Politika u uredu nečujno gradi i ruši, a teško je napredovati bez da se uključite u nju

Istraživanja pokazuju da su žene na vodećim pozicijama, u odnosu na muškarce u manjini. Dapače, taj se udio dodatno smanjio u pandemiji. Postoji mišljenje da je jedan od razloga zašto je tome tako i postojanje uredske politike, koja je ženama u najmanju ruku odbojna.

“Politika, široko definirana kao sposobnost uspješnog upravljanja nepisanim pravilima ‘kako se stvari rade i kroz koga’, uključuje razumijevanje motivacije drugih na poslu i korištenje tog znanja za utjecaj na načine koji poboljšavaju nečije osobne interese i organizacijske ciljeve,” ističu stručnjaci Harvard Business Reviewa.

Uredska politika, ukratko, označava postojanje politike na poslu, a odnosi se na sva događanja van opisa posla. U to ulaze političke vještine kao što je isticanje vlastitih postignuća, formiranje snažnih odnosa na poslu, ostajanje blizu ‘centra’ kako bi bili u doticaju s novim informacijama, te kompetitivnost i asertivnost. Kad sažmemo, sposobnost da se govori na utjecajan način i postupa na način koji omogućuje ostvarivanje vlastitih ciljeva.

Ženama su političke ‘igre’ odbojne

Istraživanja su pokazala i da su ženama te političke vještine odbojne zato što često smatraju da su nepoštene i nepotrebne, da bi njihov rad trebao biti najveće mjerilo njihove vrijednosti. Postavlja se pitanje mogu li žene nastaviti ignorirati postojanje političkog ponašanja u uredu i sabotiraju li tako same svoj napredak? Trebaju li prihvatiti nametnutu ‘igru’ i na koji način bi se proces ‘politiziranja’ žena na poslu mogao olakšati?

„Po vlastitom iskustvu od ranije u karijeri i promatrajući mnoge žene oko sebe, svjedočila sam tome da mi žene imamo negativnu, rekla bih skoro alergijsku reakciju na uredsku politiku, što i brojna istraživanja potvrđuju; sklone smo doživljavati uredsku politiku kao nešto ‘prljavo’ ili nepošteno, ali i kao stresan aspekt posla koji nam na kraju smanjuje samo zadovoljstvo poslom,“ otkrila je Emira Majerić, iskusna menadžerica koja se više puta uvjerila u postojanje politike u uredu.


Pročitajte više: Zašto je važno da liderice budu iskrene o svom putu do vrha?


Politika se poistovjećuje s igranjem igrica

Na svom je karijernom putu Elmira vidjela da zaista postoji ‘uredska politika’ i da se radi o procesu koji je izuzetno važan. Smatra i kako je ljudima u prirodi težiti političkim odnosima i političkim vještinama. Uredsku politiku smatra neophodnim dijelom uredskog života, u kojem zaostaju oni ju ignoriraju.

„Jedno veliko ograničavajuće uvjerenje koje često nosimo jest baš to da je naš rad mjerilo naše vrijednosti. Međutim, naš rad nije uvijek mjerilo naše vrijednosti na poslu i ne, postignuća ne govore sama za sebe, niti bi trebala po mom mišljenju, jer govoriti o vlastitim postignućima je vještina koja se treba razvijati i njegovati.“

Žene uredsku politiku često poistovjećuju s igranjem igrica, smatraju ju nepoštenom i neiskrenom, a dijelom i hvalisanjem iza kojeg stoji uvjerenje ‘hvalisaju se oni koji nemaju iza sebe konkretan rad’.

„Mi žene tu samopromociju drugih (žena), uglavnom, ali posebno na radnom mjestu, pa čak i kada se radi na dobar način, dočekujemo sa sprdnjom “hvalite me usta moja” i slično. Kulturološki, od žena se očekuje da budemo skromne i to nam je češće nametnuto od drugih žena, nego li od muškaraca. Iako, ni muškarci ni žene ne vole žene koje se hvale svojim postignućima.“

‘Možda mislimo da su uvjeti jednaki, ali to nije realnost’

Bavljenje uredskom politikom može biti stresno i često prisiljava ljude da se protežu izvan svojih obrazaca i svoje “comfort zone”, ističe Elmira. Ljudima je lakše i jednostavnije sjesti u stolac i ne ulaziti u takvo što. Prisutno je i uvjerenje da je dovoljno raditi jer ako radimo, onda ne moramo ulaziti u politiku. A onda, kad se dogodi da naš rad nije prepoznat sam od sebe i netko drugi, netko ‘glasniji’ dobije promaknuće, krivimo druge za ono što je, sasvim jasno, naš vlastiti neuspjeh.

„Moje je mišljenje da što ćemo više inzistirati na meritokraciji, dulje ćemo ostati zaglavljene. Koliko god željeli misliti da postoje jednaki uvjeti i da će se svima suditi po istim standardima, to sada nije realnost.“


Pročitajte više: Politika unapređenja-sve što morate znati o uredskoj politici da bi uspjele


Nedovoljna pažnja poslovnoj okolini, skupo bi vas mogla koštati

Takav stav, ističe Elmira, žene često zauzimaju od samih početaka, od prvog dana na poslu. Nebrojeno je puta vidjela kako kreću sa stavom ‘idemo na glavu i bacamo se na posao’, sve s ciljem da što prije dokažu svoju vrijednost. Međutim, u tim prvim mjesecima, vrlo malo pažnje obraćaju na svoju okolinu, propuštajući mnoge prilike.

„Tako vrlo brzo upadnemo u zamke tih skrivenih, neformalnih pravila koje postoje unutar organizacija i zato nam, čak i kada se to ne dogodi namjerno, taj uredski faux pas može potencijalno narušiti ugled i karijeru, a ovisno o situaciji, može čak blokirati prilike za napredovanje u vodeće pozicije.“

Znači li uključivanje u uredsku politiku odustajanje od vlastitih vrijednosti?

Postavlja se pitanje je li moguće pronaći sredinu? Je li moguće uključiti se u uredsku politiku, ali ostati unutar vlastitih granica? Elmira je sigurna da postoji način da ne odustanemo od vlastitih vrijednosti, a da uz pomoć uredske politike maksimiziramo mogućnost napretka u karijeri. No nemojmo brkati ograničavajuća uvjerenja i vlastite vrijednosti, ističe ona. Budite na čisto s time, prije nego krenete dalje.

„Eliminacija ‘ne fer’ uredskih politika koje sada priželjkujemo će potrajati dosta vremena. Stoga, počnite obraćati pažnju na svijet oko sebe; vaša kultura na radnom mjestu, nepisana pravila, tko ima moć i utjecaj i pazite – to nije uvijek šef. Najčešće, sudjelovati u uredskoj politici vama na korist značit će što putem koga odraditi. Bez te svijesti ćete samo povećavati svoje šanse da vas zaobiđu.“

Za uspjeh je potrebna sjajna poslovna izvedba, ali i politička volja i vještina i to je realnost napredovanja u karijeri.

„Ako ste lider, znajte da sve počinje od vas. Da biste što prije eliminirali prljave prakse uredskih politika, izgradite i promovirajte formalne programe mentorstva, potičite kulturu otvorene komunikacije, osmislite i provodite objektivne standarde za ocjenjivanje i evaluaciju učinka koji smanjuje pristranost. I osposobite voditelje koji će ulagati u pravedniju uredsku kulturu. Onu koja smanjuje broj prepreka koje mogu značiti neuspjeh kod ljudi. Ali, budite sigurni, ovo će zahtijevati otvorenost za neke teške razgovore.“

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -