Fotograf rekreirao kontroverzne reklame zamijenivši rodne uloge!

Pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća bile su plodno tlo za seksističke oglase i reklame. Rodni stereotipi u oglašavanju i danas postoje, ali u mnogo suptilnijim oblicima nego tada. Da bi osvijestio javnost o tom problemu, libanonski je fotograf Eli Rezkallah rekreirao poznate vintage oglase pritom zamijenivši stereotipne rodne uloge muškarca i žene.

Povezano:

Brandovi poput Hoovera i Van Heusena, nekoć su u oglašavanju prikazivali žene kao inferiornije i podložne muškarcima, dok su oni portretirani kao inteligentniji i dominantniji. Rezkallah je svoju novu seriju fotografija stoga nazvao Paralelni svijet, a u njoj su muškarci preuzeli zadatke koji su nekoć bili rezervirani za žene.

https://www.instagram.com/p/BeONmDph6QU/

Stereotipne rodne uloge još su ukorijenjene u društvu

Rezkallah je na svom Instagram jednom prilikom napisao: “Na jednom sam Danu zahvalnosti načuo razgovor svojih ujaka o tome kako ženama bolje ide kuhanje, briga o djeci i ostale “ženske dužnosti”. Iako znam da ne razmišljaju svi muškarci na takav način, iznenadio sam se kada sam saznao u kojoj je mjeri takav stav još uvijek zastupljen pa sam odlučio kreirati Paralelni svijet u kojem su uloge obrnute. Riječ je o nizu izmišljenih fotografija, rekreiranih iz stvarnih oglasa u doba dominacije muškaraca, koji dovode u pitanje i moderni seksizam. Na šaljiv je način takvo razmišljanje prikazano kako bi potaknulo ljude na propitkivanje rodnih uloga i potaknulo ih na razgovor – onaj koji i ja moram imati sa svojim ujacima.”

https://www.instagram.com/p/BeOPQIIBZ1L/

Foto: Instagram (Eli Rezkallah)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -