‘Svi su roditelji u Hrvatskoj u panici, a ne samo korisnici mjere ‘roditelj odgojitelj”

Jedan od prvih poteza nove zagrebačke vlasti je razračunavanje s vrlo skupom Bandićevom mjerom ‘roditelj odgojitelj’. Ovaj potez nije novost, najavljivali su ga za vrijeme kampanje, a da se ide u tom smjeru nedavno su potvrdili SDP-ov predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, te zastupnici Možemo Rada Borić i Damir Bakić.


Pročitajte još: U Čigri naše Vedrane Džanić vrtićarci kroz igru usvajaju robotiku


Kada je prvi puta uvedena prije više od četiri godine (najprije je bila poznata pod imenom ‘majka odgajateljica’), mjera roditelj odgojitelj bila je predstavljena kao demografska mjera koja bi trebala pozitivno djelovati na natalitet grada Zagreba, a tada je za nju iz proračuna osigurano 70 milijuna kuna. Iznos koji primaju korisnici mjere iznosi 6,800 kuna bruto, odnosno oko 4000 neto, a rastom broja korisnika iznos koji mora osigurati Grad popeo se na gotovo pola milijarde kuna. Nova vlast sada ističe kako mjera nije ispunila svoje demografske ciljeve te da je uvedena isključivo kao predizborna mjera, a štete od nje su višestruke.

Na mane mjere roditelj odgojitelj upozoravalo se i ranije

“Tih 4500 mališana [čiji roditelji koriste mjeru] ne idu u vrtiće u kojima je 35.000 druge djece, nego ostaju doma i zbog toga pati njihova socijalizacija. A koliko je to skupo, pokazuje podatak da se na vrtiće za 35.000 djece troši oko 100 milijuna kuna, a za majke ovih 4500 – gotovo pola milijarde. U isto vrijeme, gradnja jednog vrtića iznosi 35-40 milijuna, dakle, za novac koji ide majkama odgojiteljicama, može se napraviti 12 ili 13 novih vrtića”, rekla je Rada Borić za Jutarnji list.

Mane ove mjere isticale su se još u vrijeme njezinog donošenja. Tada, a i sada, se pričalo da će roditelji, uglavnom majke, koje koriste ovu mjeru biti trajno isključene s tržišta rada, jer će se nakon sedam i više godina nezaposlenosti smanjiti njihova konkurentnost na tom tržištu, zbog čega će im biti vrlo teško naći poslove. A određene nedostatke mogla bi osjećati i njihova djeca.

U vrtićima djeca usvajaju vještine koje ih kasnije u životu stavljaju u prednost nad djecom koja su ostala kod kuće što su potvrdile brojne studije. Jedno je istraživanje pokazalo da su ta djeca, kada krenu u školu, bolja u pismenosti, književnosti i matematici. Također, imaju bolje vještine slušanja, planiranja i samokontrole. Studije su također pokazale da djeca koja pohađaju vrtić imaju veće šanse da će uspješno završiti srednju školu i fakultet, a manje da će se boriti s ovisnostima ili imati drugih problema sa zakonom.


Pročitajte još: Plaćeni status roditelja-odgajatelja žene dugoročno stavlja u loš položaj


Pa ipak, mnoge su majke ispisivale svoju djecu iz vrtića i davale otkaze kako bi koristile mjeru, što je za Jutarnji list potvrdila i predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, Ana Marija Berbić Lacko. “Ta mjera se Gradu Zagrebu zapravo, slikovito rečeno, otela kontroli. Gradski čelnici nisu baš očekivali da će majke ili očevi davati otkaze da bi bili doma s djecom. Naravno da sama mjera ima dobrih, a i loših strana te bi upravo njih trebalo evaluirati kako bi se znalo kako dalje”, rekla je.

Demografska mjera ili ‘antipoduzetnička kampanja’?

Prvi korak nove vlasti jest onemogućavanje prijave za korištenje mjere novim korisnicima. Iako se još nije pričalo o konkretnom datumu prestanka mjere, iz koalicije Možemo! – SDP potvrdili su kako razmatraju opcije da se ona potpuno ukine. Ova je vijest naišla na burne reakcije ‘roditelja odgojitelja’, a Hrvatska udruga roditelja odgojitelja je izjavila kako se o mogućem ukidanju mjere konzultira s pravnicima.

