na manje plaće, ženama su smanjene i mogućnosti štednje i ulaganja, što dodatno povećava razlike u starosti i dovodi do većeg rizika od siromaštva i socijalne isključenosti. Razlika u plaćama očituje se u i razlici u mirovinama, koja je 2017. godine iznosila 36%.


Pročitajte više: Fleksibilnost radnog vremena povećava razliku u plaćama!


Kako prevladati razliku u plaćama?

Kristina Ercegović, poduzetnica, spisateljica i poslovna savjetnica ističe važnost financijske pismenosti u borbi za ravnopravnost u plaćama. “Žene duže žive, a zarađuju manje i jednostavno se moraju pobrinuti za sebe. Princ na bijelom konju ne postoji, to je bila bajka, ne trebaju nam spasitelji, odrasle smo osobe, treba preuzeti odgovornost za svoj život, pa tako i za financijski dio života.”

Uzroci razlike u plaćama odražavaju se u nizu specifičnosti kojih su muškarci pošteđeni u patrijarhalnom sustavu. “Osjećaj manje vrijednosti reflektira se u tome da se ne znamo zauzeti za sebe, povući zdrave granice, mislimo da nismo dovoljno dobre, da nam treba još jedna edukacija, pa još jedna, i onda ćemo tek nešto prihvatiti ili pokrenuti. Ako smo poduzetnice, on se odražava u tome što imamo puno ‘samo 5 minuta’ nenaplaćenog posla, previše dajemo klijentima da bismo dokazale svoju vrijednost i slično. Zato je jako važno da žene imaju svoj novac i ne ovise ni o kome, svjesno upravljaju tim novcem i postanu financijski neovisne.”

Važnost smanjenja razlike

Zašto je važno smanjiti razliku u plaćama? Ne samo jer žene zaslužuju biti jednako plaćene kao i muškarci, nego i zato što će smanjenje razlike pomoći gospodarstvu. Žene koje više zarađuju više troše, jačaju gospodarstvo i smanjuju opterećenost socijalnog sustava. Također, neke procjene pokazuju da bi svako smanjenje razlika u plaćama žena i muškaraca za 1 posto povećalo BDP za 0,1 posto.

“Želim da vas ovo razbjesni i da kažete: ‘Ne zanimaju me vaše statistike, ja ću premostiti tu razliku u plaćama'”, zaključila je Wasserman svom govoru. Kako to učiniti? Kao rješenje ona također ističe važnost edukacije i financijske pismenosti. “Žene nisu navikle postavljati pitanja jer ne žele nikome biti na teret. Ali pitanja treba postavljati, jer ne samo da jedino tako možemo nešto naučiti, nego možemo ohrabriti i druge žene da uzmu stvar u svoje ruke.”

Foto: Unsplash/Magnet.me

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -