Predsjednica banke objasnila kako je došlo do propasti SVB-a

Do prošlog petka Silicon Valley Banka bila je 16. najveća banka u Sjedinjenim Američkim Državama, vrijedna više od 200 milijardi dolara. I onda se dogodio kolaps. Banka koju je Forbes nedavno ocijenio jednom od najboljih banaka u zemlji je bankrotirala. Riječ je o drugom najvećem bankovnom bankrotu u povijesti.

Kako prenosi Tportal, pad je započeo prošlu srijedu, a banka nije dočekala vikenda. SBV je u srijedu objavio da je prodao hrpu obveznica s gubitkom te da će prikupiti 2,25 milijardi dolara kapitala izdavanjem novih dionica da bi ojačao svoju bilancu. To je izazvalo paniku među fondovima rizičnog kapitala, a koji su navodno savjetovali tehnološkim kompanijama da povuku svoj novac iz banke. Dionice SVB-a već su u četvrtak pale, a za sobom su povukli druge banke. Do petka ujutro trgovina dionicama je obustavljena te je propao plan izdavanja novih dionica i pronalaska investitora.

Jedan od glavnih razloga propasti banke Silicon Valley je agresivno povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi prošle godine.

Poslovanje usmjereno na startupove = rizik

Kako je do ovog kolapsa došlo objasnila je direktorica male, lokalne američke banke, Sharon Anderson, na svom LinkedInu.

“Kao direktorica lokalne banke koja u petak čita vijesti o kolapsu Silicon Valley banke, užasnuta sam”, napisala je.

Anderson navodi da su glavni rukovoditelji prodali milijune dolara dionica u tjednima prije kolapsa. Ostali su bez glavnog direktora za rizike 8 mjeseci tijekom jednog od najbrže rastućeg vremena u povijesti. Njihov glavni administrativni službenik bio je financijski direktor u Lehman Brothersu prije njegova kolapsa 2008.

“Njihovo poslovanje bilo je uvelike koncentrirano na startupove koje su financirali rizični kapitalisti, što je samo po sebi iznimno rizično”, upozorila je.

Direktorica lokalne američke banke Williamstown smatra da je “još luđe” to što su namjerno uložili milijarde dolara depozita u dugoročna ulaganja s fiksnom kamatnom stopom kada su stope bile blizu 0%, što je dovelo do velike neusklađenosti u njihovoj bilanci. Ova neusklađenost stvorila je ozbiljan rizik u okruženju rastućih stopa što je rezultiralo velikim nerealiziranim gubicima koji ugrožavaju njihov kapital ako se ti gubici moraju realizirati.


Pročitajte više: Predsjednica Europske centralne banke smatra da bi žene trebale voditi ekonomski oporavak nakon covid krize. Nudi zanimljive argumente


Kamatnim rizikom i rizikom likvidnosti treba upravljati svaki dan

Premotajte unaprijed 12 mjeseci i kamatne stope su sada uvelike porasle, tim dugoročnim obveznicama s fiksnom kamatnom stopom pala je vrijednost. Kako banka vrijedna 200+ milijardi dolara koju je Forbes nedavno ocijenio jednom od najboljih banaka u zemlji objašnjava ovaj užasan nedostatak upravljanja rizikom? Kako netko može reći da ova banka nije poslovala na način koji je stvarao katastrofalan rizik u njihovoj bilanci? Zašto sam užasnuta? Ovo je samo još jedan primjer nesrazmjera u veličini i opsegu, ističe Anderson.

Objašnjava da male banke upravljaju rizikom svaki dan.

“Kad nas ispituju, provodimo sate pokazujući kako modeliramo i upravljamo kamatnim rizikom i rizikom likvidnosti bez obzira na kamatno okruženje. Pokazujemo da ne bacamo sva jaja u jednu košaru i ne stvaramo koncentracije rizika koji bi mogli naštetiti našim klijentima ako se okruženje stope promijeni. Objašnjavam kako bismo okrenuli svoju bilancu i upravljali njome kada se stope sruše preko noći i kako uopće ne stvaramo takvu neusklađenost“, napominje.