Osim roditelja odgojitelja, reakcije su stizale sa svih strana. Političari pripadnici desno orijentiranih opcija osudili su ukidanje mjere ocijenivši kako nova gradska vlast ne pridaje dovoljno pažnje natalitetu. Pa ipak, sa stajališta borbe za ravnopravnost žena, i u društvu općenito i posebne mikroborbe na radnim mjestima, moramo se složiti sa zastupnicom Možemo! u gradskoj skupštini i poduzetnicom Marijanom Sumpor.

“U Zagrebu je po pitanju ženskog poduzetništva s izuzetno skupom mjerom roditelj odgojitelj zapravo pokrenuta antipoduzetnička kampanja. Nasuprot ciljevima te mjere, poduzetništvo mi je upravo pomoglo u boljoj organizaciji obiteljskog života, mogućnostima fleksibilnijeg radnog vremena i pružanju dobrog primjera djeci kroz angažiranost u društvu i poslu”, rekla je Sumpor.


Pročitajte još: Zanemaruje li Možemo! poduzetnike? Njihova zastupnica, poduzetnica Marijana Sumpor, uvjerila nas je u suprotno!


A danas se na svom Facebook profilu na negativne reakcije koje dolaze od strane korisnika mjere osvrnula i spisateljica Ivana Brodarić. Brodarić je izravno komentirala izjavu koju je jedna ‘majka odgajateljica’, Ksenija Kucelj, dala za Jutarnji list: “Panika, to je vjerojatno najbolja riječ koja opisuje stanje većine roditelja odgojitelja. Ni meni osobno nije svejedno, ne spavam, a iz šume informacija koje se puštaju ne znamo na čemu smo.” Komentar Ivane Brodarić prenosimo u cijelosti:

‘Odlučiti se na treće dijete zbog financijske naknade je neetično’

”Panika, to je vjerojatno najbolja riječ koja opisuje stanje većine roditelja odgojitelja”. Well, breaking news – to je riječ koja opisuje stanje većine svih ostalih roditelja koji pokušavaju zadržati posao da bi prehranjivali i odgajali svoju djecu danas u Hrvatskoj, blagajnika roditelja, samohranih roditelja, samostalnih umjetnika roditelja, nezaposlenih roditelja dvoje ili jednog djeteta, svih roditelja koji žive izvan Zagreba. Ljudi koji su se odlučili koristiti mjeru ”roditelj odgojitelj” zaista jesu žrtve ideologije, ali one bliske pokojnom Bandiću.

Posložiti svoj život na način da se odlučite na treće dijete zbog sigurne financijske naknade koja se isplaćuje iz plaća roditelja koji rade puno radno vrijeme, a da sami niste u potrebi, u najmanju ruku je neetično. Također, zbogom ravnopravnosti, dobro jutro Gileade, s obzirom na to da tu mjeru mahom koriste majke koje onda, po logici stvari, kao profesionalne odgojiteljice s punim radnim vremenom preuzimaju sve poslove i svu odgovornost za konačni produkt, djetetov fizički, mentalni i duhovni razvoj, a onda naravno i krivnju, zar ne?

Ne uzimajući u obzir da do trenutka kad djeca porastu one su izvan svakog kolosijeka samorealizacije koja nije unutar kuće. Čemu to uči djecu, promislite malo. I dajte, kakvo je to famozno ime mjere? Nije svatko tko ostaje doma s djecom nužno i odgojitelj. Za odgoj je potrebno daleko više od ostajanja s djecom doma. Svi trebaju imati pravo na izbor, pogotovo kad se on ne slaže s našim vlastitim viđenjem, ali ovo je diskriminacija na raznim osnovama koja se sada, ukidanjem ove mjere, pokušava umotati u napad na najslabije.”

Podsjetimo samo još da je uvođenjem mjere Bandić, protiv kojeg su podignute brojne optužnice i čiji su bliski suradnici zadnjih dana uhapšeni zbog istraga USKOK-a, dobio novu skupinu vjernih birača, korisnika mjere i njihovih obitelji, a udruge roditelja odgojitelja redovito su mu iskazivale podršku.

Foto: Unsplash/Dimitri

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Sve ukinuti i tako rade na crno.Vaznija su djeca koja idu u vrtić tamo treba ulagati a njihovi roditelji pune proračun za grad i državu a ne ove majke koje to iskoristavaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -