Sheryl Sandberg napušta Facebook nakon 14 godina

Sheryl Sandberg napušta svoju poziciju glavne izvršne direktorice u Meti nakon 14 godina rada u tvrtci.

Svoj odlazak najavila je u srijedu na svojim Facebook i Instagram profilima gdje je prepričala svoje prve susrete s osnivačem i izvršnim direktorom Markom Zuckerbergom te objasnila svoju odluku da ode. “Kada sam preuzela ovaj posao 2008. nadala sam se da ću u ovoj ulozi biti pet godina. Četrnaest godina kasnije, vrijeme je da napišem sljedeće poglavlje svog života”, napisala je u objavi. Sandberg će ove jeseni zamijeniti sadašnji glavni direktor za rast Javier Olivan, objavio je Zuckerberg u srijedu. Sandberg će i dalje biti u Metinom upravnom odboru, a na toj poziciji je od 2012., piše Fortune.com.

Jedna od najmoćnijih žena u tehnologiji

Prvobitno angažirana od strane Facebooka, koji je postao dio Meta grupe, Sandberg je bila jedna od najistaknutijih žena u tehnologiji više od desetljeća i stalno je uključena na popise najmoćnijih žena u poslu. Njezini poslovni memoari iz 2013., Lean In: Women, Work and the Will to Lead, bili su manifest koji je pozivao žene da preuzmu više inicijative u svom profesionalnom životu i utjelovili su tip korporativnog feminizma koji je prevladavao u prvoj polovici desetljeća. No, je li to baš tako?


Pročitajte više: Zašto je Sheryl Sandberg odjednom zašutjela?


Šutnja „zagovornice žena“

Sandberg je, prema nekim navodima, utjecala na portal Daily mail da zaustavi objavljivanje priče o njezinom tadašnjem partneru Bobyju Koticku kojega je nekoliko žena iz tvrtke u kojoj je radio optužilo za zlostavljanje i uznemiravanje. Vršila je, prema medijskim napisima, pritisak i da Daily mail online ne objavi informaciju da je dobio privremenu zabranu pristupa od bivše djevojke zbog optužbi za maltretiranje. Priča nije objavljena, ali to nije jedini slučaj u kojem se Sandberg nije zauzela za žene. Naime, u slučaju Facebook files koji je istraživao i američki Senat gdje je otkriveno da Facebook i Instagram loše utječu na mentalno zdravlje mladih, a posebno tinejdžerica, nije ništa učinila da se nešto u tvrtci promijeni.

Iz Facebooka su kasnije izvijestili da su promijenili algoritam kako bi se sadržaj koji loše utječe na mentalno zdravlje tinejdžera promijenio, međutim Sandberg se po tom pitanju nije oglašavala iako za sebe tvrdi da je feministkinja. S obzirom na to da je o ovim slučajevima šutjela, postavlja se pitanje je li Sandberg važna isključivo vlastita reputacija i kako se odnosi prema za ženama u Facebooku u kojem je bila na vrlo visokoj i važnoj poziciji ili je privatno potpuno drugačija i za ženska prava se samo deklarativno javno bori.


Pročitajte više: Kontroverza Facebook Filesa: Koja je točno uloga Sheryl Sandberg?


Donijela promjene u razvoju Facebooka

U svojih 14 godina rada s tvrtkom za društvene mreže, Sandberg je zaslužna za pretvaranje startupa koji je započeo u studentskoj sobi u veliku društvenu mrežu, a promijenila je smjer tvrtke fokusirajući se na model prihoda koji se temelji na oglasima. Meta trenutno ima tržišnu  vrijednost od preko 500 milijardi dolara, nakon što je prošle godine nakratko premašila granicu od 1 bilijun dolara. U svojoj bilješci o odlasku, Sandberg je rekla da više od 200 milijuna tvrtki trenutno koristi Meta proizvode za direktno oglašavanje svojim klijentima, od kojih su mnoge uspjele rasti kroz Metine aplikacije, te je potvrdila da će tvrtka nastaviti oglašavati za te tvrtke nakon njenog mandata.

“Također, znam da će naše platforme i dalje biti motor rasta za tvrtke diljem svijeta koje se oslanjaju na nas”, napisala je Sandberg. Njezin mandat u tvrtki nije prošao bez kontroverzi. Godine 2018. pozvana je svjedočiti pred obavještajnim odborom Senata o ulozi Facebooka u širenju dezinformacija u pripremi za izbore u SAD-u te godine. Branila je Facebook, pozivajući na bližu suradnju između tvrtke i vlade, a u objavi na Facebooku priznala je da su ona i Zuckerberg bili “prespori” u odgovoru na optužbe o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Tijekom svog svjedočenja, također je priznala da je tvrtka mogla učiniti više u suzbijanju dezinformacija koje su se širile na platformi tijekom progona Rohingya manjine u Mianmaru od strane vojske te zemlje, što je rezultiralo tisućama smrti.


Pročitajte više: Je li javna Sheryl Sandberg isto što i privatna Sheryl?


Korištenje podataka korisnika

Sandberg je primijenila svoja načela monetizacije na druge proizvode koje je kupio Facebook, uključujući uslugu za razmjenu poruka WhatsApp i platformu društvenih medija Instagram, strategiju koja nije uvijek bila dobro prihvaćena. Nakon što je Facebook dovršio ugovor o preuzimanju WhatsAppa vrijedan 19 milijardi dolara 2014., Sandberg i suosnivač WhatsAppa Brian Acton imali su vrlo javni spor oko toga da je Facebook počeo unovčavati usluge te aplikacije za razmjenu poruka. Jan Koum, suosnivač WhatsAppa zajedno s Actonom, također je napustio Facebook 2018. nakon nesuglasica s rukovoditeljima, uključujući Sandberg  zbog toga kako tvrtka koristi podatke korisnika.

U svojoj  se bilješci Sandberg dotakla zabrinutosti zbog privatnosti koja je uznemirila tvrtku i obećala da će Facebook nastaviti davati prioritet sigurnosti za svoje korisnike. “Proizvodi koje proizvodimo imaju ogroman utjecaj, stoga imamo odgovornost izgraditi ih na način koji štiti privatnost i štiti ljude”, napisala je. Sandberg je u svom oproštajnom pismu napisala da nije sigurna što će sljedeće raditi, ali je spomenula da se fokusira na rad sa svojim zakladama i filantropiju. Metine dionice pale su za više od 4% nakon što je Sandberg u srijedu najavila svoj odlazak, piše Fortune.com.

Foto: Canva / Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -