Finska omogućila roditeljski dopust za oba roditelja istovremeno!

Finska je nedavno dobila svjetsku pažnju jer su na čelo države postavili najmlađu premijerku na svijetu. Sanna Marin stupila je na vodeću poziciju u dobi od 34 godine, a sad je dobila svjetsku pažnju jer je omogućila roditeljski dopust za oba roditelja u trajanju od sedam mjeseci.

Povezano:

Kako će izgledati roditeljski dopust za oba roditelja?

Nova finska demografska politika fokusira se na ravnopravno roditeljstvo, a neki tvrde da je upravo pet žena koje vode kolacijsku vladu zaslužno za to. Naime, nova politika odobrila je svakom roditelju sedam mjeseci plaćenog dopusta, a majka (trudnica) može uzeti i dodatnih mjesec dana za trudnoću prije nego što počne roditeljski dopust. Uz to, roditeljima će biti dopušteno da 69 dana prebace na drugog roditelja, a samohrani roditelj će imati pravo na doplatak za oba roditelja.

Cilj nove premijerke je neutralno rodna politika, a stupit će na snagu u jesen 2021. godine. Ukinut će se trenutna politika koja daje četiri mjeseca plaćenog dopusta majkama i oko dva mjeseca očevima.

Vlada procjenjuje da će povećani dopust koštati 100 milijuna eura. Finska ministrica zdravlja i socijalne skrbi Aino-Kaisa Pekonen rekla je da je cilj ove reforme poboljšati ravnopravnost spolova i potaknuti natalitet koji je u velikom padu, prenosi Reuters.

Starenje stanovništva utjecalo na promjenu zakona

Broj beba rođenih u Finskoj se smanjuje posljednjih devet godina. U prošloj godini rođeno je 45597 beba – najmanji broj od 1868. godine. Kako se mnoge svjetske razvijene zemlje suočavaju s opadanjem nataliteta, počele su produžavati dopust za očeve i promicati ravnopravno roditeljstvo.

“Imamo starenje stanovništva i trebamo ljude koji će doći Finsku, tu raditi, odgajati djecu i sudjelovati u poboljšanju našeg društva”, rekla je Marin.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

odjeća za intervju

Što obući na razgovor za posao?

Nakon što ste prošli u uži krug odabranih nakon procjene vaših sposobnosti na temelju životopisa i pisma namjere slijedi razgovor za...
- Advertisment -