Pročitajte više: Glas poduzetnika ima konkretne prijedloge za banke i leasing kuće


Banka se bira mudro

Slučaj SVB je samo još jedan primjer zašto je važno dobro odabrati banku.

“Samo zato što je banka rangirana od strane Forbesa ili je cool banka u Silicijskoj dolini ne znači da se vodi na način koji ispravno upravlja rizikom”, upozorava Anderson.

Objašnjava da manje banke, lokalne banke, preuzimaju veću razinu izloženosti i rizika u odnosu na velike banke.

“Živimo i radimo u zajednicama kojima služimo, uzimamo lokalne depozite i dajemo lokalne zajmove dok ispravno upravljamo svojim rizikom kako bismo ostali sigurni i zdravi u svakom okruženju”, kaže. Dodaje da lokalne banke povjerenje klijenata ne uzimaju zdravo za gotovo.


Pročitajte više: Janet Jellen: Žena na čelu najmoćnije banke svijeta


Silicon Valley Banka je propala, što to znači za Hrvatsku?

Propast SVB će se, u većoj ili manjoj mjeri, odraziti na cijeli svijet. Pa tako i na hrvatsko tržište. Silicon Valley Banka orjentirana je na startupe i tehnološko tržište, a prema određenim informacijama desetak domaćih startupova ima račune u ovoj propaloj američkoj banci, piše Poslovni dnevnik.

Oni upozoravaju da bi se investicije, koje su ionako usporile u posljednjem kvartalu prošle godine, mogle dodatno usporiti.

“Nema zemlje na svijetu koja ovime neće biti pogođena”, upozorava Mirna Marović, direktorica VentureXchange d.o.o, i predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije.

Marović ističe da je 50 posto svih startupova i scaleupova u SAD-u financirala Silicon Valley Banka. Imala je veliki značaj i na europskom tržištu, posebno onom Velike Britanije gdje je čak 30 posto startupova i scaleupova imalo račune u podružnici Silicon Valley Banke.

“Svoje podružnice je imala otvorene i u Irskoj, Njemačkoj, Danskoj i Švedskoj. Sve su te zemlje središta najveće globalne koncentracije venture capital aktivnosti”, ističe Marović.


Pročitajte više: Kako investirati u uvjetima neizvjesnosti i inflacije


Nema isplate plaća

Jerolim Dragojević, direktor venture building tvrtke Martian & Machine, koja se bavi razvojem startupova, za Lider je istaknuo da bi hrvatski IT sektor mogao biti zahvaćen, osobito startupovi iz Silicijske doline koji u Hrvatskoj imaju otvorene urede.

“Ako drže novce u SVB-u, onda ne mogu isplatiti plaće ni u Hrvatskoj. Dodatno, bit će pogođeni i svi freelanceri i agencije koje rade za američke startupove koji nemaju pristup novcu”, istaknuo je Dragojević.

Prema njegovim saznanjima, većina američkih fondova i fondova Silicijske doline blokirala je sve investicije barem na 30 do 60 dana, a “to isto može utjecati na europske startupove koji su u procesu prikupljanja sredstava s američkim fondovima”.

Prilika za Europu

Davor Runje, predsjednik CISEx-a i suosnivač startupa airt za Poslovni dnevnik je objasnio da bi propast ove velike američke banke mogla biti prilika za Europu. Amerika će zasigurno “zatvriti pipu” i na kapaljku ulagati. A Europa razvija stvari koje su manje zanimljive Americi, pa će investicije stati dok se investitori ponovno ne opuste i budu spremni na rizik.

I tako Europa sada ima prilike popraviti svoj birokratiziran i spor pristup financiranju IT i tehnološke scene.

Pozitivan primjer, smatra Runje, mogla bi biti Velika Britanija. Otkad je VB uvela porezne olakšice za investitore, udeseterostručili su privatne investicije u startupove.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -